Mausteinen Yummy omenapiirakka

perjantaina, lokakuuta 10, 2014


Syyskuussa näytti omenista olevan ylitarjontaa. Puutarhat täyttyivät notkuvista omenapuista ja blogit ja lehdet taas toinen toistaan ihanammista omenaresepteistä. Vaikka täällä kantakaupungissa notkuivat ainoastaan kaupan tiskit, mekin saimme siskoltani ison kassillinen maukkaita hedelmiä. Nimellä maailman paras omenapiirakka- reseptejä löytyi muutama mutta minä päädyin Yummy bakerin Omenapiirakka vailla vertaa - ohjeeseen. Piirakan kuva vaan näytti niin herkulliselta ja siinä käytetty inkivääri sattuu olemaan yksi minun lempimausteista. En tiedä oliko tämä ihan maailman paras omenapiirakka, mutta ainakin se pääsee kirkkaasti minun parhaiden piirakoiden listalle.
Leipomisessa yritän aina pitää kiinni reseptistä, ainakin kun valmistan jotain ensimmäistä kertaa. Näin tein nytkin ja se kannatti. Vaikka ihmettelin taikinan voin määrää, se todellakin toimi. Tosin, koska en tehnyt umpinaista kantta vaan kuvanmukaisen ristikon, taikinaa jäi aika reilusti yli. Tuskin se kuitenkaan hukkaan menee, jämät odottavat vuoroaan pakastimessa. Taikina erottautui tavallisista murotaikinapohjista, se oli mukavan lehtevä ja voinen. Valmistusvaiheessa taitelin sen muutaman ylimääräisen kerran. Vaikka mieheni sanoo, että siinä oli jouluinen maku, mielestäni inkivääri ja kaneli eivät mitenkään olleet dominoivia ja omenan oma maku säilyi pääroolissa. Olen kopioinut tänne alkuperäisen reseptin koska mitään muutoksia aineksiin en ole tehnyt. Tosin tein tällä kertaa taikinan yleiskoneessa säästääkseni aikaa.


Taikina
400 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä
1 tl kanelia
2 rkl sokeria

Täyte
50 g voita
1,25 dl sokeria
12 kotimaista omenaa tai 6 isoa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
2 rkl perunajauhoja
Lisäksi 1 muna
  • Valmista piirakkataikina nyppimällä (tai yleiskoneessa) kylmä voi ja jauhot sekaisin. Lisää mausteet sekä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
  • Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi ja taita kolmeen osaan. Toista kauliminen ja taittaminen vielä pari-kolme kertaa ja laita taikina lepäämään jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
  • Poista omenista siemenkohdat ja kuutioi. Kiehauta kattilassa voi ja sokeri. Lisää omenat ja kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja sekoita lopuksi joukkoon perunajauhot.
  • Kauli puolikkaasta taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle levy ja painele se kiinni reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli sen jälkeen lopusta taikinasta piirakalle kansi ja nosta se varovasti piirakan päälle tai tee piirakan pintaan ristikko pitkistä taikinasuikaleista. Leikka ylimääräiset palat reunoilta pois. Voitele munalla.
  • Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia kunnes pinta on saanut värin. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram