Babushkan pelmenit
tiistaina, lokakuuta 21, 2014
Nyt
kun Mama Gastro – blogi on täyttänyt kokonaisen kuukauden, uskallan osallistua
minun ensimmäiseen ruokahaasteeseen, jonka aiheena lokakuussa on lohturuoka.
Kaikilla meillä on varmasti monia lempi lohturuokia eri tilanteisiin. Minulle
jostain syystä tulee sanasta lohturuoka mieleen lämmin ja talvinen annos, ja
kun luin haasteen aiheen tiesin saman tien minkä annoksen halusin jakaa.
Pelmenit ovat olleet ihanan kotoisa ja herkullinen makuelämys läpi ikäni, ja
itseasiassa varmasti ensimmäinen oikea ruoka, jonka valmistukseen sain tai
jouduin joskus osallistumaan. Perinteisesti teen pelmenit edelleenkin yleensä
äitini kanssa, jota kutsutaan nykyään meillä babushkaksi. Nelin käsin
suoritetussa projektissa syntyy kerralla muutama sata näitä ihania nyyttejä.
Pelmenit säilyvät erinomaisesti pakastimessa vaikka kuinka pitkiä aikoja, mikä
myös tekee niistä loistavan lohturuoan. Kylmänä pimeänä iltana voi väsyneenä
ottaa valmiit pelmenit pakastimesta ja kymmenen minuutin päästä loistava annos
on valmis.
Tässä
vaiheessa, joku ehkä kysyy mikä on pelmeni. Yleensä minulla on tapana sanoa,
että pelmenit ovat venäläinen täyteläinen versio italialaisista ravioleista.
Kyseessä ovat siis eräänlaiset pastataikinanyytit jauhelihatäytteellä. Nykyään
varsinkin ravintolalistoilla näkee pelmeneitä vaikka millä ihmeellisillä
täytteillä mutta minulle liha on ainoa oikea. En tiedä kuinka todenperäinen
tarina tämä on mutta sanotaan, että pelmenit tulivat Venäjälle Kiinan kautta ja
levisivät sieltä Siperiaan. Kiinalaisia wonton nyyttejä aletiin valmistaa
venäläiseen tapaan ja koska kylmissä olosuhteissa ruoka piti pakastaa, lihasta
on tullut pelmeneille yleisin täyte.
Myös
tarjoilutapoja pelmeneille on erilaisia. Ne ovat yleensä kotona opittuja tapoja
ja silloin muut vaihtoehdot tuntuvat vääriltä. Minä yleensä nautin niitä voin
ja smetanan kanssa ripauksella mustapippuria. Sekoitukseen voi myös lisätä
pienen tilkan etiikkaa. Tämä on ehkä se perinteisin tapa. Jotkut keittävät
pelmenit lihaliemessä ja tarjoilevat niitä keitossa. Erilaiset kermaiset
kastikkeet kuten sienikastike ovat muodissa. Edellisenä päivänä keitettyjä
pelmenejä voi paistaa pannulla. Eli tyylejä on monenlaisia.
Tällä
kertaa tein pelmeneita yksin. Ja vaikka vähän jännitin ehdinkö suorittua tehtävästä
pojan päiväunien aikana, neljäkymmentä kaunista nyyttiä syntyi alle tunnissa.
Taas oikaisin taikinan teossa ja tein sen yleiskoneella, mutta se ei haitanut
lopputulosta. Taikinan on tarkoitus olla huomattavasti pehmeämpi kuin
perinteinen pastataikina eikä sitä kaulitaan niin ohkaiseksi kuin pastaa.
Täytteenä tykkään käyttää naudan ja lampaan jauhelihasekoitusta ja käytän aina
reilusti sipulia, mikä tuo pehmeyttä, ja mustaa pippuria. Joku ehkä kauhistelee
minun tapaa kaulia taikinaympyröitä, joita kaulin yksi kerrallaan. Yhtä hyvin
taikinan voi varmasti kaulia pastakoneella tai kaulimella isoksi levyksi ja
ottaa siitä muodilla ympyröitä. Minä kun olen niitä lapsuudesta asti kaulinnut,
muut tavat olisivat vaikeita ja hitaita. Ja minun esittelemällä tavalla ei
synny minkäänlaista taikinahävikkiä. Taikinassa käytettyä turkkilaista
jugurttia voi korvata esim. kermaviilillä tai muulla happamalla maitotuotteella.
