Kananpoika kastanjatäytteellä ja ensimmäinen reseptikilpailun voitto
keskiviikkona, joulukuuta 03, 2014
Heti
alkuun haluan jakaa minun pienen ilon bloggaajana. Voitin nimittäin minun
ensimmäisen reseptikilpailun, jonka Kokit ja Potit-blogi järjesti yhteistyössä
Pauligin kanssa. Voittoresepti oli Mokka Millefeuille ja se löytyy blogista
Hannelen toteuttamana. Koska olen osallistunut tähän menneessä vain kahteen
reseptikilpailuun voi kai sanoa, että onnistumisprosenttini on aika hyvä! Nyt
kuitenkin palaudun maanpinnalle ja siirryn postauksen varsinaiseen aiheeseen,
kastanjaan.
Kastanjaan
minulla ei aikaisemmin ollut minkäänlaista suhdetta. Olen maistanut sitä
muutaman kerran muiden valmistamana mutta se ei silloin tehnyt minuun erityistä
vaikutusta liene mistä johtuen. Nyt kun sesonki on parhaimmillaan ja meillekin
kauppoihin eksyy näitä kauniita pähkinöitä, ajattelin kokeilla edes kerran
valmistaa niitä itse. Ja onneksi kokeilin koska ihastuin kastanjoihin täysin!
Tutkittua
aihetta päätin valmistaa kastanjoista jonkinlaisen täytteen kokonaiselle
kanalle. Kaupassa kuitenkin yllätyin positiivisesti kun löysin tuoreita
erittäin kohtuuhintaisia kevätkananpoikia ja kaksi sellaista tulivat meille täytettäviksi.
Alkuperäisenä ajatuksena oli myös poistaa osan kanan luista, mikä helpottaisi
syömistä mutta en vaan raaskinut harjoitella niin pienillä tipuilla. Hieman
epäröin kun keitin kastanjoita koska löysin siihen monta aika erilaista neuvoa.
Jotkut liuottavat pähkinöitä, jotkut eivät. Myös keittoaika vaihteli aika
paljon. Keitin omia tunnin verran ilman liuottamista ja tulos oli erinomainen. En
muistanutkaan kuinka ihana pähkinäinen maku kastanjoilla on, joka varmasti
taittuu moneen ruokalajiin. Jopa nirso mieheni yllättyi positiivisesti.
Kananpoikien
täytteeseen eksyi kaikenlaista ja olisin voinut syödä sen ilman kanaakin.
Lopputulos oli kuitenkin oikein maukas ja juhlava. Vieraille kuitenkin
tarjoisin tämän annoksen ehkä kananrinta-muodossa, sen verran sotkuista puuha
tämä kokonaisen kanan syöminen on. Kastikkeena loistavasti toimi omenasiideri,
joka sekoittui vuoassa paiston aikana kananmehuihin.
Lisukkeeksi
päätin tehdä polenta ranskalaisia. Olen monesti syönyt polentaa eri muodossa
ravintoloissa ja monesti jopa Italiassa. En vaan jostain syystä oppinut
pitämään siitä. Kaapissa oli kuitenkin polenta-suurimoiden paketti ja joskushan
sitä piti käyttää. Valitettavasti joudun toteamaan, että minä en vaan välitä
polentasta. Ranskalaisissa ei ollut mitään vika ja varmasti joidenkin mielestä
ne olivat oikein maukkaita, mutta minulle riitti ne kaksi maistiaista. Tyydyn
siihen, että tykkään mannasuurimoista vain perinteisessä puurossa.
Kastanjatäyte (yhdelle kanalle tai
kahdelle kananpojalle)
3 siivua
pekonia pieninä kuutioina
1 pieni
sipuli hienonnettuna
1
valkosipuli hienonnettuna
1 pieni
omena kuutioituna
1 sellerin
varsi hienonnettuna
100 g
keitettyjä kastanjoita isona rouheena
1,5 rkl
hienonnettua persiljaa
3 lehtiä
salviaa
suolaa,
pippuria
Paista
pannulla pekoni kuutiot hieman. Lisää sipulit ja selleri ja paista kunnes
pekoni on melkein rapea ja sipuli pehmentynyt. Lisää valkosipuli ja paista
hieman. Sekoita pannuun omenakuutiot, kastanjat ja mausteet. Lämmitä hieman.
Täytetty kokonainen kana
1
kokonainen kana
suolaa ja
pippuria
2 dl
omenasiideriä
0,5 dl
vettä
- Lämmitä uuni 200-asteeseen. Pyyhi kana sisältä ja mausta sisältä ja päältä suolalla ja pippurilla. Täytä kana kastanjaseoksella ja laita se uunivuokaan.
- Kaada vuokaan siideri ja vesi. Laita vuoka uuniin ja paista noin puoli tuntia. Valele paiston aikana kana siideriliemellä. Jos uunissa on grillivastus käytössä laita se päälle ja jatkaa kanan paistamista vielä noin vartin verran kunnes kana on kypsä ja reisistä tulee leikatteessa kirkasta nestettä. Muista valella kanaa jatkuvasti paistaessa.
4 kommenttia
Onnittelut;leivonnaisesi kuulostaa todella hyvältä; En ole kauhean ihastunut itse kastanjoihin,joita täällä voi löytää paahdettuna välillä torilta mutta olen käyttänyt valmista kastanjasosetta muistaakseni keitossa,tai jossain ,jonka laitoin blogiini;en vaan muista mitä se oli;D
VastaaPoistaKiitos! Huomasin, että kastanja pitää syödä aika nopeasti valmistuksen jälkeen. Minulla kun on jäänyt vähän keitettyjä jaakaappiin niin niistähän tuli makean perunan makuisia..
PoistaOnnea voitosta!! Ja ihanan näköistä kananpoikaa, tuollaistahan voisi laittaa vaikka joulupöytään!
VastaaPoistaKiitoksia! Osallistujia kisaan oli varmasti kaksi;) Itse asiassa ajattelin tehdä jonkun pienen jutun kastanjoista joulupöytään, sen verran jouluinen maku niillä on.
Poista