Tomaatti - tarte tatin
tiistaina, lokakuuta 07, 2014
Nyt
voin sanoa, että löysin yhden parhaista suolaisista piirakoista, joita olen
maistanut. Resepti löytyi Mimi Thorissonin blogista http://mimithorisson.com/, missä kieltämättä kaikki
annokset ainakin näyttävät ja kuulostavat mielettömän herkullisilta. Vaikka
varsinainen tomaattikausi on ohi, tämän suolaisen tarte tatinin rustiikkinen
maku sopii erinomaisesti syys- ja talvi-iltoihin. Onnistun mielestäni aika
hyvin tämän piirakan perinteisessä omenaversiossa ja se on ollutkin meillä
jossain vaiheessa vakio tarjoilu yllätysvieraille. Tässäkin resepti kuulosti
ihanan nopealta.
Kun
valmistin piirakan ensimmäisen kerran, rakastuimme siihen makuun, lopputulos
oli lähellä täydellistä. Toinen kokeilukerta oli kuitenkin hieman pettymys.
Käytin sillä kertaa pienimpiä kirsikkatomaatteja, jotka pehmenivät pannulla nopeasti
liikaa, ja siinä vaiheessa kun piti keittää balsamiviinietikka kasaan, meillä
sopivasti loppui hellasta kaasu. Myös taikinakerros oli liian paksu. Lopputulos
oli liian vetinen ja balsamiviinietiikan maku tuli liian voimakkaana läpi.
Mutta sanotaan, että ensivaikutelma on tärkein! Eli varmasti tästä tulee vielä
minun pikabravuuri.
600g
kirsikkatomaatteja (mielellään terttukirsikkatomaatteja)
n. 250 g
valmista voitaikinaa 2 rkl balsamiviinietiikkaa
2 rkl sokeria
2 rkl voita
2 rkl oreganoa (mielellään tuoretta)
suolaa ja pippuria
n. 300 g valmista voitaikinaa
- Lämmitä uuni 200-asteiseksi
- Sulata pannulla voi ja puolet sokerista, Kun seos alkaa karamellisoitua lisää tomaatit ja paista noin viisi minuuttia.
- Lisää pannulle oreganolehdet ja loput sokerista. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää pannulle balsamiviinietiikka ja redusoi pari minuuttia.
- Peitä pannu kaulitulla voitaikinalla ja käännä reunat sisäänpäin.
- Paistaa piirakka uunissa noin 25 minuuttia kauniin ruskeaksi.
- Anna valmiin piirakan jäähtyä viisi minuuttia ja siirrä se vadille asettamalla vati pannun päälle ja kääntämällä nopeasti ylösalaisin.
2 kommenttia
Nam, tomaatti- tarte tatin on kyllä hyvää. :) Tein myös samantapaista piirasta aiemmin tänä vuonna, mutta oikaisin hieman verrattuna tähän sinun ohjeeseen. En nimittäin paistanut noita tomaatteja ollenkaan pannulla vaan tein piiraan ihan piirakkavuokaan. Tekisi mieli kokeilla lisätä vielä jotain tuorejuustoa noiden tomaattien ja taikinakerroksen väliin.
VastaaPoistaItse asiassa ehkä on ihan hyväkin idea jättää tomaatit paistamatta, näin ei niistä ehkä tulisi liian pehmeitä. Mutta balsamicosoosi kyllä pitää vähän keittää pannulla. Odottelen sinun tuorejuustoversiota:)
Poista