Silliä turkin alla

keskiviikkona, joulukuuta 17, 2014


Tämä venäläinen sillisalaatti on klassikko jota tehdään jokaisessa venäläisessä perheessä jossain vaiheessa. Vaikka tykkään tästä erittäin paljon, meillä syödään silliä turkin alla kerran vuodessa jouluna. Kyseessä on tietynlainen sillirosolli, jota valmistetaan asettamalla raastetut tai hienonnetut ainekset kerroksittain ja salaatti sekoitetaan vasta lautasella. En oikein tiedä salaatin nimen historiaa mutta tämä mielestäni kuvaa aika hyvin venäläistä kulttuuria, sillikin pitää pukea turkkiin.

Kastikkeena on majoneesi, jota laitetaan kahtena ohuena kerroksena ja annetaan imeytyä jääkaapissa. Minun on erittäin vaikeata antaa jonkinlaisia määriä reseptissä käytettäville aineksille koska se riippuu aika paljon astian halkaisijan ja juuresten koosta. Tämän takia reseptissä olevat määrät ovat vain suuntaa antavia ja riittävät halkaisijaltaan noin 24cm kokoiselle korkeareunaiselle astialle.


Silliä turkin alla

5-6 kpl keitettyjä perunoita
1 pieni sipuli hienonnettuna
n. 150 g kevytsuolattua silli filettä hienonnettuna
1 keitetty kananmuna
3-4 kpl keitettyjä punajuuria
1keitetty porkkana
2 dl majoneesia
 • Keitä yhdessä kattilassa perunat ja porkkana kuoreineen kypsiksi. Toisessa kattilassa keitä punajuuret kuorineen. Keitä myös yksi kananmuna kypsäksi.
 • Levitä tarjoiluastian pohjalle puolet hienonnetusta sillistä. Ripottele päälle hienonnettu sipuli. Tämä on ruoan ainoa kerros sipulia. Kuori perunat ja raasta ne karkealla raastimella. Levitä puolet perunaraasteesta astiaan sipulin päälle. Kuori myös porkkana, raasta karkealla raastimella ja ripottele puolet perunan päälle. Porkkanakerroksesta pitää tulla huomattavasti ohuempi kuin muiden juuresten. Kuori ja raasta myös punajuuret ja laita puolet raasteesta porkkanakerroksen päälle. Levitä punajuuren päälle ohut majoneesikerros. Pistele haarukalla reikiä kerrosten läpi, näin majoneesi imeytyy paremmin muihin kerroksiin.
 • Laita loput ainekset kerroksittain majoneesin päälle tässä järjestyksessä: silli, peruna, porkkana, punajuuri ja majoneesi. Pistele tässä vaiheessa taas haarukalla reikiä. Hienonna keitetty kananmuna ja ripottele majoneesikerroksen läpi. Peitä astia esimerkiksi kelmulla ja anna imeytyä jääkaapissa yön yli.
 • Annostellessa nosta salaattia siten että annokseen tulee kaikkia kerroksia tasapuolisesti.
You Might Also Like

5 kommenttia

 1. Täälläkin näkyy olevan suosittua tuo salaatti.Hieman eri versiona tosin, Ja Venezuelassa oli monessa paikassa ensalada rusa,mutta sekin erilainen versio,mutta sama nimi;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa. Teillä on niin paljon siirtolaisia Venäjältä, että se on täysin ymmärrettävä mutta ihmeellistä miten se Venezuelaan eksyi;)

   Poista
  2. Enpä tosiaankaan tiedä miten se päätyi Venezuelaan;mutta siellä siinä on perunaa,ei punajuurta mutta on herneitä,eikä silliäkään siinä ole.Aika erulsinen salaatti siis muta sama nimi;D

   Poista
 2. Meillä on isoisoäidin peruja myös yksi versio venäläisestä sillisalaatista (vanhempieni) joulupöydässä, mutta siinä ei ole punajuurta eikä kerroksia. Tosin en tiedä, kuinka paljon ohje on muuttunut vuosien varrella, siinähän on voinut olla alun perin vaikka mitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä versio kuitenkin odotti Kärähtäneiden perhettä täällä! Ihan turhaan;)
   p.s. onneksi ymmärrät minun huumoria))

   Poista

Instagram