Perinteinen syysherkku - Kaalipiirakat

lauantaina, lokakuuta 17, 2015



Lihattoman lokakuun kunniaksi blogissa on viime aikoina ollut paljon kasvisreseptejä. Pakko kuitenkin myöntää, että tässä perheessä edelleenkin syödään lihaa, ja tämä on vain hauska sattuma. Minulla on toki listalla monta mielestäni hyvää kasvisruokaideaa, joita on pakko kokeilla lähiaikoina, mutta koska yritän välttää kaikenlaisia ehdottomuuksia keittiössä niin ne tulevat sopivasti sekaisin muiden herkkujen kanssa.

Tässä on kuitenkin loistava kaalipiirakoiden resepti. Täytettä maustavat minun mielestäni ehdottomat kaalipiirakoiden lisät kananmuna ja tilli.  Kotimaisen keräkaalin sesonki alkaa jo loppua ja sitä todellakin kannattaa hyödyntää. Itselläni ainakin kaalikääryleet vielä odottavat omaa hetkeä ja kiirehän niiden valmistamiseen alkaa olla. 
Kaalipiirakat n. 15 kpl

Täyte
n. 1 kg kaalia ohuina suikaleina
1 pieni sipuli hienonnettuna
3 keitettyä kananmunaa
4 rkl hienonnettua tilliä
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria


Taikina
n. 1 l vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl lämmintä maitoa
2 rkl öljyä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 keltuainen voiteluun

  • Kuumenna isossa kasarissa 1 rkl voita ja lisää hienonnettu sipuli. Mausta hieman suolalla ja pippurilla ja kuullota hieman pehmeäksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja lisää kasariin sipuleiden joukkoon. Lisää jäljelle jäänyt 1 rkl voita ja hauduta kaali kannen alla välillä sekoittaen noin puoli tuntia. Tarkista valmiin kaalin maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Hienonna keitetyt kananmunat ja tilli ja sekoita ne kaaliin joukkoon.
  • Siivilöi vehnäjauhot isoon kulhoon ja lisää joukkoon kuivahiiva, sokeri, suola, öljy ja maito. Sekoita ainekset lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa kaksi tuntia kaksinkertaiseksi.
  • Nosta taikina jauhetulle tasolle ja vaivaa siitä hieman. Pyöritä taikinasta halkaisijaltaan noin 3,5 cm palloja ja venyttele niistä halkaisijaltaan noin 12 cm kokoisia ja 0,5 cm paksuja ympyröitä.  Taikina on aika tarttuvaa, välttele silti liiallista jauhojen käyttöä. Voit tarvittaessa kastella hieman käsiä helpottaaksesi taikinan käsittelyä.
  • Annostele jokaisen ympyrän päälle 1 rkl kaalitäytettä ja sulje piirakka puristamalla vastakkaiset reunat tiukasti toisiinsa kiinni.
  • Aseta piirakat leivinpaperin päälle ja voitele hieman vatkatulla keltuaisella. Paista piirakat 180-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Tarjoa smetanan kera. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram