Seurusteluruoka Lähi-idästä
tiistaina, lokakuuta 28, 2014
Viime
viikonloppuna meille oli tulossa ystäviä syömään ja miettiessäni ruokalistaa
piti ottaa huomioon monet mieltymykset. Miehet syövät mielellään lihaa mutta eivät
niinkään välitä kasviksista, naiset taas suosivat enemmän kasvisruokia. Yhden
ystäväni ruokavalio on taas supistunut jonkun verran yhdeksäksi kuukaudeksi johtuen
hienosta ja iloisesta uutisesta. Ja minun toivomus oli, että pystyisin
seurustelemaan mahdollisimman paljon vieraiden kanssa ja olemaan mahdollisimman
vähän keittiössä. Halusin vaan laittaa kaikki suolaiset ruoat kerralla pöydälle
ja nauttia illasta. Tällä kertaa valitsin Lähi-idän teeman koska uskoin, että
sen kasvisannokset kelpaisivat hyvin myös vannotuille lihansyöjille, ja mikä
parasta, monet annokset voi ja pitääkin valmistaa edellisenä päivänä.
Suolainen menumme koostui
tällä kertaa quinoa-vihannessalaatista, appelsiinilla maustetusta
jugurttikastikkeesta, muhammara-paprikatahnasta, hummuksesta, mango-bataattisalaatista,
falafeleista, karitsankyljyksistä ja zaatar-leivistä. Heti voin sanoa, että
konsepti toimii kaikkien mielestä erinomaisesti. Ruokaa oli riittävästi ja
vieraat vaikuttivat oikein tyytyväisiltä. Oli paljon naurua ja hyviä tarinoita,
jopa tuntui, että ilta loppui vähän kesken. Sellaista se vaan on usein lapsiperheissä.
Quinoa-vihannessalaattia
syödään meidän perheessä varsinkin kesällä tosi usein. Joskus tein sen couscous
pohjaan mutta quinoasta tulee mielestäni kevyempi versio ja todennäköisesti
jonkun verran terveellisempikin. Yleensä heitän salaattiin mitkä tahansa
grillatut tai tuoreet vihannekset, jotka löytyvät kotona ja maustan. Aika nopea,
helppo ja maukas. Tällä kertaa käytin mustaa quinoa enemmäkseen sen
näyttävyyden takia. Tomaatteina käytin uunissa paahdettuja tomaatteja inspiroiduttua
Vatsasekaisin kilinkolin-blogista, mutta yleensä käytän tähän tarkoitukseen tuoreita
kirsikkatomaatteja.
Quinoa-vihannessalaatti
1,5 dl
quinoa
1 pieni munakoiso
grillattuna
1 pieni kesäkurpitsa
grillattuna
1 paprika
grillattuna
½ fenkolia grillattuna
1,5 rkl
oliiviöljyä
250g
kirsikkatomaatteja tuoreina tai uunissa paahdettuina
2
kevätsipulia viipaleina
½ mintun
ruukkua hienonnettuna
½ korianterin
ruukkua hienonnettuna
suolaa ja
pippuria
1,5 rkl
valkoviinietiikkaa
- Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
- Viipaloi munakoiso n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna seisoa noin puoli tuntia.
- Viipaloi myös kesäkurpitsa sentin paksuiksi viipaleiksi ja fenkoli puolen sentin paksuisiksi. Leikkaa paprika puoliksi.
- Pyyhi munakoisoista suola pois. Asettele kaikki grillattavat vihannekset pellille ja pirskota päälle öljyä. Mausta suolalla. Voit ripotella hieman sokeria fenkolin päällä. Paista grillivastuksen alla noin 10 minuuttia kunnes vihannekset ovat kauniin ruskeita. Halutessa kuori paprika.
- Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi ja sekoita quinoan sekaan. Mausta valkoviinietikalla, suolalla ja pippurilla.
Appelsiini-jugurttikastike
5 dl turkkilaista
jugurttia
yhden
appelsiinin raastettu kuori ja puolet mehusta
1 tl
harissatahnaa
3-4 tl
hunajaa
kourallinen
hakattua tuoretta minttua
suolaa ja
mustapippuria
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.
Ensimmäisen
kerran kokeilin tehdä muhammara- paprikatahnaa vahingossa löytyneen reseptin
mukaan ja silloin rakastuin tähän ennestään tuntemattomaan herkkuun. Nyt kuitenkin
Cook Eat Live Vegetarian-blogin alkuperäinen resepti on kokenut monta muutosta
ja tein tahnasta enemmän oman makuisen. Tahna sopii mielestäni kastikkeena ihan
mille vaan ja on loistava ihan vaikka leivän päälle. Tällä kertaa tein aika
reilun satsin kerralla koska tiesin, että lopputulos on herkullinen.
