Täytetyt letut ja joulukuun ruokahaaste

sunnuntaina, joulukuuta 21, 2014


Tämä ei ole ehkä niin ajankohtainen resepti kun kaikki blogit pursuavat ihania joulureseptejä, mutta siihen on syynsä. Joulukuun ruokahaasteen järjestäjän pienen painostuksen alla lupauduin osallistumaan haasteeseen omalla huikopala reseptillä. Jotenkin vaan kuvittelin, että aikaa osallistua olisi vielä vaikka kuinka paljon mutta ei. Varmasti monella muullakin joulukuun viimeiset päivät juoksevat omaa vauhtiaan. Pidän kuitenkin lupaukseni ja osallistun haasteeseen vaikkakin ihan viime hetkellä.
Aihetta miettiessä halusin valita reseptin, johon tarvittavat ainekset tai edes suurin osa niistä löytyisivät valmiiksi monen jääkaapista. Ja tietenkin, että reseptistä voisi tehdä omia variaatioita. Päädyin siis lettuihin. Niitähän voi syödä ilta- tai huikopalana sellaisenaan tai vaikka minkä kanssa. Ylijääneitä lettuja on helppo myös vaikka täyttää seuraavana päivänä. Aikaisemmin yleensä söin lettuja joko graavatun kalan tai makeiden lisukkeiden kera. Sitten tapasin mieheni ja hänellä olikin ihan oma versio tähän. Letun paistovaiheessa se täytetään juustolla, kinkulla ja tomaatilla. Enkä voinut kieltää, että letun, sulaneen juuston, tomaatin ja kinkun yhdistelmä on super herkullinen.

Meidän äiti on aina tehnyt mielettömän ohkaisia lettuja pitsimäisillä reunoilla ja niihin olemme tottuneet. Muistan kun joskus pienenä kylässä totesin tarjotuista letuista, että nämähän ovat ihan väärät kun olivat mielestäni liian paksuja. Paperiohkaisten lettujen tekeminen vaatii harjoittelua ja vaikka olen paistanut niitä monet kerrat, en vieläkään pääse äitini suoritukseen, vaikka lähelle pääsenkin. Teen taikinan aina samalla reseptillä, mutta jostain syystä siitä tulee aina erilainen ja joudun usein lisäämään siihen nestettä. Jotta letuista tulisi ohkaisia, taikinan pitää olla tarpeeksi juoksevaa. Mielestäni hyvä lettutaikina on vähän paksumpi kuin piimä. Joku ehkä sanoo, että oikeat letut tehdään voilla mutta olen ollut kyllä tyytyväinen öljyversioonkin. Öljyä tulee taikinaan paljon mutta sitä ei sitten tarvitse lisätä pannulle paistovaiheessa. Pannun voi hieman pyyhkäistä öljyllä ennen ensimmäisen letun paistoa.
Lettutaikina

5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1,5-2 dl öljyä
½ tl suolaa
2 tl sokeria
Lisukkeet:
juusto ohuina viipaleina
kinkku ohuina viipaleina
tomaatit ohuina viipaleina
  • Lisää vehnäjauhot maitoon koko ajan sekoittaen vispilällä, jotta taikinaan ei muodostuisi klönttejä. Lisää öljy, suola ja sokeri. Vatkaa hieman haarukalla kananmunat ja sekoita taikinaan. Jos on mahdollista anna taikinan seisoa pari tuntia jääkaapissa.
  • Tarkista taikinan paksuus ennen lettujen paistoa. Taikinan pitää olla hieman piimää paksumpi. Lisää vettä tai maitoa tarvittaessa.
  • Kaada ohut kerros taikina kuumalle pannulle. Pyöritä pannua, niin että taikina leviää tasaisesti. Käännä lettu kun toinen puoli on paistunut kauniin vaalean ruskeaksi. Asettele letun päälle kolmion muotoon kerroksittain juusto, tomaatti, kinkku ja toinen kerros juustoa. Sulje täytteet kääntämällä letun reunat päälle, että muodostuisi täytetty kolmion muotoinen tasku. Kääntele lettutaskua pannulla pari kertaa, että täytteet lämpenevät ja juusto sulaa. Tarjoa heti.


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram