Suklaapitko - Babka
sunnuntaina, joulukuuta 14, 2014
Jos
tykkäät pullasta, niin tätä reseptiä suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Mikäli
joku vieraistasi on laihdutuskuurilla älä paljasta kaikkea tämän pitkon
valmistustavoista. Löysin tämän reseptin minun uuden suosikki kokkikirja-gurun
Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin Jerusalem kirjasta. Kyse on suklaatäytteisestä,
hiivataikinasta tehdystä pullapitkosta, jonka taikina on yleisesti käytössä
monissa juutalaisen keittiön leivonnaisissa. Ensinnäkin taikinan on hyvä kohota
yön yli. Toinen reseptin menestyksen salaisuus on pitkon kostuttaminen
sokeriliemellä. Kauhistuin hieman kun näin liemen määrän mutta yllätyksekseni
valmis pulla ei ollut olleenkaan liian makea. Eikä siitä mitä ei näe tarvitse
hirveästi huolestua!
Tästä
taikina-annoksesta tulee kaksi valmista pitkoa, jotka kyllä säilyvät hyvin
pakattuna huonelämmössä pari-kolme päivä. Ja tietenkin niitä voi pakastaa.
Kaunis ja erittäin herkullinen pitko on myös erinomainen lahja erityisesti nyt
jouluaikoina. Suosiolla pakkasin yhden pitkon mieheni työpaikalle ja sain jo lounasaikaan
viestin, että siitä oli jäljellä vain murut.
Taikina
480 – 530 g vehnäjauhoja
100 g sokeria 2 tl kuivahiivaa
yhden sitruunan raastettu kuori
3 isoa kananmunaa
1,2 dl lämmintä vettä
ripaus suola
150 g voita, huoneenlämpöisenä, pieninä paloina
1rkl öljyä
- Valmista taikina yleiskoneessa taikinakoukkua käyttäen. Laita yleiskoneeseen vehnäjauhot, sokeri, hiiva, sitruunan kuori ja sekoita kaikki hyvin keskenään.
-
Lisää
kananmunat ja vesi ja sekoita noin kolme minuuttia kunnes seoksesta on muodostunut
taikina. Lisää suola ja voi pieninä paloina koneen kokoajan käydessä. Vaivaa
taikinaa noin kymmenen minuuttia kunnes voi on sekoittunut täysin taikinaan.
Siirrä taikina hieman öljyllä pyyhittyyn kulhoon, peitä kelmulla ja anna kohoa
jääkaapissa yön yli.
-
Sivele
öljyllä kaksi suorakulmion muotoista n. 23 x 10 cm kokoista vuokaa, ja vuoraa
pohja leivinpaperilla.
-
Jaa
taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta noin 35 x 25 cm kokoinen levy. Levitä
puolet suklaatäytteestä levylle ja ripottele päälle puolet pähkinärouheesta ja
1 rkl sokeria. Kääri taikina pituussuunnassa rullalle. Leikkaa molemmista
päistä 1-2 cm ylimääräistä taikinaa. Leikkaa rulla pituus suunnassa kahtia ja
letitä yhteen. Siirrä valmis pitko vuokaan. Valmista samanlainen pitko lopusta taikinasta
ja täytteestä.
- Kohota pitkot märän rätin alla 1 – 1 ½ tuntia. Paistaa 170-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Kokeile taikinaa tikulla, jos taikina ei tartu tikkuun pitkot ovat valmiita. Valele lämpimien pitkojen päälle suuttimella sokeriliemi. Lientä ei saa jäädä käyttämättä. Anna pitkojen jäähtyä vuoissa jonka jälkeen nosta ne varovasti ulos.
50 g tomusokeria
30 g kaakaota
130 g tummaa suklaata
120 g voita
100 g pekaanipähkinöitä rouheena
2 rkl sokeria
- Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Lisää seokseen tomusokeri ja kaakao. Sekoita hyvin.
260 g sokeria
1,6 dl vettä
- Lämmitä kattilassa vesi ja sokeri. Kun siirappi alkaa kiehua ota se levyltä pois ja anna jäähtyä.
3 kommenttia
Suklaababka:) minäkin olen tuosta postannut ,viime vuonna muistaakseni,ja täällähän nuo kakut ovat hurjan suosittuja;lähes kaikissa leipomoissa niitä tehdään etenkin ennen viikonloppua,joka tuossa kirjassakin tulee esille.Kaunis lopputulos sulla:)
VastaaPoistaNo oli se sitten babka! Epäilin vähän kun Ottolenghi ei babka nimellä tätä kutsunut. Olen maistanut monesti siskoni miehen äidin tekemää babkaa, joka oli kyllä vähän erilainen mutta niin ihana maukas ja rasvainen!
VastaaPoistaBabka nimellähän on muitakin kakkuja. Ottolenghi kutsui sitä kranssikakuksi,mutta täällä tuo kulkee joko babkan tai kranssikakun nimellä.
VastaaPoista