Hachapurit
keskiviikkona, elokuuta 05, 2015
Tämä
gruusialainen herkku tuli mieleeni kun katsoin Instagramissa 52 Weeks ofDeliciousness – blogin Annen kuvia hänen Pietarin reissulta. Itselläni on
herkusta kaukaisia muistoja, mutta mieheni on syönyt näitä enemmänkin, joten
hänellä oli tarpeeksi kokemusta arvioida lopputuloksen autenttisuutta. Siis
mikä on hachapuri? Se on gruusialainen, herkullinen, useimmiten juustolla
täytetty ja pannulla paistettu leipä. Ja ettei tämä olisi niin yksinkertaista, hachapuristakin
on lukuisia eri versioita, erilaisilla muodoilla ja täytteillä. Tämä pikaruoka on niin suosittu, että kuulemma
Georgiassa on käytössä ns. hachapuri-indeksi, joka käyttää inflaation laskennan
perusteena hachapurin hintaa.
Leivän
täytteenä useimmiten käytetään gruusialaista suluguni juustoa, joka on
lehmänmaidosta valmistettu, koostumukseltaan hieman elastinen ja maultaan aika
voimakkaan suolainen ja hapan. En ole keksinyt mistä saisin sellaista
Helsingistä tai ylipäätänsä Suomesta, joten yhdistin aika voimakkaan makuisen
feta- ja Filos saganaki juustot. Itse olin tähän valintaan erittäin
tyytyväinen, niin makuun kuin koostumukseenkin. Ainakin kotituomarini ilmoitti,
että minun hachapurit maistuivat oikeilta, tai ainakin sen perusteella mitä hän
on niitä muualla maistanut. Itsekin tykkäsin. Myönnän, että nämä ovat erittäin
raskaita, mutta niitä voi syödä vaikka salaatin kanssa! Paistaminenkin suoritetaan
ilman öljyä kuivalla pannulla… jonka jälkeen ne saavat oikein kunnon valelun
voisulalla. Valmistaminen sujui niin nopeasti ja helposti, että suosittelen
kokeilemaan vaikka kahvipöytään tarjottavaksi.
Hachapurit (5 kpl)
5 dl vehnäjauhoja +
käsittelyyn
2,5 dl piimää
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä
150 g Filos Saganaki
juustoa (tai muuta vastaavaa)
200 g feta juustoa
1 kananmuna
2 rkl tuoretta korianteria
hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
50 g voita sulatettuna
- Sekoita vehnäjauhot, piimä, sokeri, suola, leivinjauhe ja öljy nopeasti taikinaksi yleiskoneessa tai käsin. Kääri taikina kelmuun ja jätä jääkaappiin odottamaan kunnes valmistat täytteen.
- Raasta juustot karkealla raastimella. Lisää joukkoon kananmuna, korianteri ja valkosipuli ja sekoita hyvin. Jaa juustotäyte viiteen osaan ja pyörittele niistä käsillä samankokoisia palloja.
- Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta siihen taikina. Jaa taikina viiteen osaan ja säästäväisesti jauhoja käyttäen pyörittele niitä palloiksi.
- Kauli taikinasta n. 15 cm kokoisia kiekkoja ja nosta jokaisen keskelle juustotäytepallo. Sulje piirakka nostamalla taikinanreunat täytteen päälle ja painelemalla reunat keskeltä kiinni. Tuloksena pitää olla hieman litteä pallo. Käännä pallo niin, että taikinan sauma jää alle. Kauli palloa hieman molemmin puoliin, jotta lopputuloksena on noin sentin paksuinen kiekko.
- Lämmitä kuivaa pannua hieman. Paista hachapurit yksi kerrallaan kuivalla pannulla keskilämmöllä 3 minuuttia per puoli. Nosta valmis hachapuri pannulta ja valele molemmin puoliin voisulalla.
11 kommenttia
Menee ehdottomasti testiin :) nam! syötiin näitä paljon viime viikonlopun reissulla.
VastaaPoistaKiitos vielä kerran kun muistutit näistä;)
PoistaHachapureja on pitänyt tehdä vaikka kuinka kauan! Ohje on kyllä niin simppeli, että pitääpä ryhtyä tuumasta toimeen :)
VastaaPoistaTämä on kyllä yllättävän helppo! Mietin pitääkö tehdä hiivataikinasta mutta päädyin näihin ja hyviä olivat:)
PoistaMinä olen kerran syönyt hachapuria georgilaisessa paikassa täällä.Tel Avivin Sarona Markettiin avattiin just pieni georgialainen paikka,pitää mennä katsomaan olisko siellä
VastaaPoistaKun luin sun juttua Sarona Marketista ehdotin miehelle viikonloppumatkaa Tel Aviviin;)
PoistaLöysin blogisi Appelsiineja ja Hunajaa-blogin kautta. Paljon en ehtinyt vielä selailla, mutta vesikielellä olen reseptejäsi jo silmäillyt. :) Tulen paremmalla ajalla vielä uudelleen! Aurinkoista viikonloppua!
VastaaPoistaVoi Kiitoksia :) Tervetuloa mukaan seuraamaan! Ihanaa saada tälläistä palautetta <3
PoistaItse suosittelen Sulukuni juustoa, se on lampaan juustoa ja niiiin ihanan pehmosen makusta! Viron mummin hatchapurit on parhaita <3
VastaaPoistaSekin on mainio! Mutta saako sitä Suomesta?
PoistaSulguni-juustoa saa ainakin Viron herkkukaupasta Tampereelta, ehkä Itä-keskuksestakin Helsingistä, mutta fetajuusto toimii myös hyvin.
VastaaPoista