Makumatka maailman ympäri – Armenialaiset mantit
lauantaina, tammikuuta 24, 2015
Jokainen
varmasti tietää sen tunteen kun selaa ruokalehtiä, blogeja tai instagram-kuvia
ja tekee mieli kokeilla vaikka mitä ihania uusia ja vanhoja reseptejä. Minulle
ainakin se tunne tulee usein ja rupesin jopa kirjoittamaan puhelimen muistiin
ideoita niiden tullessa. Mutta sitten tulee arki, ja kun pitää päättää mitä
tekisi ruoaksi, pää lyö tyhjää. Uusia ideoitahan tulvii joka puolelta mutta
valitettavasti suurin osa minun tekemistäni annoksista pysyy minulle suhteellisen
turvallisella alueella. Harvemmin kokeilen täysin tuntemattomia makuja vaikka
päätin, että blogin myötä kokeilisin rohkeammin uusia juttuja.
Olen
miettinyt, että voisin pitää blogissa silloin tällöin jonkinlaista kuukauden teemaa,
mutta myönsin, että teemojen keksiminen voisi olla jossain vaiheessa aika
ahdistavaakin. Sitten mieheni antoi minulle mielestäni loistavan idean. Aloitan
nyt makumatkan maailman ympäri, jossa joka kuukausi teen edes pari reseptiä
tietyllä kirjaimella alkavien maiden keittiöistä. Etenen aakkosjärjestyksessä ja
lupaan valita itselleni hieman tuntemattomia alueita. Näin tässä kuussa teemana
ovat A:lla alkavat maat ja heti ensimmäiseksi valitsin Armenian, jonka
ruokakulttuurista minulla ei ole mitään mielikuvaa, paitsi, että kuvittelen
siellä käytettävän paljon mausteita. Mikä sopii meidän perheelle erityisen
hyvin.
Etsiessäni
armenialaisia reseptejä eteen ei tullut montaa tuttua nimeä. Sitten löysin
mantit, joiden tiesin olevan jonkinlaisia taikinanyyttejä. Kuten ehkä joku on blogistani
huomannut, rakastan tehdä erilaisia nyyttejä, ja ne jopa näyttävät olevan
blogini suositumpia reseptejä. Valinta oli helppo. Armenialaiset mantit olivat
minulle jo ulkonäöltä tuntemattomia, ja vaikka niissä olevat raaka-aineet ja
mausteet olivat tuttuja, valmistustapa oli aika yllättävä. Myös lisukkeet
olivat mielenkiintoisia. Wikipedian mukaan manti on yleisnimi lihatäytteisille
taikinanyyteille, joita syödään Keski-Aasian maissa. Niiden valmistustavat ja
maut hieman vaihtelevat alueen mukaan mutta sama idea on niissä kaikissa.
Keski-Aasiaan mantit olivat tulleet mongolien mukaan ja Armeniaan ne
saapuivat1300-luvulla.
Valmistuksessa
käytin The Armenian kitchen- sivuston ja Dima Sharif-blogin reseptejä, joita
yhdistelin ja sovelsin. Armenian mantissa karitsatäyteiset taikinanyytit ovat
hieman avonaisia venemuotoisia pieniä kuppeja. Niitä valmistetaan paistamalla
uunissa ja tarjotaan maukkaan kanaliemen ja hieman mintulla maustetun jugurtin
kanssa. Yksi löytämistäni manti-lisukkeista oli mausteinen tomaattikastike, ja
koska olin hieman epävarma mieheni reaktiosta kanaliemeen, tein niitä kaikkia.
Mantit olivat meillä menestys, kaikkien kolmen kastikkeen kera. Tykkäsin
itsekin sekoittaa niitä kaikkia. Paistettu lopputulos maukkaassa liemessä oli
täysin erilainen kuin esimerkiksi minulle erittäin tutut pelmenit. Ja rakastin
karitsan täytteessä olevan fenkolisiementen maun. Vaikka ruoka sisälsi monta
työvaihetta ja sen takia vei reilusti aikaa, itse valmistaminen ei ollut
mielestäni erityisen vaikea. Aikaa säästääkseen käytin taikinan kaulitsemisessa
apuna pastakonetta, mikä ei todellakaan ole välttämätöntä koska taikinan ei
tarvitse olla yhtä ohutta kuin pastassa.
