Sieniseljanka
sunnuntai, toukokuuta 17, 2015
Tein
alun perin tämän reseptin paastoaiheiseen juttuun kahteen helsinkiläisteenpaikallislehteen. Mutta tämä on niitä keittoja, jotka mielestäni maistuvat
vuodenajasta riippumatta ja kevyempi sieniversio sopii erinomaisesti kohta
alkavaan kesään.
Seljankakeitto
on monen mielestä yksi venäläisen keittiön aarteista. Seljankan alkuperä
juontaa juurensa jo 1500-luvulle, jolloin se oli erittäin rasvainen, voimakkaan
makuinen ja täyteläinen keitto, joka selätti helposti nälän ja oli näin ollen
luontevasti talonpoikien suosiossa. Keittoa tunnettiin myös hyvänä ryypyn
seuralaisena. Arvellaan, että nimi
seljanka tulee venäjänkielisestä sanasta kylä – selo, mikä vahvistaa sen
alkuperän. Seljankaa yleensä valmistetaan liha-, kala-, tai sieniliemestä.
Vaikka keiton resepteillä on lukuisia variaatioita, sen ominaismaku perustuu
mausteisten, suolaisten ja kirpeiden makujen yhdistelmään, ja näin sitruunasta,
oliiveista, kapriksista, yrteistä ja voimakkaista mausteista on tullut keiton
vakioaineksia. Lihaseljankaan usein
käytetään mausteista lihaa ja esimerkiksi erilaisten makkaroiden käyttö on
keitossa yleistä. Kevyempää sieniseljankaa valmistetaan usein paastona mutta
nykyään sillä herkutellaan ympäri vuoden ja keitto saa täyteläisyyttä
ohraryyneistä. Maukkain lopputulos syntyy tietenkin kunnon metsäsienistä, mutta
jos sellaisia ei löydy varastossa, niin viljellyt herkkusienet toimivat myös
erittäin hyvin.
Sieniseljanka
1 sipuli
hienonnettuna
1 porkkana
ohuina tikkuina tai raasteena
3
valkosipulikynttä hienonnettuna
2 suola-
tai maustekurkkua pieninä kuutioina
2 rkl
tomaattisosetta
200 g
herkkusieniä pieninä kuutioina
2
laakerinlehteä
0,5 tl
kokonaisia mustapippureita
1,5 l vettä
1 dl ohraa
1 dl mustia
oliiveja viipaleina
1 rkl
kapriksia
kourallinen
hienonnettua persiljaa
kourallinen
hienonnettua tilliä
puolikas
sitruuna ohuina viipaleina, kuorittuna
suolaa ja
pippuria
öljyä
paistamiseen
smetanaa
tarjoiluun
- Lämmitä hieman öljyä pannulla ja lisää siihen hienonnettu sipuli ja porkkana. Paista kunnes sipulit ovat läpikuultavat. Lisää joukkoon puolet valkosipuleista, tomaattisose ja paista pari minuuttia. Lisää suolakurkut ja paista hieman lisää. Mausta kasvikset ripauksella mustapippuria.
- Lämmitä isossa kattilassa pari lusikkaa öljyä ja lisää siihen herkkusienet. Paista kunnes sienet ovat kauniin värisiä. Mausta sienet suolalla, lisää laakerinlehdet ja kokonaiset mustapippurit. Sekoita ja lisää 1,5 litraa vettä. Kiehauta ja keittää kannen alla viisi minuuttia.
- Lisää sieniliemeen paistetut kasvikset ja ohra. Keitä lientä noin kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon oliivit ja kaprikset ja keitä pari minuuttia lisää. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää suolaa. Mausta keitto tuoreilla yrteillä ja jäljellä olevalla valkosipulilla ja sammuta liesi.
- Anna keiton makujen tasaantua mielellään ainakin pari tuntia. Lisää tarjoiluvaiheessa keittoon yksi sitruunaviipale ja lusikallinen smetanaa per annos.
2 kommenttia
Olen vähän odotellut tätä ohjetta :) Ihanan näköistä!
VastaaPoista)) tämä on hyvä! En enää tiedä mikä se on mutta teoriassa loistava krapularuoka;)
Poista