Viinisuolaheinärisotto
maanantaina, kesäkuuta 08, 2015
Kun
olin pieni, äitini kasvatti mökkimme kasvimaalla suolaheinää, niitä
ulkonäöltään hieman pinaattilehtiä ja maultaan ketunleipiä muistuttavia
erittäin kirpeitä lehtiä. En muista, että sitä oltaisi syöty missään muussa
muodossa kuin keitossa mutta se oli erittäin maukas keitto, jota tarjottiin
keitetyn kananmunan kera.
En
ole aikaisemmin huomannut, että kaupoissa myydään viinisuolaheinä nimistä yrttiä.
Se toki näyttää ihan erilaiselta kuin lapsuuteni suolaheinä ja makukin on
huomattavasti miedompi mutta haluaisin kokeilla niiden toimivuutta. Vaikka
viljelijät suosittelevat viinisuolaheinää salaatteihin ja kylmiin kastikkeisin,
päätin kokeilla maustaa sillä risoton. En toki keitellyt lehtiä pitkään vaan
nopeasti sekoitin ne jo valmiiseen risottoon.
En
uskaltanut kertoa minun ennakkoluuloiselle miehelle risoton erikoista maustetta
kun vasta sen jälkeen kun sitä oli maistettu ja kuulin, että se on hyvä. Itse
ehkä kaipaisin hieman lisää suolaheinän kirpeätä makua mutta se on taas niitä
makukysymyksiä. Uskon, että ainakin salaatit saavat meillä jatkossa makua
suolalehdistä useamminkin.
Viinisuolaheinärisotto
2:lle
n. 7 dl kanalientä
nokare voita
1 rkl oliiviöljyä
0,5 sipulia hienonnettuna
1 valkosipulikynsi
hienonnettuna
¼ sellerivartta hienonnettuna
200 g risotto riisiä
2,5 dl valkoviiniä
suolaa ja pippuria
nokare voita
n. 50 g parmesaania
raastettuna
1
ruukku viinisuolaheinää
- Kuullotta sipulit öljyssä ja nokareessa voita, lisää riisi ja paista läpikuultavaksi.
- Lisää riisin joukkoon valkoviini ja anna kypsyä, kunnes viini haihtuu.
- Lisää kuumaa kanalientä aina kauha kerrallaan koko ajan sekoittaen.
- Kun riisi on melkein valmis lisää nokare voita, suolaa ja pippuria.
- Raasta joukkoon parmesaani ja sekoita viinisuolaheinän lehdet risottoon.
0 kommenttia