Luukku 4 – Varenikit - minun suvun jouluherkku

lauantaina, joulukuuta 03, 2016


Varenikit ovat jostain syystä Suomessa aika tuntematon käsite, vaikka niiden sukulaisruoka, tai ainakin joita minä sellaisiksi miellän, pelmenit ovat laajasti tunnettu ja pidettykin herkku. Mitähän ne varenikit sitten ovat? Taas yksi maailman taikinanyytti vaihtoehdoista, joka on peräisin Ukrainasta. Varenikit ovat aika suurehkoja puolikuun muotoisia nyyttejä, joiden täytteet vaihtelevat laidasta laitaan. Niissä voi olla esimerkiksi perunamuusia, haudutettua hapankaalia, sieniä, liha-perunasekoitusta tai vaikkapa marjoja jälkiruokavaihtoehtona. Näitäkin monesti tarjotaan pelmenien tapaan voisulan ja smetanan kanssa.


 Itselläni ei ole sinänsä mitään selkeitä yhteyksiä Ukrainaan, mutta tämä herkku on vahvasti kuulunut minun lapsuuteen ja on ollut äidin suvun jouluperinteiden pakollinen annos. Tai itseasiassa enemmän kuin vain yksi annos, koska vareniki täytevaihtoehtoja meidän joulupöydässä pitää olla vähintään ne kolme. Ja koska kyseessä ovat vähintäänkin tuhti talvinen ruoka, voitte uskoa, että alkupalojen ja varenikeiden jälkeen ei hirveästi varsinaista pääruokaa enää tee mieli. 


Niin kuin kaikki näpertely ruoat, valmistus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä mutta lopputulos on sen arvoinen. En muista milloin olisimme jättäneet varenikit pois joulupöydästä, emmekä jätä tälläkään kertaa.  Tässä on resepti yhdestä klassisesta pekoni-perunatäytevaihtoehdosta, mutta mielellään annan teille aiheesta lisävinkkejä. 


Vareniki

Taikina
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl turkkilaista jugurttia
vehnäjauhoja kaulimiseen

Täyte
1 pkt Amerilkan pekonia 170 g
1 sipuli hienonnettuna
öljyä paistamiseen
n. 500 g jauhoista perunaa


  • Sekoita kaikki taikina-ainekset kulhossa ja vaivaa kimmoisaksi palloksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 20 minuuttia.
  • Valmista täyte. Kuori perunat suolatussa vedessä kypsiksi. Valuta keitinvesi ja soseuta perunat.
  • Hienonna pekoni ja paista rapeaksi. Nosta pekonit pannulta ja paista sipuli pehmeäksi. Sekoita perunamuusi, pekoni ja sipuli keskenään ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
  • Jaa taikinapallo neljään osaan hyvin jauhetulla alustalla. Muotoile yhdestä taikinapalasta halkaisijaltaan noin kaksi senttiä leveä tanko ja leikkaa siitä tasaisia noin 1-11/2 cm leveitä viipaleita. Käännä viipaleet ja painele hieman molemmin puoliin. Tässä vaiheessa alustalla saa olla reilusti jauhoja, etteivät tulevat letut tartu toisiinsa tai alustaan. Kauli viipaleista halkaisijaltaan noin 8cm leveitä ja paksuudeltaan noin 2,5 mm lettuja. Voit myös kaulia taikinasta 2 mm paksuisen levyn ja tehdä taikinaletut pyöreällä muodilla.
  • Asettele taikinaletun keskelle noin 1-11/2 tl täytettä. Taitele taikinan vastakkaiset reunat yhteen puolikuun muotoon nypyttäen ne tiukasti kiinni.
  • Asettele valmiit varenikit alustalle jauhetun keittiöpyyhkeen päälle, jota ne eivät tartu alustaan. 
  • Säilytä raa’at varenikit jääkaapissa mutta keitä ne mielellään vuorokauden sisällä.
  • Keitä varenikit reilussa suolatussa kiehuvassa vedessä pastan tapaan. Kun nyytit nousevat veden pinnalle anna niiden kiehua vielä noin 7 minuuttia.
  • Nosta valmiit varenikit reikäkauhalla astiaan ja lisää voisulaa. Sekoita. Tarjoa pelmeneitä smetanan kera.  

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Tuttuja ovat varenikit - herkkua. Mummini oli ukrainalainen ja teki meille rahkatäytteisiä varenikkejä, joita sitten syötiin kermaviilin ja voisulan kanssa. Nyt ei ole enää mummia, enkä ole itse tullut tehneeksi näitä. Kiva kun löytyi myös resepti.

    VastaaPoista
  2. Hei! Montako varenikia tällä ohjeella tulee?

    VastaaPoista

Instagram