Nurmeksen Bomba ja karjalaisen ruoan innovointikilpailu
perjantaina, kesäkuuta 19, 2015
Vietin
viime viikolla mahtavan viikonlopun. Maisemat olivat henkeäsalpaavat, seura super
hauskaa ja maukasta ruokaa sai niin maistella kuin valmistaakin. Puhumattakin
siitä, että olin ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen viikonlopun pois kotoa
ilman muita perheenjäseniä! Kyse oli viikonlopusta Nurmeksen Break Sokos HotelBombassa. Osallistuin Bomba hotellin ruokabloggaajille tarkoitettuun karjalaisen
ruoan innovointikilpailuun ja pääsin omalla sulhaspiirakat mustikkajäätelöllä
reseptillä neljän finalistin joukkoon, josta olen erittäin otettu. Kaikki
finalistit saivat kutsun viettää viikonlopun hotellissa ja jalostaa omia
annoksiaan ansioituneen huippukokki Jouni Toivasen johdolla. Valitettavasti
paikalle pääsivät vain kaksi kilpailuun osallistujaa, joista minun lisäksi toinen oli Beachhousekitchen – blogin ihana Heli.
Itselleni Pohjois-Karjala oli ennestään varsin
tuntematonta seutua mutta uskon, että tämä käynti ei jää viimeiseksi. Hotelli Bomba sijaitsee kuvankauniissa metsämaisemissa Pielisen järven rannalla ja
tarjoaa vieraille runsaasti monipuolisia ulkoiluharrastusmahdollisuuksia.
Vaikka hotellissa on myös kylpylä, luulen, että se houkuttelee enemmän
lapsivieraita kun taas suurin osa aikuisista vain rentoutuu siellä reippaan
ulkoilupäivän jälkeen. Ulkomaalaisilla vieraille tämä on varmasti eksoottinen
paratiisikohde. Hotelli tekee paljon yhteistyötä muiden paikallisten
palvelutarjoajien kanssa, joten lähialueilla voi mm. sienestää, poimia marjoja,
kalastaa, hiihtää, pelata golfia, bongata karhuja. Hotellialue koostuu kahdesta
modernista hotellirakennuksesta, erikokoisista mökeistä, kauniista historiallisesta
hirsistä valmistetusta ravintola- ja kokouspalveluita tarjoavasta Bomba-talosta
ja muutamasta pienemmästä hirsirakennuksesta, jotka sesonkina täyttyvät
paikallistuotteita valmistavista käsityöläisistä. Hotelli elää tällä hetkellä pientä murroskautta, kun
tuoreesta hotellinjohtajasta ja markkinointipäälliköstä koostuva mahtava tehotiimi
aloitti toiminnan elävöittämisen erilaisilla uudistuksilla, jotka
hotellitoiminnan kehittämisen lisäksi kuitenkin kunnioittavat ja edistävät
karjalaista kulttuuria niin meillä kuin ulkomaillakin. Bomban tarjoamista
palveluista voi lukea tarkemmin hotellin nettisivuilla.
Yksi
uudistuskohteista on hotelliravintoloiden ruokatarjonta, joka tällä hetkellä
tarjoaa varsin perinteisiä kotimaisia herkkuja, joista osa tietenkin edustaa
karjalaista ruokakulttuuria. Bomba tekee yhteistyötä Karelia a la carte
ruokailuverkoston kanssa, jonka tarkoitus on edistää karjalaista
ruokaperinnettä korostaen paikallista luontoa ja tämän on myös tarkoitus näkyä
hotellin ravintoloiden valikoimissa. Innovointikilpailu oli osa tätä
uudistusprosessia ja sen ideana oli hieman päivittää loistavia karjalaisia
ruokatraditioita, ja esittää ne annosten muodossa, jotka kelpaisivat monen
muunkin ravintolan ruokalistalle. Niinpä finalistiannoksia nähdäänkin jatkossa erillisenä
osana ravintola Bomban menuuta, ja kokeilun päättyessä suosituimmat annokset
pääset ravintolan varsinaiselle a la carte listalle.
