Mehevä omena-karamellikeikauskakku ja Urtekram paras gluteiiniton leivonnainen reseptikilpailu
tiistaina, toukokuuta 19, 2015
En
tiedä miksi minulla oli mielikuva, että monet gluteiinittomilla jauhoilla
tehdyt leivonnaiset ovat kuivia, ehkä syynä pari epäonnistunutta maistiaista
buffet pöydässä. Tiesin myös, että miehenihän ei kuivia kakkuja syö. Tämä pieni
pelko sai minua suunnittelemaan jotain missä kosteus tulee esimerkiksi
hedelmistä tai marjoista. Yllätykseni oli kyllä suuri kun kaikki neljä
kokeilemani makean kakun reseptiä onnistuivat erinomaisesti. Prosessissa
ideoita tuli vaikka kuinka paljon ja suolaiset herkut Utekramin jauhoista
odottavat toteuttamista. Minulla oli hieman vaikeuksia valita millä reseptillä
osallistun kilpailuun ja bloggajana tietenkin mietin leivonnaisten ulkonäköä ja
kuvien onnistumista. Itselläni oli oma suosikki mutta reseptikilpailuun tällä
kertaa päättyi erittäin mehevä omena-karamellikeikauskakku. Sen valitsivat
mieheni työkaverit, jotka rohkeasti toimivat tässä projektissa koekaniineina. Muut
kokeilemani ja erittäin hyviksi todetut gluteiinittomien kakkujen reseptit
tulevat luonnollisesti myöhemmin blogiin.
Käy katsomassa Ruoka.fi sivuilla mitä gluteiinittomia herkkuja muut bloggajat ovat loihtineet ja
muista äänestä Mama Gastron omena-karamellikeikauskakun voittoon!
Mehevä omena-karamellikeikauskakku
220 g sokeria
2 rkl vettä
n. 3 omenaa mielellään
Granny Smith
175 g voita
100 g vaaleata muscovadosokeria
200 g keitettyä
kondensoitua maitoa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 rkl creme fraiche
100 g Urtekram
yleisleivontamixiä
75 g Urtekram kaurajauhoja
100 g mantelijauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
- Jos et käytä valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, keitä kondensoidun maitotölkin seuraavalla tavalla - Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Upota maitotölkki veteen ja anna kiehua 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada kuuma vesi kattilasta ja jäähdytä tölkki laskemalla kylmää vettä kattilaan.
- Voitele hyvin halkaisijaltaan n. 24 cm kokoinen kakkuvuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa niin kääri sen reunat foliolla, ettei kuuma karamelli valuu ulos.
- Ripottele sokeri pannulle ja lisää 2 rkl vettä. Lämmitä pannua pienellä lämmöllä sekoittamatta kunnes seoksesta muodostuu tasainen kullanvärinen karamelli. Kaada valmis seos kakkuvuoan pohjalle ja anna hieman jäähtyä.
- Kuori omenat ja leikkaa kaksi omenaa ohuiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet tiiviisti hieman päällekkäin kakkuvuoan pohjalle.
- Raasta tai soseuta jäljellä oleva omena. Tulet tarvitsemaan 1,5 dl valmista omenasosetta.
- Vatkaa pehmeä voi ja muscovadosokeri kuohkeaksi seokseksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja keitetty kondensoitu maito. Vatkaa joukkoon yksitellen myös kananmunat, omenasose ja creme fraiche. Sekoita hyvin.
- Sekoita kaikki jauhot, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauheseos taikinaan ja sekoita hyvin.
- Kaada taikina vuokaan omenien päälle. Paista uunin keskitasolla 180-asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile taikinaa pistämällä siihen puutikun, jonka pitää jäädä kuivaksi.
- Jäähdytä kakku vuoassa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen aseta tarjoiluastia vuoan päälle ja keikauta kakku omenapuoli ylöspäin.
4 kommenttia
Ihana piirakka:) Minä leivon paljonkin gluteenitonta ja olisin halunnut osallistua tähän mutta sitä laatikoa ei voi ihan tänne asti lähettää.ONnea kisaan!
VastaaPoistaAikaisemmin leivoin gluteiinittomia juttuja mantelijauhoilla mut en ikinä valmiilla seoksilla. Nyt innostuin näistä niin paljon, että uusia ideoita tulee koko ajan!
PoistaEn ole koskaan uskaltanut tehdä keikauskakkua, koska minulla on joku ihme pelko siitä, että karamelli ja kakku jämähtäisivät vuokaan kiinni. Mistä lie tällainen..
VastaaPoistaTämä kakku näyttää kuitenkin niin herkulliselta, että pitäis varmaan kokeilla :)
Onneksi itse en jostain syystä osanut pelätä;) Itse asiassa kakku tuli ulos erittäin helposti.
PoistaSullakin tosi herkullisen näköinen kakku kisassa))