Cheburekit ja rapea vodkataikina
tiistaina, toukokuuta 26, 2015
Moni
varmasti tässä vaiheessa kysyy mikä chebu on kyseessä. Itsekin yllätyin, etten
ainakaan nopeasti löytänyt netissä yhtäkään suomenkielestä reseptiä
cheburekeille. Itse olen syönyt näitä rapeita piirakoita koko elämäni aikana ja
tämänkin reseptin sain aikanaan äidiltäni. Chebureki on siis rasvassa paistettu
yleensä lihatäytteinen puolikuun muotoinen piirakka. Toki paljon käytetään
muitakin täytteitä kuten juustoa. Piirakan alkuperä taas hieman yllätti minua koska
kuvittelin sen tulevan muualta. Ainakin kaikki tietävän wikipedian mukaan cheburekit
ovat krimin tataarien kansallisruoka ja perinteinen myös Turkissa ja Kaukasian
alueella. Toki nykyään herkullinen piirakka on ehtinyt levitä paljon
laajemmallekin alueelle katuruoan muodossa.
Mikä
sitten erottaa cheburekin muista lihapiirakoista? Minun mielestä se on
ehdottomasti taikina, jonka kuuluu olla päältä rapea, ohut mutta kuohkea.
Hieman kyllä ihmettelin äitini chebureki taikinan reseptiä. Valmistus hieman muistutti
tuulihattutaikinan tekoa ja sen yllättävä ainesosa on vodka! Ikinä en ole
aikaisemmin kuullut tällaista mutta vodka kuulemma tuo taikinalle just sen
tarvittavan rapeuden ja kuohkeuden. Tämä ehdottomasti pääsee minun
suosikkitaikinoiden listalle.
Täytteinä
meillä olivat tällä kertaa perinteinen lihatäyte sipulin kera ja jääkaapissa
olevien jämäjuustojen sekoitus. Molemmat mielestäni toimivat erinomaisesti ja
ajattelin joskus kokeilla myös klassista feta-pinaattitäytettä. Jauhelihatäytteeseen
lisätään hieman vettä tai piimää, näin piirakkaan muodostuu hieman lihalientä
ja täytteestä tulee mehevä ja maukas. Lämpimästi suosittelen tätä reseptiä
kaikille piirakan ystäville. Muokkailkaa täytteitä mielenne mukaan mutta
ehdottomasti ainakin kerran kokeilkaa vodkataikinaa!
Chebureki vodkataikina
n. 8 dl vehnäjauhoja
3,2 dl vettä
1 kananmuna
2 rkl öljyä
1 rkl vodkaa (tai mikä
tahansa kirkas viina)
0,5 tl suolaa
öljyä paistamiseen
- Sekoita vesi, öljy ja suola kattilassa. Kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja lisää veteen 2 dl vehnäjauhoja nopeasti vatkaten, ettei seokseen muodostu paakkuja. Anna taikinan hieman jäähtyä.
- Vatkaa jäähtyneeseen taikinaan kananmuna ja vodka. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan sekoittaen taikinaa käsin kunnes se ei enää tartu käsiin.
- Kääri taikina kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa puoli tuntia, jonka jälkeen vaivaa sitä hieman käsin ja anna seisoa jääkaapissa toiset puoli tuntia.
- Ota valmiista taikinasta pingispallon kokoisia palloja ja kauli niitä halkaisijaltaan n.13 cm kokoisiksi n. 2 mm paksuiksi ympyröiksi. Levitä ympyrän toiselle puolelle 1 – 1,5 rkl jauhelihatäytettä ja sulje taikinaympyrän toiselta puolelta. Purista reunat tiukasti kiinni.
- Lämmitä pannulla öljy ja paista puolikuun muotoiset cheburekit keskilämmöllä molemmin puolin. Älä kuumenna öljyä liikaa, ettei taikina pala ennen kuin lihatäyte kypsyy.
Chebureki lihatäyte
700 g jauhelihaa
350 g sipulia
hienonnettuna
1,5 tl jauhettua
korinateria
1 ruukku tuoretta
korianteria hienonnettuna
1,3 dl vettä tai 2,5 dl
piimää
suola ja reilusti
mustapippuria
- Sekoita kaikki aineet keskenään, mausta ja tarkista maku.
7 kommenttia
Tämähän kuulostaa ihan meidän reseptiltä :) Just mietinkin mitä voisin tehdä jääkaapin jämäjuustoille!
VastaaPoistaToivottavasti maistuvat☺️ Nämä ovat sille hyviä, että täytteeksi kelpaa melkein mikä vaan!
PoistaMullla on sellainen tunne että olen nähnyt tuollaista jossain kaukasialaisessa ravintolassa.Ja nimikin kertoo mistä alunperin tulee eli ottomaaneilta;D
VastaaPoistaVarmasti! Nämä ovat siellä päin tosi suosittuja. Nimi tarkoittaa raakaa lihaa... ! Minä kyllä kypsensin omat😄
PoistaMinulle tuli mieleen, että mitä mahtoi olla (tai ehkä on edelleen) se tuote, mitä joskus myytiin nakkikioskeilla nimellä turkkilainen piiras? En ole tainnut koskaan testata, mutta tuskin ihan sama juttu kuitenkaan :D
VastaaPoistaEiköhän lihapiirakat ovat kaikki about samanlaisia ainakin ulkonäöltään;) Maussa on sitten vähän enemmänkin eroja))
PoistaSinä demoni siellä joka tämän reseptin keksit, oli aivan perseestä taikina tarttu kaikkeen maholliseen ja jauhoja kului loppujen lopuksi ainaki 12 desiä. Öljytkin roisku naamalle saatana (onneksi olin varautunu ja oli hiihtomaski)
VastaaPoista