Kuvittelin,
että valmistaisimme omat annokset ravintolan keittiössä, mutta meidän työtilana
toimikin hotellin kodinomainen Punainen mökki. Kuten monessa keittiöissä
siinäkin oli varustelu kaukana ammattikeittiöiden tasosta, joten oli hauskaa
kun kolme kokkia (siis Jouni Toivanen ja kaksi bloggaaja harjoittelijaa) ja
muutama apulainen pistivät tilan täysin sekaisin. Välillä touhu vaikutti
kauniisti sanottuna kaoottiselta kaiken naurun ja huudon keskellä, mutta saimme
kuin saimmekin annokset esille aikataulussa ja jopa paikat siivottua. Kokatessa
meitä auttoivat ja kannustivat hotellin jo aikaisemmin mainitun tehotiimin Sara
Suvisen ja Ulla Kärjen lisäksi Heidi Niskala ja Päivi Kangasniemi HerkkuLeivonta-lehdestä. Oli ilo ja kunnia puuhailla Michelin tähdenkin ansainneen
mestarin opastuksella. Varsinaisen ravintola-alan toistaiseksi jättänyt Jouni
Toivonen on tällä hetkellä aikamoinen monitoimimies, joka on tunnettu myös kiinnostuksesta
villiruokaan. Kyseisenäkin päivänä Jouni kävi poimimassa pihalta milloin
mitäkin luonnonantimia meidän annoksiin. Vaikka etukäteen hieman jännittikin
miten huippuammattilainen suhtautuu amatöörin touhuihin, keittiössä oli sen
verran rento ja hauska fiilis, että omien tapojen mukaan uskalsin jopa väitellä
Jounin kanssa ja puolustaa omia hyviksi todettuja ruoanvalmistustekniikoita. Valmistamien
annosten reseptiä emme saa vielä paljastaa, mutta sen verran kerron, että Heli
valmisti ihania punajuuripiirakoita ja Jouni toteutti taivallisen tatti brûlée
– annoksen. Paikalla oli myös erinomainen valokuvaaja Annikka, joka yhdessä
toisena ammattina ruokastailaajan Jounin kanssa teki erittäin kauniita mutta
samalla kuitenkin yksinkertaisia asetelmia ja kuvia. Taas jouduin toteamaan,
että vähemmän on enemmän.
Siinä
aika vierähti siivellä. Vaikka harvoin päästän ketään omaan keittiööni touhuamaan,
on vain pakko todeta, että hyvässä seurassa naurun keskellä ja valkoviiniä
nauttiessa ruoanlaitto voi olla astetta rentouttavampaa. Varsinkin kun
ikkunasta näkyviä maisemia voisi tuijotella loputtomiin.
Seuraava
päivä meni varsinaisen karjalaisten piirakoiden lähettilään opissa mutta se
onkin ihan oman tarina, josta enemmän myöhemmin.
8 kommenttia
Hienosti kirjoitettu ja mitkä kauniit kuvat. Kiitos seurasta & naurua piisasi (jopa kuskilla joka näyttää eniten viiniä naukkailleelta...ks. alakuva mutta osoittanee sen että hauskaa oli joka hetki!) toivottavasti samalla kokoonpanolla nähdään pian!
VastaaPoistaKiitos Heli! Ongelmana olikin kauniiden kuvien määrä. Pelkästään järvestä niitä löytyy ehkä parikymmentä;) Ennen alakuvan ottoa minulla ainakin valuivat kyyneleet naurusta.. eli lopputuloskin sen mukainen:)) Toivottavasti nähdään pian!
PoistaKiitos vielä kerran. Olemme Ullan kanssa muistelleet viikkonloppua paljon. Se oli sekä hauskaa että hyödyllistä. Mukavaa juhannuksen aikaa.
VastaaPoistaKiitos teille! Olen mainostanut Nurmesta mitä ehtinyt, niin hyvän vaikutuksen olette tehneet;) Ja toivottavasti teillä on edes vähän aurinkoisempi juhannus kuin täällä..
PoistaHienon kuuloinen reissu! Vaikka sitä en usko, että ikinä ujostelisit sanoa mielipidettäsi missään seurassa ;D
VastaaPoista))) Työpaikalla tunnetaan myös nimellä Totuuden torvi ;D
PoistaOlipa ilo lukea tämä - hyvä fiiliksenne tarttui :) Leipomusten reseptejäkin jo odottelen, niin hyviltä näyttävät.
VastaaPoistaHauska kuulla:) Kilpailun reseptit ovat toistaiseksi salaisia mutta pian tulossa superherkullisia karjalaisia perinteisiä herkkuja!
Poista