Babushkan pelmenit

tiistaina, lokakuuta 21, 2014




Nyt kun Mama Gastro – blogi on täyttänyt kokonaisen kuukauden, uskallan osallistua minun ensimmäiseen ruokahaasteeseen, jonka aiheena lokakuussa on lohturuoka. Kaikilla meillä on varmasti monia lempi lohturuokia eri tilanteisiin. Minulle jostain syystä tulee sanasta lohturuoka mieleen lämmin ja talvinen annos, ja kun luin haasteen aiheen tiesin saman tien minkä annoksen halusin jakaa. Pelmenit ovat olleet ihanan kotoisa ja herkullinen makuelämys läpi ikäni, ja itseasiassa varmasti ensimmäinen oikea ruoka, jonka valmistukseen sain tai jouduin joskus osallistumaan. Perinteisesti teen pelmenit edelleenkin yleensä äitini kanssa, jota kutsutaan nykyään meillä babushkaksi. Nelin käsin suoritetussa projektissa syntyy kerralla muutama sata näitä ihania nyyttejä. Pelmenit säilyvät erinomaisesti pakastimessa vaikka kuinka pitkiä aikoja, mikä myös tekee niistä loistavan lohturuoan. Kylmänä pimeänä iltana voi väsyneenä ottaa valmiit pelmenit pakastimesta ja kymmenen minuutin päästä loistava annos on valmis.

Tässä vaiheessa, joku ehkä kysyy mikä on pelmeni. Yleensä minulla on tapana sanoa, että pelmenit ovat venäläinen täyteläinen versio italialaisista ravioleista. Kyseessä ovat siis eräänlaiset pastataikinanyytit jauhelihatäytteellä. Nykyään varsinkin ravintolalistoilla näkee pelmeneitä vaikka millä ihmeellisillä täytteillä mutta minulle liha on ainoa oikea. En tiedä kuinka todenperäinen tarina tämä on mutta sanotaan, että pelmenit tulivat Venäjälle Kiinan kautta ja levisivät sieltä Siperiaan. Kiinalaisia wonton nyyttejä aletiin valmistaa venäläiseen tapaan ja koska kylmissä olosuhteissa ruoka piti pakastaa, lihasta on tullut pelmeneille yleisin täyte.
Myös tarjoilutapoja pelmeneille on erilaisia. Ne ovat yleensä kotona opittuja tapoja ja silloin muut vaihtoehdot tuntuvat vääriltä. Minä yleensä nautin niitä voin ja smetanan kanssa ripauksella mustapippuria. Sekoitukseen voi myös lisätä pienen tilkan etiikkaa. Tämä on ehkä se perinteisin tapa. Jotkut keittävät pelmenit lihaliemessä ja tarjoilevat niitä keitossa. Erilaiset kermaiset kastikkeet kuten sienikastike ovat muodissa. Edellisenä päivänä keitettyjä pelmenejä voi paistaa pannulla. Eli tyylejä on monenlaisia.



Tällä kertaa tein pelmeneita yksin. Ja vaikka vähän jännitin ehdinkö suorittua tehtävästä pojan päiväunien aikana, neljäkymmentä kaunista nyyttiä syntyi alle tunnissa. Taas oikaisin taikinan teossa ja tein sen yleiskoneella, mutta se ei haitanut lopputulosta. Taikinan on tarkoitus olla huomattavasti pehmeämpi kuin perinteinen pastataikina eikä sitä kaulitaan niin ohkaiseksi kuin pastaa. Täytteenä tykkään käyttää naudan ja lampaan jauhelihasekoitusta ja käytän aina reilusti sipulia, mikä tuo pehmeyttä, ja mustaa pippuria. Joku ehkä kauhistelee minun tapaa kaulia taikinaympyröitä, joita kaulin yksi kerrallaan. Yhtä hyvin taikinan voi varmasti kaulia pastakoneella tai kaulimella isoksi levyksi ja ottaa siitä muodilla ympyröitä. Minä kun olen niitä lapsuudesta asti kaulinnut, muut tavat olisivat vaikeita ja hitaita. Ja minun esittelemällä tavalla ei synny minkäänlaista taikinahävikkiä. Taikinassa käytettyä turkkilaista jugurttia voi korvata esim. kermaviilillä tai muulla happamalla maitotuotteella. Jos ei sellaista ole niin vesikin käy, sen määrän kanssa pitää vaan olla varovainen.

Taikina

2 kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa
1 dl turkkilaista jugurttia
vehnäjauhoja kaulimiseen
  • Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa pehmeäksi taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa n. 20 minuuttia.
Täyte
200 g naudan jauhelihaa
200 g lampaan jauhelihaa
1 iso sipuli hienonnettuna
½-1 tl suolaa
½-1 tl jauhettua mustapippuria
  • Sekoita kaikki aineet. Maista ja mausta tarvittaessa.
Tarjoiluun
Voita ja smetanaa
Jaa taikinapallo neljään osaan hyvin jauhetulla alustalla. Muotoile yhdestä taikinapalasta halkaisijalta noin kaksi senttiä leveä pitkula ja leikkaa siitä tasaisia noin 1-1,5 cm leveitä viipaleita. Käännä viipaleet ja painele niitä hieman molemmin puoliin. Tässä vaiheessa alustalla saa olla reilusti jauhoja, etteivät tulevat letut tartu toisiinsa tai  alustaan. Kauli viipaleista halkaisijaltaan noin 7cm leveitä lettuja, paksuudeltaan noin 2-2,5 mm.
Asettele taikinaletun keskelle noin 1-1,5 tl täytettä. Taitele taikinan vastakkaiset reunat yhteen puolikuun muotoon nypyttäen ne tiukasti kiinni. Yhdistä kulmat yhteen.
Asettele valmiit pelmenit mieluimmin alustalle jauhetun keittiöpyyhkeen päälle ja peitä toisella pyyhkeellä. Jos pelmenit ovat tosi lähellä toisiaan ripottele niiden päälle reilusti jauhoja, etteivät tartu toisiinsa.

Jos et keitä pelmenejä saman tien, siirrä ne alustalla pakastimeen, ja kun ne ovat täysin jäässä voit siirtää ne muovipussiin. Näin vältät niiden tarttumisen toisiinsa.
Keitä pelmenit reilussa suolatussa kiehuvassa vedessä pastan tapaan. Kun pelmenit nousevat veden pinnalle anna niiden kiehua vielä noin 7 minuuttia.
Nosta valmiit pelmenit reikäkauhalla astiaan ja laita sekaan pieniä paloja voita. Sekoita. Tarjoa pelmeneitä smetanan kerää.   

You Might Also Like

12 kommenttia

  1. Juuri tuossa sanoin miehelle, että tässä on seuraava uusi ruokaprojekti. Ehdotus hyväksyttiin.

    VastaaPoista
  2. Hyvä hyvä!! Laita viestiä jos on kysyttävää)))

    VastaaPoista
  3. Onnea ensimmäiselle kuukaudelle:) Ja pelmenit ovat kyllä hyviä:) Jännä tuo jugurtin lisäys taikinaan...

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia! Tästä on tullut kuukaudessa rakas harrastus)

    VastaaPoista
  5. Ihana ohje tämäkin! Ja hyvin selitetty eri vaiheet. Täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  6. Voi nam! Uskaltaisikohan sitä joskus itsekin kokeilla..? Joskus olen tehnyt niitä aasialaisversioita, mutta silloin käytin kyllä suosiolla valmistaikinaa.

    VastaaPoista
  7. No kyllä sinä Heidi osaisit!))

    VastaaPoista
  8. Vau,upee annos! Onnea lohturuoka skabaan ;)

    VastaaPoista
  9. Onko tuo paksuus tosiaan 2-2, 5 cm ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne! Pahoittelen virhettä! Paksuus on tietenkin 2- 2,5 mm. Näin siinä käy kun kirjoittelen näitä postauksia öisin;)

      Poista
    2. Joo, näin arvelinkin,kun katsoin kuvaa :D Kyllä virheitä aina tulee, vaikka kirjoittelisi päivälläkin, ainakin minulle :)

      Poista

Instagram