Mausteinen kurpitsakeitto raikkaalla omenasalaatilla
lauantaina, syyskuuta 26, 2015
Myskikurpitsa
kuuluu minun ehdottomiin syksyn suosikkivihanneksiin. Hieman maustettuna ja
uunissa paahdettuna se taipuu monenlaisiin herkkuihin, joista keitto on ehkä se
klassisin ja helpoin vaihtoehto. Vastapainoksi mausteiselle keitolle valmistin
lisukkeeksi raikkaan lehtipersiljalla maustetun omenasalaatin, mikä sopii annokseen
erinomaisesti. Kirpeä Granny Smith omena ja lehtipersilja yhdistelmä syntyi
hieman vahingossa mutta oli melkein täydellinen. Muutenkin tykästyin viime
aikoina tähän tuoreeseen sileälehtiseen persiljaan, joka on mielestäni paljon
voimakkaamman mutta samalla raikkaamman makuinen kuin sen sukulainen
perinteinen kähäräpersilja. Tässä tapauksessa lehtipersiljan voi tarvittaessa
korvata vaikka korianterilla.
Mausteinen
kurpitsakeitto raikkaalla omenasalaatilla
n. 1,5 kg myskikurpitsaa
0,5 tl savustettua
paprikaa
0,5 tl jauhettua
juustokuminaa
0,5 tl jauhettua
korianteria
ripaus chilihiutaleita
n. 1 dl oliiviöljyä
puolikas kokonaista
valkosipulia poikittain leikattuna
1 sitruuna (raastettu
kuori ja mehu)
1 sipuli hienonnettuna
n. 1 l kana- tai
vihanneslientä
2 rkl sherryetikkaa
2 Granny Smith omenaa
iso kourallinen
lehtipersiljan lehtiä
n. 1 dl paahdettuja
kurpitsansiemeniä
suolaa ja pippuria
- Kuori kurpitsa ja leikkaa n. 4 cm paloiksi. Sekoita keskenään savustettu paprika, juustokumina, korianteri, sitruunan raastettu kuori ja 0,5 dl oliiviöljyä, ja hiero seos kurpitsapaloihin. Levitä kurpitsat pellille ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pellille puolikas valkosipulia ja paistaa 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia kunnes kurpitsa on pehmeä ja alkaa saada väriä reunoista.
- Lämmitä tilkka oliiviöljyä isossa kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Purista joukkoon paahdettujen valkosipulien sisus ja lisää kurpitsat. Paista vihanneksia hieman ja lisää kattilaan liemi. Keitä keittoa noin 10 minuuttia.
- Hienonna keitto sileäksi sauvasekoittimella ja mausta 1,5 rkl sherryetiikkaa ja puolikkaan sitruunan mehulla. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
- Leikkaa omenat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa omenasiivut, jäljelle jääneen puolikkaan sitruunan mehu, 0,5 rkl sherryetiikkaa, 1 rkl oliiviöljyä, persiljan lehdet ja kurpitsansiemenet. Tarjoa salaatti keiton päällä.
0 kommenttia