Pähkinäiset kurpitsaraviolit
tiistaina, lokakuuta 14, 2014
Viime
viikonloppuna meille oli tulossa ystäväpariskunta illalliselle ja edessä oli
ikuinen ongelma – mitä hyvää valmistaisi? Kyseiset vieraat ovat molemmat hyvän
ruoan ystäviä ja toinen loistava kokki, eli ehkä vähän enemmän vaivaa olisi
pitänyt nähdä. Mieleen tuli minun jo melkein perinteiset syksyiset kurpitsaraviolit
salviavoilla. Ja tietenkin, pähkinöillä.
Kun
pari vuotta sitten ostin pastakoneen, niin päätin, ettei se jää parin
käyttökerran jälkeen pölyyntymään kaappiin, vaikka vähän epäilinkin itseäni.
No, en myöskään voi sanoa, että kone olisi jatkuvassa käytössä mutta silloin
tällöin sillä on hauskaa leikkiä. Yleensä kotitekoinen pasta herättää
ihastusta. Ihmisillä on jostain syystä mielikuva, että sen tekeminen on
erittäin vaikeata ja aikaa vievää. Myönnän, että ensimmäiset kokeilukerrat
olivat just sitä mutta nykyään vaikka innostunkin harvoin, hommaan on tullut jo
jonkinlainen rutiini. Eli kaikki vaan rohkeasti kokeilemaan!
Oikaisen
taikinanteossa ja teen sen yleiskoneessa. Itse asiassa uskon, että koneella
tulee ainakin minulle parempi lopputulos koska taikinaa tulee enemmän vaivattua
kuin käsin. Minun kädet eivät kauan sitä hommaa jaksa. Valmiit raviolit voivat
myös oikein hyvin odottaa muutaman tunnin keittämistä jääkaapissa, jottei
tarvitse jauhoisena ottaa vieraita vastaan. Sen olen oppinut kantapään kautta,
että valmiit kypsymättömät nyytit kannattaa laita jauhetulle liinalle ja myös
peittää liinalla, näin niitä voi sitten helposti siirrellä kattilaan. Joskus
nimittäin tein pahaan virheen kun asettelin ne jauhetulle lautaselle ja peitin
kelmulla.. sieltä ei montaa raviolia saanut ehjänä irti kun ne tarttuivat
varsinkin kelmuun tosi pahasti.
Tämä
annos toimii neljälle hengelle alkuruokana ja yhtäkään raviolia ei jäänyt yli.
Vieraathan yleensä aina kehuvat mutta tällä kertaa olin itsekin tyytyväinen
tulokseen.
Taikina
300 g durumvehnäjauhoja
2
kananmunaa
2
kananmunan keltuaista
2 tl
oliiviöljyä
1 tl
suolaa
- Laita kaikki taikina ainekset yleiskoneeseen paitsi öljy ja sekoita muutama sekunti. Lisää öljy ja sekoita taas. Anna koneen veivata taikina. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.
Täyte
n. 450g
myskikurpitsaa
1 rkl
öljyä
ripaus
suolaa ja pippuria
1
kananmunan keltuainen
n. 25g
raastettua parmesaania
100g
rouhittuja pekaanipähkinöitä
kourallinen
kuivia leivänmuruja
1 pieni
valkosipulikynsi hienonnettuna
½ tl
timjamin lehtiä
suolaa ja
pippuria
- Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjaminlehdillä, pirskota hieman öljyä. Paistaa 200-asteisessa uunissa pehmeiksi noin 20 minuuttia.
- Hienonna jäähtyneet kurpitsat sauvasekoittimella tai haarukalla. Lisää sekaan kaikki muut aineet. Maista ja mausta tarvittaessa.
- Jaa taikina neljään osaan ja kauli yksi kerralla pastakoneessa mahdollisimman ohueksi pitkäksi levyksi.
- Jaa täyte tasaisesti toiselle puolelle levyä noin ½-1 tl kerrallaan. Taitaa taikinan toinen puoli päälle, painele taikina täytteen ympärillä tiukasti yhteen ja leikkaa haluamasi ravioli muodot. Jos haluat tehdä isommat nyytit jaa täyte levyn keskelle ja laita toinen samanlainen levy päälle.
- Keitä valmiit raviolit runsaassa kiehuvassa suolatussa vedessä noin kolme minuuttia kunnes raviolit nousevat pinnalle.
- Nosta raviolit reikäkauhalla vedestä ja kaada salviavoi päälle. Tarvittaessa ripottele päälle parmesaanijuustoa.
Salviavoi
75g voita
20
salvialehtiä
1 rkl
sitruunanmehua
suolaa ja
pippuria
- Sulata voi hitaasti kattilassa kunnes se alkaa vaahtoa. Lisää sekaan salvialehdet ja paista muutama sekunti. Ota kattila pois liedeltä ja maustaa voi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
11 kommenttia
Oi, mitä herkkua. Tosi kiva, että nykyisin Suomestakin saa muutakin kuin höttörakenteista ja aika mautonta jättikurpitsaa.
VastaaPoistaKiitos! Joo, siitä ei ole monta vuotta kun ihmettelin ulkomaalaisia lehtiä lukiessa mikä on butternut-kurpitsa:)
PoistaKauniita pikkutyynysiä! :)
VastaaPoistaJa hieno blogi, löysin tänne Kärähtäneiden kautta!
Kiitoksia! Hienoa kuulla palautetta niinkin kokeneelta bloggaajalta! Kärähtäneet kuuluvat minun iltalukemisiin ja emännän kanssa on koettu monta ihanaa ruokahetkeä.
PoistaAivan ihana resepti. Nyt olisi hyvä syy kaivaa oma pastakone kaapin nurkasta ja kokeilla! :)
VastaaPoista)) Kerro jos et saa aikaiseksi niin voitte maistella niitä viikon päästä!
VastaaPoistaVähän jännittää onnistuuko ekalla kerralla pastan teko. Kokeilen kans tehdä yleiskoneella, hyvä vinkki. Sitten pitäisi muistella miten taikina veivataan itse pastakoneen läpi. Mulla nimittäin kävi just niin, että laite jäi yhden kokeilun jälkeen kaappiin. Mielelläänhän näitä söis vaikka joka viikko ;) Muistelin, että teit kerran suussa sulavia ravioleja, olisko ollut jossain kalapohjaisessa kastiikkeessa silloin..?
VastaaPoistaVoin vaikka tulla joskus opastamaan jos haluat))
VastaaPoistaSehän olis hauskaa, pidetään pian kokkailutreffit!
VastaaPoistaKauniit raviolit ja kaunis on blogikin:)
VastaaPoistaKiitoksia:)
VastaaPoista