Munakoisosalaatti vihreällä tahinikastikkeella
keskiviikkona, elokuuta 26, 2015
Minun
piti odottaa hieman syksyisempiä ilmoja ennen kun julkaisen tämän reseptin
mutta tässä se kuitenkin on kun kesä ei onneksi suostu väistymään. Myönnän että munakoiso mielletään syksyiseksi
vihannekseksi, vaikka kotimaisten munakoisojen sesonki on keskellä kesää. Syy
siihen on varmasti se, että en edes muista nähneeni kotimaisia munakoisoja
kaupoissa ja tuontitavarasta saamme nauttia melkeinpä läpi vuoden. Joka
tapauksessa tämä vihannes kuuluu minun suosikkeihin ja täyteläisyytensä takia
se voisi useinkin korvata lihan ainakin omalla lautasellani. Yllätyin kun sain
tietää, että täyteläisyydestä huolimatta munakoiso on erittäin vähäkalorinen,
vain 22 kcal/100g, jota ei moni kasvis pysty alittamaan.
Lähi-idän
keittiöstä löytyy monta tunnettua munakoisoherkkua, jotka ovat levinneet ympäri
maailmaa. Niistä minulle tutuin on ehkä munakoisotahna baba ganoush, jossa
mausteiden lisäksi makua antaa tuhti seesamitahna tahini. Tässäkin salaatissa valitsin
varman tien ja turvauduin samanlaiseen makumaailmaan. Hieman savuinen munakoiso
on saanut lisää täyteläisyyttä paahtuneista kikherneistä, kastikkeena toimi
yrttinen tahini ja raikkautta antavat tomaatit, sitruuna ja tietenkin yrtit kun
kerran Lähi-idän mauista on kyse. Kokonaisuus
voi mainiosti korvata kokonaisen aterian tai sitten toimia lihansyöjän
lautasella lisukkeena.
Munakoisosalaatti
vihreällä tahinikastikkeella
2 isoa munakoisoa
3 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua
juustokuminaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl paahdettuja
mantelilastuja
n. 300 g keitettyjä
kikherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
puolikkaina
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen lehtipersiljan
lehtiä
puolikas sitruunaa
lohkoina tarjoiluun
suolaa
Vihreä
tahinikastike
1 dl lehtipersiljan lehtiä
1 dl korianterin lehtiä
1 dl tahinia
1 rkl oliiviöljyä
1 dl sitruunanmehua
1 valkosipulin kynsi
hienonnettuna
- Valmista kastike hienontamalla kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimessa.
- Leikkaa munakoisot pitkittäin lohkoiksi. Laita munakoisot astiaan ja ripottele päälle paprikajauhe, jauhettu korianteri, juustokumina, hieman suolaa ja öljyä. Hiero mausteet käsin munakoisoihin.
- Levitä maustetut munakoisoviipaleet leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Levitä pellille myös kikherneet. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia, jonka jälkeen lisää pellille tomaatinpuolikkaat ja paista 5 minuuttia lisää.
- Aseta tarjoiluastialle munakoisot, kikherneet ja tomaatit. Mausta tahinikastikkeella ja ripottele päälle korianteri- ja mintunlehtiä. Tarjoile sitruunanviipaleen kera.
0 kommenttia