Gyoza - japanilaiset nyytit
torstaina, joulukuuta 11, 2014
Tykkään
kaikenlaisista nyyteistä, mikä jo ehkä näkyykin tästä blogista. Ja tykkään myös
tehdä niitä. Jotkut ajattelevat, että se on hirveän työlästä mutta ei se
minusta sitä ole, tai ainakin kun on pari kertaa harjoitellut. Japanilaisia
gyoza-nyyttejä en aikaisemmin ole tehnyt. Reseptikasastani löysin
MeNaiset-lehdestä revityn sivun, jossa oli gyoza resepti Anna Kukkohovin miehen
tapaan. Se kuulosti maukkaalta ja luotin sen autenttisuuteen mutta tein kuitenkin
pieniä muutoksia ja kehitin toisenkin vähän erilaisen täytteen. Tällä kertaa
päästin itseäni helpolla ja ostin valmiit gyoza taikinakuoret helsinkiläisestä
Tokyokan –liikkeestä. Taikina oli ihanan silkkinen ja vaikka ensin näytti, että
taikina ei liimaudu yhteen tarpeeksi ei yksikään nyytti ole avautunut
valmistuksen aikana. Eli todennäköisesti turvaudun näihin jatkossakin ja myös
muissakin ruoissa. Lihana käytin possun ja kanan sekoitusta, vaikka suurin osa
gyozan resepteistä näyttävät olevan possusta mutta tämä on kai makuasia. Vähän
harmitti kun en oikein voinut kunnolla tarkistaa täytteen makua. Raakaa possua
ja kanaa kun en oikein viitsinyt maistaa mutta hyvältä se maistui kuitenkin.
Gyoza täyte 1 (n. 30:lle gyoza kuorelle)
300 g
porsaan jauhelihaa
2 dl
hienonnettua kiinankaalin lehtiosaa
½ tl suolaa
½ tl
raastettua inkivääriä
2-3
valkosipulikynttä hienonnettuna
1rkl
hienonnettua kevätsipulia
2 tl
miso-tahnaa
2 tl
seesamiöljyä
1,5 tl
tuoretta chiliä hienonnettuna
½ tl
sokeria
Gyoza täyte 2 (n. 30:lle gyoza -kuorelle)
300 g
porsaan jauhelihaa
n. 50 g
hienonnettuja siitakesieniä hieman paistettuina
½ tl suolaa
1 tl
raastettua inkivääriä
2-3
valkosipulikynttä hienonnettuna
1 rkl
hienonnettua kevätsipulia
3 rkl
soijakastiketta
2 tl
seesamiöljyä
½ tl
sokeria
ripaus
mustapippuria
Valmistukseen
(30:lle gyoza-kuorelle)
3 rkl öljyä
1 rkl
seesamiöljyä
3 dl
kanalientä tai vettä
- Ota yksi valmis gyoza-kuori ja laita sen keskelle yksi teelusikallinen täytettä. Kastele vedellä kuoren ympyrän toinen reuna vedellä ja kiinnitä kuoren vastakkaiset puolet yhteen. Painele reunat tiivisti yhteen ja rypytä reuna. Tee näin samoin kaikille kuorille.
- Lämmitä öljy isossa pannussa ja asettele siihen nyytit. Paista toinen puoli kauniin ruskeaksi. Älä käännä nyyttejä missään vaiheessa. Lisää pannulle noin 1 dl kanalientä ja laita kansi päälle. Anna nyyttien kypsyä kannen alla. Kun vesi on melkein haihtunut lisää pannulle 1 tl seesamiöljyä ja ravista hieman. Jatkaa kypsenemistä kannen alla pienellä teholla. Kun nyytit näyttävät valmiilta ota kansi pois ja paista vielä hieman kunnes kaikki neste on haihtunut.
Dippikastike
1 dl
soijakastiketta
0,3 dl
riisiviinietiikka
1 tl
seesamiöljyä
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
13 kommenttia
Menee testiin....ihan järisyttävän hyvännäköisiä! Saaneekohan noita taikinakuoria Vii-Voanistakin?
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua!
Kiitos! En Vii-Voanista tiedä mutta luulisin, että siellä löytyy wonton-taikina mikä tuskin paljon tästä eroa.
PoistaTaas jotain telepatiaa, olen viime päivät himostellut tuollaisia nyyttejä :) Minäkään en ole uskaltanut vielä tehdä taikinaa itse, ja valmiit levyt ovat olleet niin toimivia, etten ihan heti varmaan ole kokeilemassakaan :D
VastaaPoistaMinulla on seuraavaksi vuorossa wontonit;) Ja ainakin tämä valmis taikina oli super hyvä.
PoistaMä olen tehnyt mitälie-DIY -nyyttejä, mutta tyypiltään eniten juuri gyozan tapaisia :) Aina en ole tosin jaksanut paistaa vaan pelkästään höyryttänyt. En muista taikinamerkkiä, mutta se on ollut japanilaista, sen perusteella mitä kuvailit tuossa tekstissä saattaa olla hyvinkin samaa tavaraa. Minäkään en tiedä Vii Voanista, mutta sen lähellä olevasta Aseanic Tradingista on löytynyt sekä valmiiksi kaulittuja että kaulitsemattomia taikinoita.
PoistaMä rakastan gyozoja. Yhdellä kertaa niitä valmistaessa on saatu aikaan pieni pamaus jossa irtosi myös liesituuletin. Hups.
VastaaPoistaHups! Minullakin jossain vaiheessa pamahti kerran kunnolla.. olin onneksi nopea reagoimaan;)
PoistaSamainen ohje on myös minulla repäistynä. Se on ollut ikuisuushanke.
VastaaPoistaItse paistan pienen maistiaisen pannulla, jos täyte on possusta tai kanasta, jotta ei mene koko setti, jos sattuu jäämään maustaminen liian vähälle.
Ainakin joskus Viivoanista (tai sitten siitä korttelin toisella puolella olevasta liikkeestä) on saanut gyozakuoria. Viimeisestä ostosta on tosin aikaa.
Minäkin katsellut tätä ohjetta aika kauan;) Näinhän sen pitää tehdä, siis paistaa koepala. Nykyään onneksi ainakin Helsingissä löytyy kaikenlaisia kauppoja hyvillä valikoimilla.
Poista.. ja jos ei jaksa lähtä kauppaan (mutta jaksaa vähän käyttää aikaa kaulitsemiseen), esim. mun blogissa on ohje kotitekoisiin gyoza-kuoriin :) http://maikinmokomin.blogspot.fi/2014/07/sienitempeh-gyozat-ja.html
VastaaPoistaNe ovat varmasti parhaita! Valitettavasti taaperon kanssa pitää aina etsiä vähän lyhyempiä teitä;)
PoistaMoi - käyhän kurkkaamassa blogin sähköpostilaatikko - you've got mail!
VastaaPoistaNäyttääpä hyvältä! Mutta huomautuksena on pakko todeta että gyoza on alunperin korealainen ruokalaji, koreaksi mandu.:)
VastaaPoista