Vaikka
en ollut täysin tyytyväinen mantien ulkonäköön, syödessä näitä maukkaita nyyttejä
olin erittäin tyytyväinen, että aloitin tällaisen makumatkan. Annos oli niin
maukas ja ennen kaikkea niin erilainen. Tällä varmasti saa vierailta kehuja
niin ulkonäöstä kuin makujen yhdistelmästäkin. Suosittelen! Minä taas mietin
mihin A:lla alkavan maan keittiöön perehdyn ensi viikolla.
Armenialaiset mantit (4-5:lle)
Kanaliemi
3 litraa
hyvää kanalientä
1
salottisipuli ohuina viipaleina
3
valkosipulikynttä viipaleina
4
laakerinlehtiä
6 timjamin
oksaa
kourallinen
persiljan varsia hienonnettuna
1 rkl
kokonaisia mustapippureita
1,5 dl
valkoviiniä
2 rkl öljyä
paistamiseen
suolaa ja
pippuria
- Lämmitä öljy kattilassa ja lisää siihen salottisipuli, valkosipuli ja mausteet. Paista hieman, niin että sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Kaada sekaan valkoviini ja anna keittyä kunnes viini on melkein kokonaan haihtunut. Lisää kanaliemi ja keittää kasaan kunnes jäljellä on enää puolet nesteestä. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Siivilöi valmis liemi.
Tomaattikastike
3 dl
kanalientä
1 ½ rkl
öljyä paistamiseen
3
valkosipulikynttä hienonnettuna
1 pieni
sipuli hienonnettuna
1 rkl
hienonnettua persiljaa
1 purkki
(70 g) tomaattisosetta
3 tomaattia
kuorittuna ja leikattuna kuutioiksi
3 rkl
punaviinietiikkaa
2 tl
sokeria
suolaa ja
pippuria
- Lämmitä öljy kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipulit ja paista läpikuultavaksi. Lisää tomaattisose ja tomaatit ja paista hieman. Lisää etiikka ja kanaliemi. Mausta. Keitä kastike kunnes jäljellä on puolet. Lisää tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Jugurttikastike
5 dl
turkkilaista jugurttia
3 tl
kuivattua minttua
½ tl suolaa
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna tekeytyä hieman jääkaapissa.
Manti
täyte
500 g
karitsan jauhelihaa
½ sipulia
raastettuna hienoksi
2
valkosipulikynttä hienonnettuna
2 tl suolaa
1 tl
mustapippuria
1 tl
jauhettuja fenkolisiemeniä
- Sekoita kaikki ainekset hyvin ja anna maustua hieman.
Manti
taikina
8 dl
vehnäjauhoja + taikinan käsittelyyn
1 kananmuna
2 rkl
sulatettua voita
1,2 dl
lämmintä vettä
½ tl suolaa
4 rkl
sulatettua voita paistamiseen
hienonnettua
persiljaa koristeluun
- Sekoita kaikki taikina ainekset paitsi paistamiseen tarkoitetun voi yleiskoneessa tai käsin pehmeäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa tunnin verran.
- Kauli taikina kolmessa erässä noin 3 mm paksuiksi levyksi ja leikkaa siitä noin 4 x 4 cm neliöitä. Laita jokaiseen taikinaneliöön noin teelusikallisen verran karitsatäytettä ja taita taskuksi. Purista molemman sivuosat yhteen, että tasku jää keskeltä auki ja niistä tulee veneen muotoisia.
- Kaada syvälle lautaselle kanalientä ja asettele päälle paistetut mantit. Koristele runsaasti hienonnetulla persiljalla. Lisää ruokalusikallinen jugurttikastiketta. Halutessa voit lisätä sekaan myös tomaattikastike tai korvata sillä kanaliemi kokonaan.
6 kommenttia
Kiva idea tuo ruokamatka ja mantisi näyttävät tos inäteiltä:)
VastaaPoistaKiitos Jael! Tästä "matkasta" saa todennäköisesti mukavasti uusia ideoita.
VastaaPoistaHmmm... edellinen kommentti hävisi (kai) bittiavaruuteen, poista jos tulee tuplana. Mutta siis, ihanan näköisiä, menevät to-do -listalle!
VastaaPoistaKiitos Hedi! Olen nyt hehkuttanut näitä kaikille. Näissä oli jotenkin vaan oma herkullinen maku vaikka mausteina olivat tutut ja turvalliset.
PoistaVoi miten herkullisen näköisiä. Houkuttelee kokeilemaan!
VastaaPoistaSiitä vaan! Vähän työläs mutta helppo resepti.
Poista