Kylmä hernekeitto herne-minttusalaatilla
keskiviikkona, kesäkuuta 10, 2015
Olen
ehkä hieman etuajassa tämän reseptin kanssa sillä en ole ainakaan itse vielä
tänä vuonna nähnyt kotimaisia herneitä. Tämä kuitenkin toimii erittäin hyvin
pakasteantimistakin ja pitäähän hyviä reseptejä olla valmiina kun hernekausi kunnolla
alkaa. Sana hernekeitto yleensä tuo jokaiselle suomalaiselle omia selkeitä
mielikuvia, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Joten kehotan pyyhkimään ne
hetkeksi mielestänne kun luette tämän reseptin, koska perinteisellä ja tällä
keitolla ei ole muuta yhteistä kuin herneet, ja nekin eri muodossa. Tämä on
kesäinen, raikas, kylmä keitto, jota tarjotaan vielä raikkaamman
herne-minttusalaatin kera. Lisäsin salaattiin hieman katkarapuja mutta syödessä
mietin, että niitä voisi vaikka korvata pienellä määrällä feta juustoa.
Tykkään
syödä kesällä kylmiä keittoja, varsinkin vielä tänä vuonna sitkeästi piilossa
pysyvällä helteellä. Yleensä pelastajana toimii tomaattipohjainen gaspacho,
joka on yksi minun suosikeistani. Toinen henkilökohtainen herkku on kylmä
borschkeitto, jonka resepti varmasti jossain vaiheessa päättyy tänne. Tämä
kylmä hernekeitto aivan varmasti päättyy meillä tänä kesänä tarjoiltavaksi
vieraille, koska herkullisen maun lisäksi annos on erittäin kaunis kaikkine
vihreine sävyineen. Ja mikä parasta, valmistamiseen menee vain muutama
minuutti.
Kylmä
hernekeitto (4:lle)
1,5 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
hienonnettuna
1 valkosipulikynsi
hienonnettuna
5 dl kasvislientä
1 dl vettä
400 g pakasteherneitä (tai
tuoreita)
1 iso kurkku kuorittuna
2 rkl riisiviinietiikkaa
suolaa ja pippuria
- Lämmitä öljy hieman kattilassa ja kuulotta siinä sipuli noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuulota vielä minuutin verran.
- Lisää kattilaan liemi, vesi ja herneet. Kiehauta ja ota pois liedeltä.
- Anna keiton hieman jäähtyä, jonka jälkeen lisää kurkku paloina ja riisiviinietiikka. Soseuta keitto hienoksi.
- Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Halutessa siivilöi keitto. Siirrä keitto jääkaappiin jäähtymään.
- Tarjoa kylmä keitto pienen herne-minttusalaatin kera.
Herne-minttusalaatti
75 g sokerihernepalkoja
pitkittäin leikattuna kahtia
iso kourallinen tuoreita
mintunlehtiä
1 rkl sitruunanmehua
1,5 rkl oliiviöljyä
n. 12 kpl kypsiä
katkarapuja tai 2 rkl feta juustoa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa keittoannoksen päällä.
4 kommenttia
Joo, herneitä! Ja kylmiä keittoja (taidan meillä olla kyllä ainut, joka niistä tykkää)! Täälläkin muutama resepti odottamassa käyttöön pääsyä :) Kylmä borssi kuulostaa mahtavalta, odotan innolla ohjetta! Kohtahan niitä uuden sadon punajuuriakin alkaa ilmestyä...
VastaaPoistaMinäkin saan syödä kylmät (ja muutkin) sopat ihan yksin! Kylmä borssi on kyllä loistava mutta tietenkin vaatii uusia punajuuria.. Kohta siis tulossa ;)
Poistakerrassaan ihanan näköinen annos :)
VastaaPoistaKiitos Maikki <3 Ja maistuikin vielä hyvältä;)
Poista