Muhammara - paprikatahna
5 punaista
paprikaa grillattuna
3
valkosipulikynttä hienonnettuna
75g pekaani-
tai saksanpähkinöitä hienonnettuna
1 viipale
kuivattua leipää muruina
2 tl sherryviinietiikkaa
3 tl
hunajaa
1,5 tl
juustokuminaa
1,5 tl
kanelia
0,5 tl
chilihiutaleita
1 dl
oliiviöljyä
suolaa ja
mustapippuria
- Grillaa paprikat grillivastuksen alla mustiksi, laita kelmun alle tai muovipussiin, jotta kuori lähtevät helpommin. Kuori paprikat.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja melko tasaiseksi. Mausta tarvittaessa.
Hummus
1 prk
(290g) keitettyjä kikherneitä
2 pientä
valkosipulikynttä
3 rkl
tahinitahnaa
3 rkl
sitruunanmehua
1/5tl
suolaa
tarjoiluun oliiviöljyä
ja seesamsiemeniä
- Laita kaikki muut aineet paitsi oliiviöljy ja seesamsiemenet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Koristele öljyllä ja siemenillä.
Olen aina
käyttänyt Gordon Ramseyn luottoreseptia falafeleihin mutta tällä kertaa
korvasin osan kikherneistä pistaasipähkinöillä ja mausteetkin menivät vähän
uusiksi. Lopputulos oli oikein onnistunut vaikka ehkä toivoisin, että
pistaasipähkinöiden maku tulisi paremmin esiin.
Falafel
5 dl yön
yli liuotettuja kikherneitä
2,5 dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
2
valkosipulikynttä hienonnettuna
½ sipulia
pieneksi leikattuna
3 rkl
oliiviöljyä
kourallinen
mintunlehtiä
kourallinen
korianterilehtiä
½ rkl
vehnäjauhoja
1tl
ruokasoodaa
yhden
sitruunan raastettu kuori
suolaa
öljyä
paistamiseen
- Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Anna seisoa vähän aikaa jääkaapissa.
Tämä
salaatti syntyi vähän vahingossa. Viime hetkellä ajattelin valmistaa jotain
raikasta vastapainoksi raskaille tahnoille. Resepti muokkaantui jääkaapin
sisällön mukaan ja lopputulos ajoi tehtävänsä.
Mango-bataattisalaatti
1 tuore
mango
½ munakoisoa
grillattuna tai paistettuna viipaleina
1 pieni
bataatti paistettuna uunissa kuutioina
kourallinen
hienonnettuja mintunlehtiä
kourallinen
granaattiomenan siemeniä
Kastike
yhden limen
mehu
½ tl
jauhettua korianteria
2 tl
sokeria
suolaa ja
pippuria
Libanonilainen
zaatar-pita on yksi suosituimmista leivistä meillä ja kelpaa muidenkin kuin
Lähi-itämäisten ruokien kaveriksi. Alkuperäinen resepti on Chef Ramzin kirjasta
Arabialainen keittiö. Taikinan valmistus on nopea ja helppo, ja
zaatar-maustesekoitus sopii leipiin täydellisesti. Toki leivät varmasti
maistuvat muillakin päällysteillä tai täytteillä.
Libanonilainen
zaatar-pita (8kpl)
Taikina
4 ¾ dl
vettä (n.50-asteinen)
12 dl
vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl kuivahiivaa
2-2 ½ dl
oliivi- tai rypsiöljyä
Zaatar
3 rkl
kuivattua organoa
2 rkl
kuivattua timjamia
2 ½ rkl
sumakkia
1 tl suolaa
½ dl
paahdettuja seesaminsiemeniä
1 dl
oliiviöljyä
- Sekoita keskenään jauhot, vesi, suola, sokeri ja hiivaa ja lisää lopuksi öljy. Taikinan voit tehdä myös yleiskoneessa.
- Vaivaa seos notkeaksi taikinaksi.
- Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.
- Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahdeksaan osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 20 cm:n suuruisiksi leipäsiksi.
- Sekoita zatar-mausteseos ja levitä tasaisesti leipien päälle.
- Paista uunissa 250 asteessa noin 7-10 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Tarjoa saman tien.
(Itse
paistan leivät uunin alemmalla tasolla, jotta leivän pohjakin ehtii saada
väriä)
6 kommenttia
Mezet ovat kyllä mukavaa vierastarjottavaa. Falafelit ovat meillä "pitäisi tehdä"-listalla. Pitäisi.
VastaaPoistaTehkää ihmeessä! Ovat helppoja ja hyviä.
VastaaPoistaKiva kvinoaidea! Minun kun tulee siitäkin tehtyä enimmäkseen samaa vanhaa, joten uudet jutut ovat aina tervetulleita. Ja meillä siis kvinoaa riittää, isäntä innostui taannoin tilaamaan kvinoaa (oliiviöljyn lisäksi) jonkun nettikaupan kautta, joten sitäkin on meillä useampi kilo :D
VastaaPoistaTiedän tunteen Heidi! Tilasin tässä nettiruokakaupasta mielestäni seitsemän perunaa.. ovelle ilmestyivät seitsemän kahden kilon pussia))
VastaaPoistaNam,tuttuja herkkuja;D
VastaaPoistaKävin joskus Israelissa ja tiedän, että teillä nämä herkut ovat kyllä ylivertaisia:)
VastaaPoista