Omenaiset kanaleivät

sunnuntaina, elokuuta 16, 2015

Tämä on varmasti raikkain täytetty leipä/hampurilainen mitä olen tänä kesänä maistanut. Ja nämä varmastikin maistuvat myös talvella. Ensimmäisen kerran kokeilin valmistaa omenaisia leipiä revityllä possulla ja hyviähän niistä tuli. Nyt kuitenkin piti säästää hieman aikaa ja muutenkin teki enemmin mieli kevyempää siipikarjaa, joten leipiin päätyi ylikypsä maustettu omenainen broilerin paisti.

Näissä leivissä on mielestäni kaksi osaa, jotka ansaitsevat erityisen paljon kehuja. Ensinnäkin sämpylä. Varmasti on maukkaampiakin leipiä mutta kun ottaa huomioon, että näiden leipien aktiivinen valmistaminen vie tasan viisi minuuttia aikaa, niin paremmaksi on vaikea pistää. Taikinan reseptin olen saanut äidiltäni, joka tekee siitä kaikenlaisia täytettyjä piirakoita. Nimittäin jos valelet taikinan ennen paistamista kananmunalla, niin sen kuori muuttuu pehmeäksi ja piirakkamaiseksi. Suosittelen näiden valmistamista jos kotona loppuu yllättäen leipä, nämä maistuvat myös aamiaissämpylöinä.


Toinen annoksen suosikkikomponentti on ehdottomasti omenainen coleslaw-salaatti. Sitä voisin syödä vaikka kuinka paljon. Kirpeän omenan ja tuoreen mintun yhdistelmä piristää annoksen kuin annoksen. Totuus on kuitenkin se, että vaikka kaikki leivän osiot ovat herkullisia sellaisenaan, ne täydentävät toisiaan yhdessä. Joten ei kannata oikaista. 

Sämpylät (n. 15)
1 l vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
5 dl lämmintä maitoa
2 rkl öljyä
1 ps (11 g) kuivahiivaa

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään lusikalla isossa kulhossa. Vaikka taikina jää löysäksi älä lisää enempää jauhoja.
  • Peitä kulho kelmulla ja jätä jääkaappiin kahdeksi tunniksi tai yön yli.
  • Kastele kädet vedellä ja pyörittele taikinasta saman kokoisia sämpylöitä. Paista sämpylät leivinpaperilla vuoratun pellin päälle 20 minuuttia 180-asteisessa uunissa.
  • Leikkaa valmiit sämpylät poikittain puoliksi. Levitä alemmalle sisäpuolelle hieman valkosipulimajoneesia. Laita majoneesin päälle omenaista broileria ja coleslaw-salaattia.

Omenainen ylikypsä broilerin paisti
n. 1 kg broilerin paistia
4,5 dl omenasiideriä
0,5 dl vettä
4 valkosipulin kynttä viipaleina
3 rkl makeata soijakastiketta Ketjap Manis
1 punainen chili isoina viipaleina
2 Granny Smith omenaa

  • Sekoita kattilassa omenasiideri, vesi, valkosipulit, soijakastike ja chili. Kiehauta seos.
  • Laita broilerin paistit uunivuokaa. Leikkaa omenat puoliksi ja poista siemenet. Lisää omenat uunivuokaan ja kaada kuuma kastike päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista 150-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.
  • Ota kypsät paistit ja omenat pois vuoasta. Siivilöi liemi kattilaan ja keitä puolisen tuntia kunnes suunnilleen puolet seoksesta on haihtunut. Purista kastikkeeseen kypsien omenoiden sisus ja kiehauta vielä kerran.
  • Leikkaa broilerin paistit ohuiksi suikaleiksi ja sekoita niihin omenakastiketta maun mukaan.

Omena-minttu coleslaw
400 g kaalia ohuina suikaleina
2 Granny Smith omenaa ohuina suikaleina
1,5 dl creme fraichea
2 rkl siiderietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
1 ruukku vahvaa minttua
suolaa ja pippuria

  • Sekoita isossa kulhossa kaali ja omenasuikaleet. Sekoita keskenään creme fraiche, etiikka, öljy ja sitruunanmehu ja sekoita ne kaalin joukkoon. Mausta salaatti suolalla ja pippurilla. Hienonna mintunlehdet ja sekoita salaattiin. Tarkista maku ja anna maustua hieman jääkaapissa.

Valkosipulimajoneesi
2,5 dl majoneesia
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram