Porkkanakeitto ja naattipesto
tiistaina, kesäkuuta 30, 2015
Äitini
on aina neuvonut, että porkkanan ja punajuuren naatit ovat erittäin
terveellisiä ja niitä kannattaa käyttää kesällä ruoanlaitossa. Tämä neuvo on
yleensä mennyt niiden äidin opetusten joukkoon joita kuunnellaan, yleensä vähän
huonosti, sanotaan joo joo ja unohdetaan saman tien. Onneksi kun ikää tulee
lisää, niin siitäkin neuvojen arkusta moni palautuu mieleen ja kuulostaa paljon
houkuttelevammalta kuin silloin joskus. Ja nämä neuvot eivät todellakaan
yleensä koskee ruokaa!
Nytkin
kun kesäporkkanat ovat ilahduttaneet meitä jo jonkin aikaa eivätkä maksa enää
järjettömiä summia, niin ajatus naattien käytöstä alkoi houkuttelemaan.
Myönnän, että kun maistoin vähän porkkanoiden vihreitä lehtiä niin epäröin
hieman niiden käyttöä. Niillä nimittäin sellaisenaan ei mielestäni ole
erityistä ominaista makua vaan ne maistuvat ruoholle. Tutkin kuitenkin hieman
nettiä ja naattien käyttöä suositeltiin niin raakana salaateissa kuin
lämpimissäkin ruoissa. Halusin kuitenkin tällä kertaa keskittyä itse porkkanaan
joten päädyin täyteläiseen porkkanakeittoon ja porkkana naattipestoon. Vaikka
toki pestossa on paljon erilaisia makuja ja naattien oma maku peittyy jonkun
verran, tämän suorituksen perusteella meidän keittiössä nähdään kesällä
muitakin naattiruokia. Peston mausta tuli tosi täyteläinen ja runsas muttei
kuitenkaan mitenkään pistävä. Joten suosittelen kaikille, älkää heittäkö
naatteja pois! Jos ajatus niiden käytöstä raakoina tuntuu vieraalta,
suosittelen kokeilemaan tätä herkkua vaikka haudutettujen ruokien seassa, kyllä
kannattaa.
Porkkanakeitto
ja naattipesto (4-6:lle)
1,5 kg porkkanoita viipaleina
1 nippu kesäporkkanoita
1 sitruunan mehu ja
raastettu kuori
n. 1 dl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulikynttä
hienonnettuna
0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl kuivattua timjamia
1 l kana- tai kasvislientä
3 dl vettä
suolaa
Kesäporkkana naattipesto
2,5 dl porkkanan naatin lehtiä
0,5 dl pistaasipähkinöitä
50 g parmesaania
raastettuna
1-2 valkosipulikynttä
puolikkaan sitruunan
raastettu kuori ja mehu
n. 1-1,2 dl oliiviöljyä
suolaa
- Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ne n. 1,5cm viipaleiksi. Leikkaa kesäporkkanat pituussuunnassa puoliksi.
- Sekoita porkkanoihin 0,5 dl oliiviöljyä, puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja ripaus suolaa. Levitä porkkanat pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia välillä kääntäen kunnes porkkanat ovat hieman pehmentyneet ja paahtuneet reunoista.
- Lämmitä pari ruokalusikallista öljyä kattilassa. Paista siinä sipulit pehmeiksi ja lisää joukkoon valkosipuli, paahdetut porkkanat (ei kesäporkkanoita), chilihiutaleet ja timjami. Sekoita ja paista pari minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon liemi ja vesi ja keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta keitto jäljellä olevalla raastetulla sitruunankuorella ja sitruunamehulla. Tarkista maku.
- Tarjoa keitto paistettujen kesäporkkanoiden ja naattipeston kera.
- Soseuta kaikki peston ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
2 kommenttia
Ihana keitto ja ihana esillepano :)
VastaaPoistaKiitos Maikki:) Ja onnittelut Utekram matkan voitosta;)
Poista