Etikkaiset marjat ja sadonkorjuujuhla
lauantaina, syyskuuta 05, 2015
Minulla
oli reilu viikko sitten ilo osallistua Rajamäen ja GreenCaren järjestämään
sadonkorjuujuhlaan Annalan puutarhassa Helsingissä. Parempaa ajankohtaa
tapahtumalle ei olisi voinut valita kun se osui melkein viimeiselle kesäiselle
päivälle. Sateen jälkeen puutarhassa vallitsi tuoksujen ilotulitus ja saimme
ihastella pientä keidasta keskellä kaupunkia. Vanhassakaupungissa sijaitseva
Annalan puutarha ei ollut minulle entuudestaan tuttu vaikka olen kyllä monesti
käynyt alueella. Hyötykasviyhdistyksen ylläpitämä alue on jaettu erilaisiin kasviteemoihin
ja kuka tahansa voi käydä ihastelemassa puutarhan monipuolisia antimia tai
hakea vinkkejä itselleen. Yhdistys myös järjestää monenlaisia kursseja,
tapahtumia ja myy laadukkaita siemeniä, joten suosittelen kaikille aiheesta
kiinnostuneille tutustumaan heidän toimintaansa.
Näin
mekin ihanien illan emäntien ohjaamina laitoimme kumisaappaat jalkaan ja
lähdimme keräämään puutarhasta illallisaineksia. Vierasporukka koostui pienestä,
mutta monipuolisesta bloggaaja joukkueesta ja oppaina meillä toimi piha- ja
maisemasuunnittelija Kati Jukarainen ja Kanelia ja Kardemummaa - blogin Maria
Kesänen. Sadonkorjuukauden parhaimpina päivinä puutarha oli tietenkin täynnä ihania
vihanneksia, yrttejä ja kauniita kukkia. Minuunkin iski hieman kade kun
kuuntelin vinkkejä puutarhan tai parvekekasvien hoitoon. Asumme kerrostalossa
eikä meillä ole edes parveketta, joten itse joudun tyytymän muutamaan yrttiin
ikkunalaudalla. Tuttujen yleisten ruokakasvien lisäksi oli mielenkiintoista
kuulla ruoanlaittoon sopivista kauniista kukista.
Illan
ruokaohjelmasta vastasi Teresa Välimäki, joka yllätti meitä jo
tervetuliaisdrinkin kohdalla käyttämällä siinä Rajamäen etikkaa. Kuohuviinidrinkissä
oli käytetty maailmalla jo trendiksi muodostunutta ns. Shrubia, joka koostuu marjoista,
sokerista ja etiikasta. Tällä kertaa sekoitukseen eksyivät vadelmat ja
punaviinietiikka, jotka varmasti sopisivat monen herkullisen drinkin pohjaksi. Teresa
ja hyötykasviyhdistyksen Hanna Lindholm pistivät kaikki vieraat heti töihin ja
valmistimme pienissä ryhmissä illan aterian puutarhasta kerätyistä
vihanneksista. Minä ja Kananpoikien bistro-blogin Terhi valmistimme marinoidun alkusalaatin
juureksista, joka oli helppo valmistaa ja yksinkertaiset selkeät maut sopivat
täydellisesti yhteen. Yksinkertaisuus jatkui myös läpi koko menun. Teeman
mukaan etiikkaa oli käytetty jokaisessa annoksessa mutta se toimii lähinnä
raaka-aineiden omien makujen korostajana. Juhlien jälkeen kiirehdin kokeilemaan
illan menun jälkiruoan valmistamista myös kotona koska pelkäsin, että tuoreiden
marjojen sesonki loppuu kesken. Vaniljasiirapissa marinoitujen marjojen ja
jogurttikermavaahdon resepti löytyy alempaa.
Nautimme aterian aivan ihanassa puutarhan alueella
sijaitsevassa kasvihuoneessa, joka talvisin toimii monen puutarhan kasvin
talvehtimispaikana. Kiitos Teresan illallisen annokset oli laitettu kauniisti
esille ja viimeistelty kauniilla syöttävillä kukilla. Illan hämärtyessä saimme
nauttia ateriasta tunnelmallisesti kynttilävaloissa ja rupatella rennossa
ilmapiirissä.
Vaniljasiirapissa marinoituja marjoja ja jogurttikermavaahtoa (4:lle )
8
dl tuoreita marjoja
Siirappi
2
dl sokeria
2
dl vettä
0,5
dl Rajamäen Vadelma & Persikka-Omenaviinietikkaa
1
vaniljatanko halkaistuna
Jogurttikermavaahto
2
dl vispikermaa
2
dl paksua turkkilaista jogurttia
1-2
rkl sokeria
½
limetin mehu ja raastettukuori
tuoretta
minttua tai laventelia tai ruiskukkaa koristeluun
- Mittaa kattilaan siirapin ainekset ja kiehauta. Keitä sitten hiljaa poreillen 10-15 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä.
- Puhdista sillä välin marjat kulhoon ja kaada päälle jäähtynyt liemi. Nosta jääkaappiin maustumaan tunniksi pariksi.
- Vaahdota vispikerma ja kääntele joukkoon jogurtti. Mausta sokerilla, limetin mehulla ja raastetulla kuorella.
- Lusikoi marjat liemineen annosmaljoihin ja lusikoi päälle jogurttikermavaahtoa.
- Koristele ja tarjoile.
Resepti – Teresa Välimäki
0 kommenttia