Luumu-karamellipiirakka
perjantaina, joulukuuta 05, 2014
Minä
en missään vaiheessa suunnitellut tekeväni luumupiirakkaa, enkä muista että
olisin aikaisemmin sellaista tehnyt. Ystäväni kertoi minulle pari päivää
sitten, että hän on ostanut isomman satsin luumuja ja kyseli niille
piirakkareseptiä. Hänelle ei kuitenkaan kelvannut, että lähettäisin sen
reseptin sähköpostitse vaan hän välttämättä halusi lukea se Mama
Gastro-blogissa. Ei auttanut kuin mennä kauppaan ostamaan luumuja. Ensin
ajattelin tehdä helpon ja nopean Tarte Tatinin, mutta olen viimeaikoina tehnyt
piirakan suolaisia versioita sen verran, että päätin tehdä vähän erilaisen ja
ehkä jo hieman jouluisen version.
Piirakan pohjaan tulee
kinuskimainen sokerin ja kerman sekoitus, ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee
pähkinäinen rouhe. Hieman pelästyin kun lisäsin luumuseokseen lusikallisen
kardemummaa ja sen vahva tuoksu nousi ilmaan, mutta valmiissa piirakassa vahva
maku on muuttunut miellyttäväksi mausteiseksi. Resepti on tehty halkaisijaltaan noin 26 cm
kokoiselle piirakkapohjalle enkä suosittele käyttämään irtopohjavuokaa, sen
verran juokseva täyte on.
Luumupiirakka
n. 800 g
tuoreita luumuja, kivet poistettuna ja neljään osaan leikattuna
½ dl
kuohukermaa
½ dl
sokeria
25 g voita
1 rkl
sitruunanmehua
yhden
sitruunan raastettu kuori
1 tl
jauhettua kardemummaa
Murukerros
60 g
rouhittuja pähkinöitä (esim. cashew tai pecan)
1 dl
vehnäjauhoja
1 dl
kaurahiutaleita
0,75 dl
sokeria
100 g
kylmää voita pieninä paloina
- Sekoita pannulla sokeri, voi ja kerma. Keitä seosta noin kaksi minuuttia. Lisää sitruunanmehu, raastettu kuori, kardemumma ja luumut. Sekoita hyvin ja keitä noin minuutin verran. Kaada seos piirakkavuokaan.
- Sekoita käsin kaikki murukerroksen ainekset muruiseksi taikinaksi ja ripottele luumuseoksen päälle.
2 kommenttia
Mmm,nami piirakka:)
VastaaPoistaJa seuraavana päivänä vielä parempi;)
VastaaPoista