Kiinalaiset tofu-sienihampurilaiset
tiistaina, lokakuuta 27, 2015
Tofu on niitä raaka-aineita, jotka selkeästi
jakavat mielipiteitä. Myönnän, että itsekin olen joskus suhtautunut siihen
hieman epäluuloisesti. Nykyään lähikaupoistakin löytyy vaikka mitä erikoisimpia
tofumakuja ja –muotoja, mutta tofun pelkistetty versio voi olla
ensikertalaiselle hieman vaativa tuote. Vaikka harvoin tofu eksyy minuun
kauppakassiin, se kuitenkin maistuu minulle monessa muodossa. Ja varmastikin
käyttäisin sitä keittiössä paljon useammin, jos en olisi ainoa taloutemme kasvisruoan
ystävä.
Päätin viime hetkellä osallistua
reseptikisaan, jossa annoksessa on tarkoitus yhdistää joitain Jalotofu ja
Silmusalaatin tuotteita. Molempien valmistajien tuotteet olivat minulle
entuudestaan tuttuja, joten tämä oli erinomainen syy valmistaa kasvisateria,
vieläpä näin sopivasti lihattoman lokakuun aikana. Kaiken lisäksi kyseessä on
luomu tuotteista. Hieman epäilin alussa
minun reseptivalintaa, joka oli vahvasti aasialaistaustainen. Tofun
monipuolisuudesta huolimatta luulen, että aika moni yhdistää sen Aasian
keittiöön ja pelasin ehkä tässä tapauksessa hieman varman päälle. Päätin
kuitenkin pysyä suunnitelmassani, koska totuushan on, että aika suuri osa
keittiössäni valmistamista ruoista ovat saaneet vaikutteita sieltä päin
maailmaa pääraaka-aineesta riippumatta. Lopputuloksena
syntyi kiinalainen hampurilainen, jonka lihaversion valmistamista olen jo
kerran kokeillut. Hampurilaisen leipä valmistuu hitaasti pannulla paistamalla
ja tällä kertaa täytteenä toimivat lempeästi marinoitu Jalotofu, sienet, paljon
mausteita ja sen viimeisen makusilauksen antanut rapea Tulinen Silmusalaatti.
Uskon, että tämä sopivasti mausteinen ja erittäin ruokaisa annos kelpaa myös
monelle vannoutuneelle lihasyöjälle.
Kiinalaiset tofu-sienihampurilaiset silmusalaatilla
4 kpl
0,5 tl kuivahiivaa
250 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1,5 dl lämmintä vettä
hieman öljyä
1 pkt (300 g)
Jalotofu Marinoitu kuutioina
200 g herkkusieniä
suikaleina
1,5 tl raastettua
inkivääriä
1,5 rkl
soijakastiketta
1 rkl mirin
riisiviiniä
1,5 rkl
riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl sambal oelek –
chilitahnaa
rkl seesamsiemeniä
1 pkt (110 g) Tulinen
silmusalaatti
öljyä paistamiseen
- Sekoita yleiskoneessa hiiva ja puolet vedestä ja anna seisoa noin 5 minuuttia. Voit tehdä taikinan myös käsin, mutta sen vaivaaminen vaatii aikaa ja voimaa.
- Lisää vehnäjauhot, suola ja loput vedestä ja vaivaa taikinaa hyvin, niin että siitä muodostuu pehmeä pallo. Valele hieman öljyä isoon kulhoon, laita sinne taikina, peitä kelmulla ja anna seisoa tunnin lämpimässä kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
- Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Kauli jokaisesta taikinapalasta n. 6 x 30 cm pitkä levy, ja rullaa se tiukasti 6 cm korkeaksi rullaksi. Paina rullapätkää ylhäältä ja kauli halkaisijaltaan n. 10 cm levyiseksi litteäksi sämpyläksi, joka saa jäädä paksuksi.
- Lämmitä korkeareunaisessa kannellisessa paistinpannussa tilkka öljyä, lisää sämpylät pannulle. Paista kannen alla mahdollisimman alhaisella lämmöllä n. 12 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kypsiä sisältä. Niiden ei ole tarkoitus saada hirveästi väriä paiston aikana.
- Lämmitä hieman öljyä pannulla ja paista siinä sienet kypsiksi. Ota sienet pannulta odottamaan.
- Lisää pannuun tilkka öljyä ja paista siinä hetken raastettu inkivääri. Lisää joukkoon soijakastike, hunaja, riisiviini, riisietikka ja chilitahna. Paista hetken ja tarkista maku. Lisää joukkoon tofukuutiot ja paista ne hieman toiselta puolelta. Lisää pannulle paistetut sienet ja seesamsiemenet, sekoita.
- Leikkaa valmis sämpylä puoliksi auki ja täyttää tofu-sienipaistoksella ja silmusalaatilla.
0 kommenttia