Täytetyt letut ja joulukuun ruokahaaste
sunnuntai, joulukuuta 21, 2014
Tämä
ei ole ehkä niin ajankohtainen resepti kun kaikki blogit pursuavat ihania
joulureseptejä, mutta siihen on syynsä. Joulukuun ruokahaasteen järjestäjän
pienen painostuksen alla lupauduin osallistumaan haasteeseen omalla huikopala
reseptillä. Jotenkin vaan kuvittelin, että aikaa osallistua olisi vielä vaikka
kuinka paljon mutta ei. Varmasti monella muullakin joulukuun viimeiset päivät
juoksevat omaa vauhtiaan. Pidän kuitenkin lupaukseni ja osallistun haasteeseen vaikkakin
ihan viime hetkellä.
Aihetta
miettiessä halusin valita reseptin, johon tarvittavat ainekset tai edes suurin
osa niistä löytyisivät valmiiksi monen jääkaapista. Ja tietenkin, että
reseptistä voisi tehdä omia variaatioita. Päädyin siis lettuihin. Niitähän voi
syödä ilta- tai huikopalana sellaisenaan tai vaikka minkä kanssa. Ylijääneitä
lettuja on helppo myös vaikka täyttää seuraavana päivänä. Aikaisemmin yleensä
söin lettuja joko graavatun kalan tai makeiden lisukkeiden kera. Sitten tapasin
mieheni ja hänellä olikin ihan oma versio tähän. Letun paistovaiheessa se
täytetään juustolla, kinkulla ja tomaatilla. Enkä voinut kieltää, että letun,
sulaneen juuston, tomaatin ja kinkun yhdistelmä on super herkullinen.
Meidän
äiti on aina tehnyt mielettömän ohkaisia lettuja pitsimäisillä reunoilla ja
niihin olemme tottuneet. Muistan kun joskus pienenä kylässä totesin tarjotuista
letuista, että nämähän ovat ihan väärät kun olivat mielestäni liian paksuja.
Paperiohkaisten lettujen tekeminen vaatii harjoittelua ja vaikka olen paistanut
niitä monet kerrat, en vieläkään pääse äitini suoritukseen, vaikka lähelle
pääsenkin. Teen taikinan aina samalla reseptillä, mutta jostain syystä siitä
tulee aina erilainen ja joudun usein lisäämään siihen nestettä. Jotta letuista
tulisi ohkaisia, taikinan pitää olla tarpeeksi juoksevaa. Mielestäni hyvä
lettutaikina on vähän paksumpi kuin piimä. Joku ehkä sanoo, että oikeat letut
tehdään voilla mutta olen ollut kyllä tyytyväinen öljyversioonkin. Öljyä tulee
taikinaan paljon mutta sitä ei sitten tarvitse lisätä pannulle paistovaiheessa.
Pannun voi hieman pyyhkäistä öljyllä ennen ensimmäisen letun paistoa.
Lettutaikina
5 dl maitoa
4 dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
1,5-2 dl
öljyä
½ tl suolaa
2
tl sokeria
Lisukkeet:
juusto ohuina viipaleina
kinkku ohuina viipaleina
tomaatit ohuina viipaleina
- Lisää vehnäjauhot maitoon koko ajan sekoittaen vispilällä, jotta taikinaan ei muodostuisi klönttejä. Lisää öljy, suola ja sokeri. Vatkaa hieman haarukalla kananmunat ja sekoita taikinaan. Jos on mahdollista anna taikinan seisoa pari tuntia jääkaapissa.
- Tarkista taikinan paksuus ennen lettujen paistoa. Taikinan pitää olla hieman piimää paksumpi. Lisää vettä tai maitoa tarvittaessa.
- Kaada ohut kerros taikina kuumalle pannulle. Pyöritä pannua, niin että taikina leviää tasaisesti. Käännä lettu kun toinen puoli on paistunut kauniin vaalean ruskeaksi. Asettele letun päälle kolmion muotoon kerroksittain juusto, tomaatti, kinkku ja toinen kerros juustoa. Sulje täytteet kääntämällä letun reunat päälle, että muodostuisi täytetty kolmion muotoinen tasku. Kääntele lettutaskua pannulla pari kertaa, että täytteet lämpenevät ja juusto sulaa. Tarjoa heti.
0 kommenttia