Jos ei sellaista ole niin vesikin käy, sen määrän kanssa pitää vaan olla
varovainen.
Taikina
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl turkkilaista
jugurttia
vehnäjauhoja kaulimiseen
- Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa pehmeäksi taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa n. 20 minuuttia.
Täyte
200 g naudan jauhelihaa
200 g lampaan jauhelihaa
1 iso sipuli
hienonnettuna
½-1 tl suolaa
½-1 tl jauhettua
mustapippuria
- Sekoita kaikki aineet. Maista ja mausta tarvittaessa.
Tarjoiluun
Voita ja smetanaa
Jaa taikinapallo neljään osaan hyvin jauhetulla alustalla. Muotoile yhdestä
taikinapalasta halkaisijalta noin kaksi senttiä leveä pitkula ja leikkaa siitä
tasaisia noin 1-1,5 cm leveitä viipaleita. Käännä viipaleet ja painele niitä
hieman molemmin puoliin. Tässä vaiheessa alustalla saa olla reilusti jauhoja,
etteivät tulevat letut tartu toisiinsa tai alustaan. Kauli viipaleista halkaisijaltaan noin
7cm leveitä lettuja, paksuudeltaan noin 2-2,5 mm.
Asettele
taikinaletun keskelle noin 1-1,5 tl täytettä. Taitele taikinan vastakkaiset
reunat yhteen puolikuun muotoon nypyttäen ne tiukasti kiinni. Yhdistä kulmat
yhteen.
Asettele
valmiit pelmenit mieluimmin alustalle jauhetun keittiöpyyhkeen päälle ja peitä
toisella pyyhkeellä. Jos pelmenit ovat tosi lähellä toisiaan ripottele niiden
päälle reilusti jauhoja, etteivät tartu toisiinsa.
Jos
et keitä pelmenejä saman tien, siirrä ne alustalla pakastimeen, ja kun ne ovat
täysin jäässä voit siirtää ne muovipussiin. Näin vältät niiden tarttumisen
toisiinsa.
Keitä
pelmenit reilussa suolatussa kiehuvassa vedessä pastan tapaan. Kun pelmenit
nousevat veden pinnalle anna niiden kiehua vielä noin 7 minuuttia.
12 kommenttia
Juuri tuossa sanoin miehelle, että tässä on seuraava uusi ruokaprojekti. Ehdotus hyväksyttiin.
VastaaPoistaHyvä hyvä!! Laita viestiä jos on kysyttävää)))
VastaaPoistaOnnea ensimmäiselle kuukaudelle:) Ja pelmenit ovat kyllä hyviä:) Jännä tuo jugurtin lisäys taikinaan...
VastaaPoistaKiitoksia! Tästä on tullut kuukaudessa rakas harrastus)
VastaaPoistaIhana ohje tämäkin! Ja hyvin selitetty eri vaiheet. Täytyy kokeilla :)
VastaaPoistaVoi nam! Uskaltaisikohan sitä joskus itsekin kokeilla..? Joskus olen tehnyt niitä aasialaisversioita, mutta silloin käytin kyllä suosiolla valmistaikinaa.
VastaaPoistaNo kyllä sinä Heidi osaisit!))
VastaaPoistaVau,upee annos! Onnea lohturuoka skabaan ;)
VastaaPoistaKiitoksia! Ja onnea tarvitaan;)
VastaaPoistaOnko tuo paksuus tosiaan 2-2, 5 cm ?
VastaaPoistaAnne! Pahoittelen virhettä! Paksuus on tietenkin 2- 2,5 mm. Näin siinä käy kun kirjoittelen näitä postauksia öisin;)
PoistaJoo, näin arvelinkin,kun katsoin kuvaa :D Kyllä virheitä aina tulee, vaikka kirjoittelisi päivälläkin, ainakin minulle :)
Poista