Maailman paras hapankaali mummon reseptikirjasta
tiistaina, syyskuuta 29, 2015
Viime
aikoina blogeissa on selkeästi noussut esiin trendi kutsua omia lempi reseptejä
maailman parhaiksi. Yritin välttää tätä, mutta nyt on vain yksinkertaisesti
pakko, ja seison sanojeni takana! Olen elämäni aikana maistellut monenlaisia
versioita hapankaalista, mutta mikään ei voita minun äidin valmistamaa herkkua.
Tämän lisäksi se on erittäin yksinkertainen valmistaa eikä tätä voi mitenkään kutsua
kalliiksi! Vaikka epäilin, että minun versioista ei tulisi yhtä hyvä kuin äitini
tekemästä, lopputulos yllätti positiivisesti.
Maultaan
tämä hapankaali on varmasti miedommasta päästä ja sen takia kelpaa syötäväksi
sellaisenaan eikä vaadi erityistä maustamista tai kypsentämistä. Vaikka itse
miellän hapankaalin syysherkuksi, sitä voi käytännössä valmistaa melkein ympäri
vuoden, ainoastaan kesän varhaisesta kaalista ei välttämättä synny toivottua
tulosta. Äidilläni onkin tapana valmista hapankaalisäilykkeitä heti kun kaalin
lehdet kesän jälkeen vaalentuvat ja koventuvat.
Maailman paras hapankaali
n.
1,5 kg valkokaalia
2-3
keskikokoista porkkanaa
1,5
rkl suolaa
- Leikkaa kaali ja kuorittu porkkana mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja kaada isoon astiaan. Ripottele päälle suola ja pehmennä kasvikset hyvin puristamalla käsin. Astiaan pitää muodostua reilusti mehua.
- Jaa pehmentynyt kaali ja porkkanat steriloituihin lasipurkkeihin (n. 2,5-3l yhteensä) tiivistämällä kaalia hieman. Jätä purkkeihin kasvisten yläpuolelle n. 1 cm tyhjää tilaa.
- Jätä purkit auki ja peitä ne liinalla. Anna kaalin hapantua kaksi vuorokautta, jonka aikana pari-kolme kertaa päivässä pistä haarukka kaalin läpi, jotta pinnalle muodostunut mehu sekoittuu tasaisesti.
- Hapankaali on kahden vuorokauden jälkeen valmis. Jos kaalin pinnalle ei ole muodostunut mehua, tällöin kaada purkkiin 0,5-1 dl vettä. Kaali ei saa jäädä päältä kuivaksi, muuten pinnalle voi muodostua hometta. Sulje purkit tiiviisti korkilla ja säilytä jääkaapissa.
0 kommenttia