Tomaatti - tarte tatin

tiistaina, lokakuuta 07, 2014


Nyt voin sanoa, että löysin yhden parhaista suolaisista piirakoista, joita olen maistanut. Resepti löytyi Mimi Thorissonin blogista http://mimithorisson.com/, missä kieltämättä kaikki annokset ainakin näyttävät ja kuulostavat mielettömän herkullisilta. Vaikka varsinainen tomaattikausi on ohi, tämän suolaisen tarte tatinin rustiikkinen maku sopii erinomaisesti syys- ja talvi-iltoihin. Onnistun mielestäni aika hyvin tämän piirakan perinteisessä omenaversiossa ja se on ollutkin meillä jossain vaiheessa vakio tarjoilu yllätysvieraille. Tässäkin resepti kuulosti ihanan nopealta.
Kun valmistin piirakan ensimmäisen kerran, rakastuimme siihen makuun, lopputulos oli lähellä täydellistä. Toinen kokeilukerta oli kuitenkin hieman pettymys. Käytin sillä kertaa pienimpiä kirsikkatomaatteja, jotka pehmenivät pannulla nopeasti liikaa, ja siinä vaiheessa kun piti keittää balsamiviinietikka kasaan, meillä sopivasti loppui hellasta kaasu. Myös taikinakerros oli liian paksu. Lopputulos oli liian vetinen ja balsamiviinietiikan maku tuli liian voimakkaana läpi. Mutta sanotaan, että ensivaikutelma on tärkein! Eli varmasti tästä tulee vielä minun pikabravuuri.


600g kirsikkatomaatteja (mielellään terttukirsikkatomaatteja)
n. 250 g valmista voitaikinaa
2 rkl balsamiviinietiikkaa
2 rkl sokeria
2 rkl voita
2 rkl oreganoa (mielellään tuoretta)
suolaa ja pippuria
n. 300 g valmista voitaikinaa

  • Lämmitä uuni 200-asteiseksi
  • Sulata pannulla voi ja puolet sokerista, Kun seos alkaa karamellisoitua lisää tomaatit ja paista noin viisi minuuttia.
  • Lisää pannulle oreganolehdet ja loput sokerista. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Lisää pannulle balsamiviinietiikka ja redusoi pari minuuttia.
  • Peitä pannu kaulitulla voitaikinalla ja käännä reunat sisäänpäin.
  • Paistaa piirakka uunissa noin 25 minuuttia kauniin ruskeaksi.
  • Anna valmiin piirakan jäähtyä viisi minuuttia ja siirrä se vadille asettamalla vati pannun päälle ja kääntämällä nopeasti ylösalaisin.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Nam, tomaatti- tarte tatin on kyllä hyvää. :) Tein myös samantapaista piirasta aiemmin tänä vuonna, mutta oikaisin hieman verrattuna tähän sinun ohjeeseen. En nimittäin paistanut noita tomaatteja ollenkaan pannulla vaan tein piiraan ihan piirakkavuokaan. Tekisi mieli kokeilla lisätä vielä jotain tuorejuustoa noiden tomaattien ja taikinakerroksen väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ehkä on ihan hyväkin idea jättää tomaatit paistamatta, näin ei niistä ehkä tulisi liian pehmeitä. Mutta balsamicosoosi kyllä pitää vähän keittää pannulla. Odottelen sinun tuorejuustoversiota:)

      Poista

Instagram