Mausteinen Yummy omenapiirakka
perjantaina, lokakuuta 10, 2014
Syyskuussa
näytti omenista olevan ylitarjontaa. Puutarhat täyttyivät notkuvista
omenapuista ja blogit ja lehdet taas toinen toistaan ihanammista
omenaresepteistä. Vaikka täällä kantakaupungissa notkuivat ainoastaan kaupan
tiskit, mekin saimme siskoltani ison kassillinen maukkaita hedelmiä. Nimellä
maailman paras omenapiirakka- reseptejä löytyi muutama mutta minä päädyin Yummy
bakerin Omenapiirakka vailla vertaa - ohjeeseen. Piirakan kuva vaan näytti niin
herkulliselta ja siinä käytetty inkivääri sattuu olemaan yksi minun
lempimausteista. En tiedä oliko tämä ihan maailman paras omenapiirakka, mutta
ainakin se pääsee kirkkaasti minun parhaiden piirakoiden listalle.
Leipomisessa
yritän aina pitää kiinni reseptistä, ainakin kun valmistan jotain ensimmäistä
kertaa. Näin tein nytkin ja se kannatti. Vaikka ihmettelin taikinan voin määrää,
se todellakin toimi. Tosin, koska en tehnyt umpinaista kantta vaan
kuvanmukaisen ristikon, taikinaa jäi aika reilusti yli. Tuskin se kuitenkaan
hukkaan menee, jämät odottavat vuoroaan pakastimessa. Taikina erottautui
tavallisista murotaikinapohjista, se oli mukavan lehtevä ja voinen.
Valmistusvaiheessa taitelin sen muutaman ylimääräisen kerran. Vaikka mieheni
sanoo, että siinä oli jouluinen maku, mielestäni inkivääri ja kaneli eivät
mitenkään olleet dominoivia ja omenan oma maku säilyi pääroolissa. Olen kopioinut
tänne alkuperäisen reseptin koska mitään muutoksia aineksiin en ole tehnyt. Tosin
tein tällä kertaa taikinan yleiskoneessa säästääkseni aikaa.
Taikina
400 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
400 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
Täyte
50 g voita
1,25 dl sokeria
12 kotimaista omenaa tai 6 isoa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
2 rkl perunajauhoja
50 g voita
1,25 dl sokeria
12 kotimaista omenaa tai 6 isoa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
2 rkl perunajauhoja
Lisäksi 1 muna
- Valmista piirakkataikina nyppimällä (tai yleiskoneessa) kylmä voi ja jauhot sekaisin. Lisää mausteet sekä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi ja taita kolmeen osaan. Toista kauliminen ja taittaminen vielä pari-kolme kertaa ja laita taikina lepäämään jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
- Poista omenista siemenkohdat ja kuutioi. Kiehauta kattilassa voi ja sokeri. Lisää omenat ja kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja sekoita lopuksi joukkoon perunajauhot.
- Kauli puolikkaasta taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle levy ja painele se kiinni reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli sen jälkeen lopusta taikinasta piirakalle kansi ja nosta se varovasti piirakan päälle tai tee piirakan pintaan ristikko pitkistä taikinasuikaleista. Leikka ylimääräiset palat reunoilta pois. Voitele munalla.
- Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia kunnes pinta on saanut värin.
0 kommenttia