Luumu-karamellipiirakka

perjantaina, joulukuuta 05, 2014


Minä en missään vaiheessa suunnitellut tekeväni luumupiirakkaa, enkä muista että olisin aikaisemmin sellaista tehnyt. Ystäväni kertoi minulle pari päivää sitten, että hän on ostanut isomman satsin luumuja ja kyseli niille piirakkareseptiä. Hänelle ei kuitenkaan kelvannut, että lähettäisin sen reseptin sähköpostitse vaan hän välttämättä halusi lukea se Mama Gastro-blogissa. Ei auttanut kuin mennä kauppaan ostamaan luumuja. Ensin ajattelin tehdä helpon ja nopean Tarte Tatinin, mutta olen viimeaikoina tehnyt piirakan suolaisia versioita sen verran, että päätin tehdä vähän erilaisen ja ehkä jo hieman jouluisen version.
Piirakan pohjaan tulee kinuskimainen sokerin ja kerman sekoitus, ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee pähkinäinen rouhe. Hieman pelästyin kun lisäsin luumuseokseen lusikallisen kardemummaa ja sen vahva tuoksu nousi ilmaan, mutta valmiissa piirakassa vahva maku on muuttunut miellyttäväksi mausteiseksi.  Resepti on tehty halkaisijaltaan noin 26 cm kokoiselle piirakkapohjalle enkä suosittele käyttämään irtopohjavuokaa, sen verran juokseva täyte on.

Luumupiirakka
n. 800 g tuoreita luumuja, kivet poistettuna ja neljään osaan leikattuna
½ dl kuohukermaa
½ dl sokeria
25 g voita
1 rkl sitruunanmehua
yhden sitruunan raastettu kuori
1 tl jauhettua kardemummaa

Murukerros
60 g rouhittuja pähkinöitä (esim. cashew tai pecan)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,75 dl sokeria
100 g kylmää voita pieninä paloina

  • Sekoita pannulla sokeri, voi ja kerma. Keitä seosta noin kaksi minuuttia. Lisää sitruunanmehu, raastettu kuori, kardemumma ja luumut. Sekoita hyvin ja keitä noin minuutin verran. Kaada seos piirakkavuokaan.
  • Sekoita käsin kaikki murukerroksen ainekset muruiseksi taikinaksi ja ripottele luumuseoksen päälle.
  • Paista piirakka 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes murukerros on kauniin ruskea. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

You Might Also Like

2 kommenttia

Instagram