Panzanella
sunnuntai, toukokuuta 24, 2015
Tomaatti
on niitä vihanneksia, joita minun on syötävä läpi vuoden. Tiedän, että
valitettavasti ne eivät Suomessa maistu miltään suuremman osan vuodesta, eikä
ole mitään järkeä tuoda niitä eri puolilta maapalloa. Mutta näitä minun on saatava
säännöllisen välein, vaikka joudun usein pettymään makuun ja paremmista
yksilöistä maksamaan ehkä naurettavankin paljon. Minun ehkä lempi tapa syödä
tomaatteja, siis niitä herkullisia kypsiä tomaatteja, on yksinkertainen
tomaattisalaatti, jossa on makeata sipulia, paljon mustapippuria, suolaa ja
hyvää oliiviöljyä. Tätä voi sesongin aikana mennä vaikka kuinka paljon. Ja
erittäin maukas tomaatti ei mielestäni edes tarvitse muuta kuin pienen
ripauksen suolaa.
Vaikka
parasta sesonkia saamme vielä hetken odottaa, valmistin kesäisen italialaisen
Panzanella salaatin joka on kotoisin Toscanasta. Niin kuin monella klassikolla
tällekin on reseptejä niin monta kuin kokkejakin. Jokaisessa on kuitenkin
paljon kypsiä tomaatteja ja leipäpaloja jotka kostuvat oliiviöljystä ja
etiikasta tehdystä kastikkeesta.
Panzanella
salaatti
5 kypsää tomaattia paloina
1 valkosipulikynsi
hienonnettuna
0,3 dl punaviinietiikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
n. 5 paksua esim.
maalaisleipäviipaletta
1,5 dl mustia oliiveja
2 avomaan kurkkua viipaleina
0,5 makeata sipulia ohuina
viipaleina
3 sardellifileettä
hienonnettuna
iso kourallinen basilikan
lehtiä
2 rkl kapriksia
ripaus sokeria
suola ja pippuri
- Riko käsin kaksi tomaattia pienen kulhoon. Lisää sekaan puolet valkosipulista, punaviinietiikka, 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla, ja ripauksella sokeria. Anna maustua tunnin verran.
- Paahda paprikat grillivastuksen alla mustiksi. Kuori, poista siemenet ja paloittele. Laita paprikat isoon kulhoon ja mausta 2 rkl oliiviöljyllä ja lopulla valkosipulilla.
- Revi leipä noin 4cm kokoisiksi paloiksi. Levitä leivät uunipellin päälle, pirskota leivän päälle hieman oliiviöljyä ja paahda 150-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia hieman rapeiksi.
- Lisää kulhoon paprikoiden sekaan tomaatit, oliivit, kurkku, sipuli, sardelli, basilika, kaprikset ja paahdetut leivät. Kaada tomaattikastike päälle ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
4 kommenttia
Ai että, blogisi on niin herkullinen! Tänne palaan kyllä etsimään inspiraatiota jatkossakin!
VastaaPoistaVoi kaunis kiitos sinulle! Kyllä tällaiset kommentit lämmittävät mieltä)) Ja tervetuloa jatkossa!!
PoistaMeillä podetaan samaa "tomaattivikaa" :) Ja panzanella on aina hyvää!
VastaaPoistaTomaatit ovat hyviä! Ja ihana, että olet taas yhteydessä maailmaan;))
Poista