Gruusialainen pähkinäkana – Satsivi
perjantaina, elokuuta 21, 2015
Olen
pitkään miettinyt tämän gruusialaisen herkun valmistamista. Muutaman kerran
olen maistanut jonkun muun valmistamaa satsivia, mutta joka ikinen kerta se
näytti ja maistui erilaiselta. Reseptien tutkiminen netissä ei myöskään
auttanut, kun mausteet ja ulkonäkö vaihtelevat annoksen mukaan aika paljon.
Niinpä tämän minun version autenttisuudesta en mene takuuseen mutta ainakin se
maistui hyvältä!
Satsivi
on gruusialainen maustettu saksanpähkinäkastike jonka tarjotaan kylmänä
sellaisenaan tai kanan, kalan tai kasvisten kanssa. Sitä voi syödä vaikka
alkupalaksi dippamalla siihen leipää. Minulle kastike maistui lämpimänäkin
mutta pakko myöntää, että jäähtyminen jääkaapissa teki sille hyvää ja maku
saikin paljon enemmän syvyyttä.
Itselläni
valmistaminen meni niin sanotusti pitkän kaavan mukaan. Valmistin annoksen
kokonaisesta kanasta ja keitin ensimmäiseksi kanaliemen. Tässä kuitenkin voi
oikaista käyttämällä valmista kanalientä ja esimerkiksi paistettuja
kananrintoja. Maustamiseen käytin adjika-kastiketta, jonka resepti löytyy
aikaisemmasta postauksestani täältä. Sen tietenkin voi korvata maustamalla
satsivi reilummin valkosipulilla, chilillä ja yrteillä.
Gruusialainen
pähkinäkana – Satsivi
1 kokonainen kana (n.1 kg)
2 laakerinlehtiä
5 kokonaista mustapippuria
2 sipulia hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl saksanpähkinöitä
hienonnettuna
1 tl jauhettua korianteria
0,5 tl kanelia
pieni ripaus sahramia
0,5 tl chilihiutaleita
2 rkl valkoviinietiikkaa
n. 1,5 dl adjika
kastiketta (resepti tästä)
n. 2-4 valkosipulikynttä
hienonnettuna
1 ruukku tuoretta
korianteria hienonnettuna
2 rkl voita
suolaa ja pippuria
- Pyyhkäise hieman kanan pintaa talouspaperilla ja laita isoon kattilaan. Kaada kattilaan vettä, niin että kana peittyy kokonaan. Mausta liemi suolalla, kokonaisilla mustapippureilla ja laakerinlehdillä. Keitä lientä puolisen tuntia ja tarvittaessa kerää pinnalle muodostunut vaahto pois.
- Ota kana pois liemestä ja kanaliemi talteen. Aseta kana uunipellille. Hiero kanan nahkaan n. 1 rkl voita ja paista n. 20 minuuttia 180-asteisessa uunissa.
- Anna valmiin kanan hieman jäähtyä, jonka jälkeen irrota kananliha luista ja nahasta, ja leikkaa pienimmiksi paloiksi.
- Kuumenna isossa paistinpannussa ruokalusikallisen voita ja kuullottaa siinä sipulit n. 10 minuuttia.
- Hienonna tehosekoittimessa pähkinät, sahrami, kaneli, jauhettu korianteri ja chilihiutaleet.
- Ripottele paistettuihin sipuleihin ruokalusikallinen vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen ja paista pari minuuttia. Lisää joukkoon pähkinä-mausteseos ja sekoita.
- Lisää sipuli-pähkinäseokseen kanalientä kauhallinen kerrallaan sekoittamalla seosta koko ajan. Keitä pähkinäkastiketta aina pari minuuttia liemen lisäämisen välissä. Kastike sakenee koko ajan ja näet näin paremmin paljonko lientä kannattaa lisätä.
- Lisää kastikkeeseen etiikka ja adjika-kastike ja keitä n. 5 minuuttia. Lisää hienonnettu tuore korianteri, hienonnettu valkosipuli ja kanapalat. Kiehauta ja tarkista maku.
- Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen siirrä se jääkaappiin maustumaan.
2 kommenttia
Voi, luin tuon ohjeen ihan vesi kielellä...
VastaaPoista;) Oli kyllä hyvä! Mutta taas totesin, etten välitä sahramista.. Kokeilen sen käyttöä ehkä kerran kolmessa vuodessa mutta ei, ei toimi minulle :)
Poista