Täytetyt silakkapihvit
keskiviikkona, tammikuuta 21, 2015
Mieheni on
parin päivän työmatkalla, mitä tarkoittaa, että ainoa joka saa kotona kunnon
ruokaa on poikamme. Minä en nimittäin ikinä jaksa valmistaa mitään erityistä ainoastaan
itselleni, vaan tyydyn siihen mitä kaapista löytyy. Tänään kuitenkin äitini oli
tulossa meille ja koska halusin tarjota hänelle jotain syötävää, tein pikaisen
kauppareissun, jossa sain idean tehdä silakkapihvejä. Ne eivät minun rakkaille
nirsoille miehille kelpaa, kun taas itse mielelläni söisin ja valmistaisin
niitä. Itsekin yllätyin tästä ratkaisusta, koska en edes muista olenko ikinä
tehnyt niitä ja maistamisestakin on jo aikaa.
En muutenkaan viime aikoina ole kuullut, että kukaan tuttavistani olisi
näitä unohdettuja herkkuja valmistanut. Monelle silakkapihvit ovat ehdoton ei jo
niiden ruotomäärän takia, kun taas minua nuo ruodot eivät häiritse olleenkaan.
En väitä, että silakka kuuluisi minun lempikalojeni joukkoon, mutta tuntuu,
että se on kuitenkin turhaan hieman aliarvostettu, ainakin nuorempien joukossa.
Siitähän voisi kehittää vaikka minkälaisia erilaisia edullisia herkkuja arkeen.
No, ehkä se kokee jossain vaiheessa uuden nousun…
Koska
wikipedian mukaan olen jo saavuttanut keski-iän, voin häpeämättä harrastaa
tällaisia retro-herkkuja, joita tällä kertaa täytin herkullisella, tillillä
maustetulla ja paistetulla sipulilla. Tilliä laitoin aika reilusti ja raikastin
täytettä hieman sitruunamehulla. Lisäksi tein yksinkertaisen kermaviilikastikkeen,
joka sai hieman potkua tuoreesta piparjuuresta. Olen sitä mieltä, että
silakkapihvien ainoa oikea lisäke on perunamuusi, mutta tällä kertaa tein
poikkeuksen. Kiitos Beach House Kitchen – blogin Heli-Hannelelle, joka muistutti minua
kukkakaalipyreestä - herkusta, jonka olin jo unohtanut. Tämä perunaa kevyempi
versio ei ollut tässäkään yhtään huonompi vaihtoehto. Pyreen tein melko samalla
tavalla kun Heli-Hannelekin, paitsi maustoin oman pienenpienellä ripauksella
muskottipähkinää.
Täytetyt
silakkapihvit
n. 400 g silakkafileitä
n. 2 dl ruisjauhoja
suolaa, pippuria
3 keskikokoista sipulia
öljyä paistamiseen
1 nippu tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sokeria
suolaa
- Leikkaa sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. Paista sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä. Mausta suolalla, sokerilla, sitruunanmehulla ja lisää tilliä.
- Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla. Asettele puolet kaloista lautaselle nahkapuoli alaspäin ja annostele niiden päälle sipulitäytettä noin yhden ruokalusikallisen verran. Sulje pihvit jäljellä jääneillä fileillä. Katso, ettei täyte hirveästi pursu yli, ettei sipulit pala paistamisvaiheessa.
- Laita ruisjauhot syvälle lautaselle ja kääntele pihvit varovasti siinä. Lämmitä öljy pannulla ja paista pihvit molemmin puoliin keskilämmöllä.
Kermaviilikastike piparjuurella
1 prk kermaviiliä
1 rkl hienonnettua tilliä
1 tl raastettua tuoretta piparjuurta
1 tl sitruunamehua
½ tl sokeria
suolaa ja pippuria
6 kommenttia
Silakkapihvit ovat suurta herkkua. Tilliä pitää olla paljon ja pottumuusi on (lähes) ainoa oikea lisäke.
VastaaPoistaTotta! Ehdottomasti paljon tilliä ja vaikka kukkakaalipyree oli oikein maukas vaihtoehto kyllä se kunnon pottumuusi (voin ja kerman keraa)) on paras tähän!
PoistaHep, täällä ilmoittautuu myös silakkapihvien ystävä! Minä olen onnistunut siedättämään alkujaan hyvin skeptisen miehenkin niitä syömään. Kannattaa yrittää, omatekoiset ovat kuitenkin ihan eri tavaraa kuin ne, mitä koulussa on aikanaan tarjottu ;)
VastaaPoistaOlet oikeassa, aika monella jäi näköän pikku trauma koulun silakkapihveistä;)
PoistaEn olekaan aikoihin syönyt silakkaa,ja lempparisilakkaruokani on etikkasilakat. Mutta tuo sinun silakkapihvisi voisi onnistua hyvin myös sardiinien kanssa,jotka täällä korvaavat silakat.
VastaaPoistaNam! Kuvittelin jo sardiinipihvien maut;) varmasti tuli tosi hyviä!
Poista