Piimävohvelit lohi-fenkolisalaatilla
sunnuntai, syyskuuta 06, 2015
Vaikka
välillä tuntuu, että meidän keittiössä löytyy kaikenlaisia tarvikkeita kahden
keittiön tarpeeseen, uskon kuitenkin, että olen aika hyvin onnistunut karsimaan
pahimmat turhakkeet. Pitkään olen miettinyt vohveliraudan hankkimista vaikka
hieman pelkäsin sen jäävään kaappiin pölyyntymään. Nyt kuitenkin vihdoin ja
viimein olen sellaisen saanut ja ainakin nyt tuntuu, että meidän suhde kestää
pidempäänkin. Tosin, vohveleita olen valmistanut toistaiseksi vain kerran mutta
ideoita niihin on tullut vaikka kuinka paljon. Jostain syystä odotin
ensimmäisestä valmistuskerrasta aikamoista katastrofia. Pelkäsin, että vohvelit
tarttuvat rautaan, palavat tai jäävät raaoiksi. Mutta ei, heti ekasta
vohvelista tuli kypsä, kauniin ruskea vohveli, joka vielä maistuikin hyvälle.
Tästä se vaan paranee!
Tässä
suolaisessa vohvelin versiossa on käytetty piimää sekä taikinassa että salaatin
kastikkeena. Terveellinen, kevyt ja monipuolinen vaihtoehto, jota itse
valitettavasti käytän liian harvoin. Varsinaisena täytteenä tässä on käytetty
kylmäsavustettua lohta, mutta luulen että graavattu lohi toimisi yhtä hyvin tai
jopa paremmin. Paperin ohueksi leikatusta fenkolista valmistettu yksinkertainen
salaatti taas toimii lohen kanssa aina. Mitä muuta voi vohveliaterialta pyytää
jos hilloa ja kermavaahtoa ei lasketa?
Piimävohvelit
lohi-fenkolisalaatilla 6:lle
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl hienonnettua tilliä
2 rkl hienonnettua
kevätsipulia
1 sitruunankuori
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
4,5 dl piimää
2 kananmunaa
100 g sulatettua voita
jäähdytettynä
n. 400 kylmäsavustettua
lohta ohuina viipaleina
2 pientä fenkolia erittäin
ohuina viipaleina
2 kourallista
lehtipersiljaa hienonnettuna
2 pientä salottisipulia
ohuina viipaleina
3 rkl piimää
3 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietiikkaa
suolaa ja pippuria
- Aloita vohvelitaikinan valmistaminen sekoittamalla yhdessä kulhossa vehnäjauhot, tilli, kevätsipuli, sitruunankuori, leivinjauhe, sooda ja 1 tl suolaa. Sekoita toisessa kulhossa hyvin piimä, kananmunat ja sulatettu voi, ja lisää siihen kuiva jauheseos koko ajan sekoittaen. Kun taikina on tasainen anna sen seisoa jääkaapissa puoli tuntia.
- Leikkaa fenkoli ja salottisipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Valmista kastike sekoittamalla piimä, öljy ja etiikka keskenään ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Sekoita kulhossa fenkoli, salottisipuli ja yrtit, ja lisää joukkoon valmis kastike.
- Ota taikina jääkaapista ja paista vohvelit vohveliraudalla noin 4 minuuttia kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoa vohvelit kylmäsavulohen ja fenkolisalaatin kera.
2 kommenttia
Täytyy myöntää, että meillä vohvelirauta on ylähyllyllä pölyyntymässä, vaikka ihan säännöllisesti kyllä haaveilen sen käytöstä. Suolaiset vohvelit ovat kiva idea!
VastaaPoistaNyt ota pois se sieltä! Uskon, että ainakin makea versio maistuu pienellekin:)
Poista