Kana-katkarapuveneet ja sweet chili kastike

perjantaina, kesäkuuta 26, 2015

Tämä kesäinen, olettaisin alkuperältään thaimaalainen annos, on löytänyt tiensä viime aikoina monen suomalaisen pöytään. Varsinkin kun tarkoitus on hieman keventää ruokavaliota, tämähän on loistava ratkaisu. Salaatin lehteen annostellaan maustettua jauhelihaa, kanaa tai ihan mitä vaan ja mielen mukaan maustettuna. Yksinkertainen mutta raikas kokonaisuus on myös kaunista katseltavaa.

Thaimaalaisen ruoan suurena fanina valitsin tälläkin kertaa Aasian mauista yllätys yllätys thaimaalaiset maut. Minun salaattiveneisiin päätyivät broilerinpaisti ja katkaravut. Broilerin jauheliha olisi varmasti se alkuperäisempi ratkaisu, mutta jostain syystä kauppiaamme eivät hemmottele meitä hyvällä broilerin tai kanan jauhelihalla, joten usein turvaudun tehosekoittimella karkeasti hienonnettuun broilerinpaistiin. Mausteissa käytin yhtä minun suosikki yhdistelmistä – sitruunanruoho, lime, chili, ja inkivääri yhdistettynä suolaisilla ja makeilla mauilla. Melkein unohdin kotitekoisen sweet chili kastikkeen! Siitä minulla ei ole paljon sanottavaa, se maistuu just sille miltä pitääkin ja jolta kastikkeen valmiit kaupan versiot maistuvat. Kotitekoisesta vaan puuttuu se yksi pieni teollinen makuvivahde.

Kana-katkarapuveneet ja sweet chili kastike
300 g broilerin jauhelihaa
300 g katkarapuja raakoja tai kypsiä
1 rkl öljyä
peukalon kokoinen inkivääripala raastettuna
1 sitruunanruoho varsi, pehmeä alaosa hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna
1 vihreä chili hienonnettuna siemenet poistettuna
1 limen mehu ja raastettu kuori
2 rkl kalakastiketta
2 rkl palmusokeria tai ruokosokeria
2 limen lehtiä ohuina suikaleina
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
2 sydänsalaattia lehdet erotettuna tai esim. pieni jäävuorensalaatti
  • Lämmitä öljy pannulla. Lisää kana pannulle ja paista noin kolme minuuttia sekoittaen. Jos käytät raakoja katkarapuja lisää ne tässä vaiheessa pannulle, kypsiä taas lisätään ihan viime hetkellä.
  • Mausta kana ja ravut inkiväärillä, sitruunanruoholla, chilillä, limen kuorilla ja mehulla, kalakastikkeella ja sokerilla. Sekoita koko ajan ja paista kunnes maut ovat sekoittuneet ja kana on valmis. Mausta lopuksi limen lehden suikaleilla ja tuoreilla yrteillä. Tarkista maku.
  • Erottele ja pese salaatin lehdet. Annostele kana-raputäytettä salaattilehtiin ja tarjoa sweet chili kastikkeen kera. 

Sweet chili kastike
2 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
1,5 tl suolaa
2 dl riisietiikkaa
100 g sokeria
2 valkosipulikynttä hienonnettuna

  • Hienonna kaikki kastikkeen ainekset esim. sauvasekoittimella. Kaada seos pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä valmis kastike. 

You Might Also Like

2 kommenttia

Instagram