Luukku 20 - Maailman parhaat joulupiparit - Nekkupiparit
maanantaina, joulukuuta 19, 2016
En
aikaisemmin ollut erityisesti perinteiden joulupipareiden ystävä. Hieman
kuivia, ei mitenkään erityisen hyvän makuisia ja melkeinpä aina liian paksuja.
Sitten tapasin mieheni, ja maistoin ensimmäistä kertaa anopin valmistamia Nekkupipareita.
Ne olivat ohuita, rapeita, maussa oli hieman kinuskin vivahteita ja erittäin
herkullisia, vaikkakin kaikki vanhat joulupiparimaut olivat niissä tallella.
Rivien
välistä ymmärsin, että tätä reseptiä ei noin vaan jaetaan, joten sain sen vasta
seuraavan vuoden joulun alla, osoitettuani aikomukseni vakavuuden. Siitä
lähtien joulun alla järjestän perheemme pienet piparitalkoot. Näitä pipareita
olen yrittänyt maistattaa niin paljon kun pystyn, ja melkeinpä jokainen
maistaja on pyytänyt reseptin.
Taikinan
kauliminen vaatii voimaa, joten delegoin sen miehelleni. Sitä kun saa kaulia
niin ohueksi kuin vaan pystyy. Mitä ohuempi pipari on sitä paremmin siinä
maistuu nekkumaisuus. Myös paistaminen
vaati melkoisen tarkkuuden, kun melkein paperiohuet piparit palaavat erittäin
herkästi.
Nekkupiparit
500
g siirappia
250
g voita
200
g sokeria
2,5
tl jauhettua neilikkaa
2,5
tl jauhettua kanelia
2,5
tl ruokasoodaa
850
g vehnäjauhoja
- Yhdistä isossa kattilassa siirappi, voi, sokeri, neilikka ja kaneli, ja kiehauta seos. Yhdistä ruokasooda vehnäjauhoihin ja sekoita kuumaan siirappiseokseen. Sekoita seos lusikalla tasaiseksi. Anna taikinan jäähtyä.
- Kauli taikina leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi ja ota muotilla piparkakkuja. Paista 225-asteisesa uunissa 4-6 minuuttia. Tarkkaile paistoaika koska ohuet piparkakut palaavat herkästi.
- Säilytä tiiviissä purkissa, kuivassa paikassa.
2 kommenttia
Meidän perheessämme tämä sama resepti on myös ollut käytössä aina siitä asti, kun se Annassa julkaistiin kai vuonna 1966. Todella maailman paras resepti!
VastaaPoistaHei, mitä siirappia tässä on käytetty?
VastaaPoista