Kana-katkarapuveneet ja sweet chili kastike
perjantaina, kesäkuuta 26, 2015
Tämä
kesäinen, olettaisin alkuperältään thaimaalainen annos, on löytänyt tiensä viime
aikoina monen suomalaisen pöytään. Varsinkin kun tarkoitus on hieman keventää
ruokavaliota, tämähän on loistava ratkaisu. Salaatin lehteen annostellaan
maustettua jauhelihaa, kanaa tai ihan mitä vaan ja mielen mukaan maustettuna.
Yksinkertainen mutta raikas kokonaisuus on myös kaunista katseltavaa.
Thaimaalaisen
ruoan suurena fanina valitsin tälläkin kertaa Aasian mauista yllätys yllätys thaimaalaiset
maut. Minun salaattiveneisiin päätyivät broilerinpaisti ja katkaravut. Broilerin
jauheliha olisi varmasti se alkuperäisempi ratkaisu, mutta jostain syystä
kauppiaamme eivät hemmottele meitä hyvällä broilerin tai kanan jauhelihalla,
joten usein turvaudun tehosekoittimella karkeasti hienonnettuun broilerinpaistiin.
Mausteissa käytin yhtä minun suosikki yhdistelmistä – sitruunanruoho, lime,
chili, ja inkivääri yhdistettynä suolaisilla ja makeilla mauilla. Melkein
unohdin kotitekoisen sweet chili kastikkeen! Siitä minulla ei ole paljon
sanottavaa, se maistuu just sille miltä pitääkin ja jolta kastikkeen valmiit kaupan
versiot maistuvat. Kotitekoisesta vaan puuttuu se yksi pieni teollinen
makuvivahde.
Kana-katkarapuveneet
ja sweet chili kastike
300 g broilerin jauhelihaa
300 g katkarapuja raakoja
tai kypsiä
1 rkl öljyä
peukalon kokoinen
inkivääripala raastettuna
1 sitruunanruoho varsi,
pehmeä alaosa hienonnettuna
1 punainen chili
hienonnettuna siemenet poistettuna
1 vihreä chili
hienonnettuna siemenet poistettuna
1 limen mehu ja raastettu
kuori
2 rkl kalakastiketta
2 rkl palmusokeria tai
ruokosokeria
2 limen lehtiä ohuina
suikaleina
1 rkl tuoretta korianteria
hienonnettuna
1 rkl tuoretta minttua
hienonnettuna
2 sydänsalaattia lehdet
erotettuna tai esim. pieni jäävuorensalaatti
- Lämmitä öljy pannulla. Lisää kana pannulle ja paista noin kolme minuuttia sekoittaen. Jos käytät raakoja katkarapuja lisää ne tässä vaiheessa pannulle, kypsiä taas lisätään ihan viime hetkellä.
- Mausta kana ja ravut inkiväärillä, sitruunanruoholla, chilillä, limen kuorilla ja mehulla, kalakastikkeella ja sokerilla. Sekoita koko ajan ja paista kunnes maut ovat sekoittuneet ja kana on valmis. Mausta lopuksi limen lehden suikaleilla ja tuoreilla yrteillä. Tarkista maku.
- Erottele ja pese salaatin lehdet. Annostele kana-raputäytettä salaattilehtiin ja tarjoa sweet chili kastikkeen kera.
Sweet chili
kastike
2 punaista chiliä
hienonnettuna siemenet poistettuna
1,5 tl suolaa
2 dl riisietiikkaa
100 g sokeria
2 valkosipulikynttä
hienonnettuna
- Hienonna kaikki kastikkeen ainekset esim. sauvasekoittimella. Kaada seos pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä valmis kastike.
2 kommenttia
Voi miten ihania suupaloja. :-)
VastaaPoistaKiitos! Oikein kuvailtu, suupaloja, joita olisi voinut olla enemmän;)
Poista