Hachapurit

keskiviikkona, elokuuta 05, 2015

Tämä gruusialainen herkku tuli mieleeni kun katsoin Instagramissa 52 Weeks ofDeliciousness – blogin Annen kuvia hänen Pietarin reissulta. Itselläni on herkusta kaukaisia muistoja, mutta mieheni on syönyt näitä enemmänkin, joten hänellä oli tarpeeksi kokemusta arvioida lopputuloksen autenttisuutta. Siis mikä on hachapuri? Se on gruusialainen, herkullinen, useimmiten juustolla täytetty ja pannulla paistettu leipä. Ja ettei tämä olisi niin yksinkertaista, hachapuristakin on lukuisia eri versioita, erilaisilla muodoilla ja täytteillä. Tämä pikaruoka on niin suosittu, että kuulemma Georgiassa on käytössä ns. hachapuri-indeksi, joka käyttää inflaation laskennan perusteena hachapurin hintaa.

Leivän täytteenä useimmiten käytetään gruusialaista suluguni juustoa, joka on lehmänmaidosta valmistettu, koostumukseltaan hieman elastinen ja maultaan aika voimakkaan suolainen ja hapan. En ole keksinyt mistä saisin sellaista Helsingistä tai ylipäätänsä Suomesta, joten yhdistin aika voimakkaan makuisen feta- ja Filos saganaki juustot. Itse olin tähän valintaan erittäin tyytyväinen, niin makuun kuin koostumukseenkin. Ainakin kotituomarini ilmoitti, että minun hachapurit maistuivat oikeilta, tai ainakin sen perusteella mitä hän on niitä muualla maistanut. Itsekin tykkäsin. Myönnän, että nämä ovat erittäin raskaita, mutta niitä voi syödä vaikka salaatin kanssa! Paistaminenkin suoritetaan ilman öljyä kuivalla pannulla… jonka jälkeen ne saavat oikein kunnon valelun voisulalla. Valmistaminen sujui niin nopeasti ja helposti, että suosittelen kokeilemaan vaikka kahvipöytään tarjottavaksi.

Hachapurit  (5 kpl)
5 dl vehnäjauhoja + käsittelyyn
2,5 dl piimää
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä

150 g Filos Saganaki juustoa (tai muuta vastaavaa)
200 g feta juustoa
1 kananmuna
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
50 g voita sulatettuna

  • Sekoita vehnäjauhot, piimä, sokeri, suola, leivinjauhe ja öljy nopeasti taikinaksi yleiskoneessa tai käsin. Kääri taikina kelmuun ja jätä jääkaappiin odottamaan kunnes valmistat täytteen.
  • Raasta juustot karkealla raastimella. Lisää joukkoon kananmuna, korianteri ja valkosipuli ja sekoita hyvin. Jaa juustotäyte viiteen osaan ja pyörittele niistä käsillä samankokoisia palloja.
  • Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta siihen taikina. Jaa taikina viiteen osaan ja säästäväisesti jauhoja käyttäen pyörittele niitä palloiksi.
  • Kauli taikinasta n. 15 cm kokoisia kiekkoja ja nosta jokaisen keskelle juustotäytepallo. Sulje piirakka nostamalla taikinanreunat täytteen päälle ja painelemalla reunat keskeltä kiinni. Tuloksena pitää olla hieman litteä pallo. Käännä pallo niin, että taikinan sauma jää alle. Kauli palloa hieman molemmin puoliin, jotta lopputuloksena on noin sentin paksuinen kiekko.
  • Lämmitä kuivaa pannua hieman. Paista hachapurit yksi kerrallaan kuivalla pannulla keskilämmöllä 3 minuuttia per puoli. Nosta valmis hachapuri pannulta ja valele molemmin puoliin voisulalla.

You Might Also Like

11 kommenttia

  1. Menee ehdottomasti testiin :) nam! syötiin näitä paljon viime viikonlopun reissulla.

    VastaaPoista
  2. Hachapureja on pitänyt tehdä vaikka kuinka kauan! Ohje on kyllä niin simppeli, että pitääpä ryhtyä tuumasta toimeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä yllättävän helppo! Mietin pitääkö tehdä hiivataikinasta mutta päädyin näihin ja hyviä olivat:)

      Poista
  3. Minä olen kerran syönyt hachapuria georgilaisessa paikassa täällä.Tel Avivin Sarona Markettiin avattiin just pieni georgialainen paikka,pitää mennä katsomaan olisko siellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun luin sun juttua Sarona Marketista ehdotin miehelle viikonloppumatkaa Tel Aviviin;)

      Poista
  4. Löysin blogisi Appelsiineja ja Hunajaa-blogin kautta. Paljon en ehtinyt vielä selailla, mutta vesikielellä olen reseptejäsi jo silmäillyt. :) Tulen paremmalla ajalla vielä uudelleen! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitoksia :) Tervetuloa mukaan seuraamaan! Ihanaa saada tälläistä palautetta <3

      Poista
  5. Itse suosittelen Sulukuni juustoa, se on lampaan juustoa ja niiiin ihanan pehmosen makusta! Viron mummin hatchapurit on parhaita <3

    VastaaPoista
  6. Sulguni-juustoa saa ainakin Viron herkkukaupasta Tampereelta, ehkä Itä-keskuksestakin Helsingistä, mutta fetajuusto toimii myös hyvin.

    VastaaPoista

Instagram