Kreivin chili-sipulikeitto à la Lauri Tähkä

sunnuntaina, lokakuuta 04, 2015


Viime perjantaina osallistuin Turun kaupungin järjestämälle bloggaajien matkalle Turkuun, joka oli täynnä mielenkiintoista ohjelmaa, kiehtovia tapaamisia, loistavia tyyppejä, paljon naurua ja herkullista ruokaa. Tästä matkasta blogiin on tulossa lähipäivinä varmasti enemmänkin kuin yksi postaus. Viikonloppuna on ollut sen verran kiire, etten ehtinyt edes katsoa läpi matkalla ottamia kuvia, mutta yhtä reseptiä ruokamessuilta mukaan tarttuneesta kirjasta oli pakko kokeilla.

Retkemme ensimmäinen kohde oli Turun ruokamessut. Olihan messukeskuksessa samaan aikaan myös kirjamessut, mutta itse ainakin keskityin ruokapuoleen. Saavuttuamme paikalle koimme melkoisen yllätyksen kun meitä toivotti tervetulleiksi itse Jenni Haukio. Tiesin kyllä, että kirjamessut ovat pitkälti hänen käsialaa mutta olimme erittäin otettuja tästä huomiosta. Toisen tervetuliaispuheen jälkeen osasimme jo rentoutua ja olla oma itsemme, sen nimittäin piti koko kansan suosikki Lauri Tähkä. En tiennytkään, että suosittu laulaja on ensimmäiseltä ammatiltaan kokki, vaikka hän ei sitä työtä ole päivääkään tehnyt. Ahkerana kotikokkina ja valokuvaajana hänellä oli kuitenkin intoa kirjoittaa oma keittokirja, joka sisältää monipuolisia ja helppoja kotiruokareseptejä. Omaksi suosikiksi kirjan resepteistä Lauri nimesi marinoidun pinjansiemenlampaan. Rutinoitunutta fanien käsittelijää ei tietenkään yhtään haitanut bloggaajien ahkera kamerakäyttö ja uskallan väittää, että selfien ottamisesta ja kirjojen signeerauksesta ehkä hänkin osasi nauttia.


Suurena keittojen ystävänä huomasin heti kirjan melko monet yksinkertaiset, mutta kuitenkin herkullisen kuuloiset keittoreseptit. Yhtä niistä piti tietenkin heti kokeilla ja valitsin Kreivin chili-sipulikeiton. Koska olen erittäin huono seuraamaan reseptejä tarkkaan, tälläkin kertaa hieman sovelsin lisäämällä keittoon timjamia ja vähän valkosipulia. Isompi yllätys minulle oli se, että tällä kertaa käytin puolet vähemmän voita kuin reseptissä. Olen kyllä voin suuri ystävä mutta tällä kertaa reseptin määrä tuntui hieman liioitellulta. Keitosta kuitenkin tuli erittäin herkullinen ja sopivasti mausteinen. Oikein täydellinen kylmän ilman keitto. Resepti on tässä melkein alkuperäisessä muodossa pois lukien omat pienet lisäykseni suluissa. 


Kreivin chili-sipulikeitto à la Lauri Tähkä 2- 4 hlö:lle

5 keskikokoista sipulia ohuina viipaleina
(pieni valkosipulikynsi hienonnettuna)
(2 timjamin oksaa)
puolikas punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
100 g voita (50 g)
1-1,2l kasvislientä tai 5 dl valkoviiniä ja 5 dl vettä (4 dl valkoviiniä, 6 dl kanalientä)
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
2-3 viipaletta vaaleaa leipää kuutioina
n. 20-50 g voimakkaan makuista juustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria

  • Sulata voi kattilassa ja haudata sipuleita, valkosipuli, timjami ja chili miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä pehmeiksi.

  • Lisää joukkoon neste ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla.

  • Lisää keittoon hienonnettu basilika ja annostele kulhoihin.  Laita leipäkuutiot keiton pinnalle ja ripottele päälle juustoraastetta. Gratinoi annokset 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla.



You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram