Täytetyt silakkapihvit

keskiviikkona, tammikuuta 21, 2015


Mieheni on parin päivän työmatkalla, mitä tarkoittaa, että ainoa joka saa kotona kunnon ruokaa on poikamme. Minä en nimittäin ikinä jaksa valmistaa mitään erityistä ainoastaan itselleni, vaan tyydyn siihen mitä kaapista löytyy. Tänään kuitenkin äitini oli tulossa meille ja koska halusin tarjota hänelle jotain syötävää, tein pikaisen kauppareissun, jossa sain idean tehdä silakkapihvejä. Ne eivät minun rakkaille nirsoille miehille kelpaa, kun taas itse mielelläni söisin ja valmistaisin niitä. Itsekin yllätyin tästä ratkaisusta, koska en edes muista olenko ikinä tehnyt niitä ja maistamisestakin on jo aikaa.  En muutenkaan viime aikoina ole kuullut, että kukaan tuttavistani olisi näitä unohdettuja herkkuja valmistanut. Monelle silakkapihvit ovat ehdoton ei jo niiden ruotomäärän takia, kun taas minua nuo ruodot eivät häiritse olleenkaan. En väitä, että silakka kuuluisi minun lempikalojeni joukkoon, mutta tuntuu, että se on kuitenkin turhaan hieman aliarvostettu, ainakin nuorempien joukossa. Siitähän voisi kehittää vaikka minkälaisia erilaisia edullisia herkkuja arkeen. No, ehkä se kokee jossain vaiheessa uuden nousun…
Koska wikipedian mukaan olen jo saavuttanut keski-iän, voin häpeämättä harrastaa tällaisia retro-herkkuja, joita tällä kertaa täytin herkullisella, tillillä maustetulla ja paistetulla sipulilla. Tilliä laitoin aika reilusti ja raikastin täytettä hieman sitruunamehulla. Lisäksi tein yksinkertaisen kermaviilikastikkeen, joka sai hieman potkua tuoreesta piparjuuresta. Olen sitä mieltä, että silakkapihvien ainoa oikea lisäke on perunamuusi, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Kiitos Beach House Kitchen – blogin Heli-Hannelelle, joka muistutti minua kukkakaalipyreestä - herkusta, jonka olin jo unohtanut. Tämä perunaa kevyempi versio ei ollut tässäkään yhtään huonompi vaihtoehto. Pyreen tein melko samalla tavalla kun Heli-Hannelekin, paitsi maustoin oman pienenpienellä ripauksella muskottipähkinää. 

Täytetyt silakkapihvit
n. 400 g silakkafileitä
n. 2 dl ruisjauhoja
suolaa, pippuria
3 keskikokoista sipulia
öljyä paistamiseen
1 nippu tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sokeria
suolaa
  • Leikkaa sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. Paista sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä. Mausta suolalla, sokerilla, sitruunanmehulla ja lisää tilliä. 
  • Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla. Asettele puolet kaloista lautaselle nahkapuoli alaspäin ja annostele niiden päälle sipulitäytettä noin yhden ruokalusikallisen verran. Sulje pihvit jäljellä jääneillä fileillä. Katso, ettei täyte hirveästi pursu yli, ettei sipulit pala paistamisvaiheessa.
  • Laita ruisjauhot syvälle lautaselle ja kääntele pihvit varovasti siinä. Lämmitä öljy pannulla ja paista pihvit molemmin puoliin keskilämmöllä.
Kermaviilikastike piparjuurella
1 prk kermaviiliä
1 rkl hienonnettua tilliä
1 tl raastettua tuoretta piparjuurta
1 tl sitruunamehua
½ tl sokeria
suolaa ja pippuria
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hieman jääkaapissa.

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Silakkapihvit ovat suurta herkkua. Tilliä pitää olla paljon ja pottumuusi on (lähes) ainoa oikea lisäke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ehdottomasti paljon tilliä ja vaikka kukkakaalipyree oli oikein maukas vaihtoehto kyllä se kunnon pottumuusi (voin ja kerman keraa)) on paras tähän!

      Poista
  2. Hep, täällä ilmoittautuu myös silakkapihvien ystävä! Minä olen onnistunut siedättämään alkujaan hyvin skeptisen miehenkin niitä syömään. Kannattaa yrittää, omatekoiset ovat kuitenkin ihan eri tavaraa kuin ne, mitä koulussa on aikanaan tarjottu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, aika monella jäi näköän pikku trauma koulun silakkapihveistä;)

      Poista
  3. En olekaan aikoihin syönyt silakkaa,ja lempparisilakkaruokani on etikkasilakat. Mutta tuo sinun silakkapihvisi voisi onnistua hyvin myös sardiinien kanssa,jotka täällä korvaavat silakat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kuvittelin jo sardiinipihvien maut;) varmasti tuli tosi hyviä!

      Poista

Instagram