Kreikkalainen Dakos salaatti
tiistaina, marraskuuta 18, 2014
Tämäkin
salaatti on Yotam Ottolenghin ihanasta Plenty More kirjasta. En vaan saa siitä
tarpeeksi. Salaatin nimi on Dakos. Pakko myöntää Dakos käsitteenä oli minulle
täysin tuntematon. Reseptissä Dakos oli kuvailtu kreikkalaisena korppuleipänä
ja kun tutkin asiaa, netistä sain käsityksen, että se on jonkinlainen
keikkalainen tomaatti-feta-oliivi bruschetta, joka on tehty kuivan leivän
päälle. Salaatti muistuttaa aika paljon
perinteistä fetasalaattia mutta lisättynä kuivalla leivällä, mutta tämä on ehkä
mielenkiintoisempi versio, joka toimii loistavasti sellaisenaan tai lisukkeena.
Meillä oli kaapissa pussillinen Pågenin mustikalla ja karpalolla maustettuja
Krisprolls-korppuja, jotka korvasivat leivän kreikkalaisen version. Koska en
ole maistanut Dakosta, niin en pysty sanomaan kumpi versio on parempi. Mutta tykkäsin tässä marjoista tulevan hieman
makeasta mausta.
Kreikkalainen Dakos salaatti
500 g tomaatteja
leikattuna 1 cm kuutioiksi
½ punasipulia
hienonnettuna
1 ½ rkl punaviinietiikkaa
3 rkl oliiviöljyä
½ tl maustepippuria
n. 150g kuivaa leipää
70 g fetajuustoa paloina
40 g mustia oliiveita
puolikkaina
30 g kapriksia
kourallinen hienonnettua
persiljaa
suolaa ja pippuria
- Sekoita kulhossa tomaatit, sipuli, etiikka, kaksi lusikallista öljyä, maustepippuri, suola ja pippuri.
- Riko leivät paloiksi ja aseta ne vadille. Lusikoi tomaattiseos päälle. Asettele päälle feta, oliivit ja kaprikset. Ripottele persilja ja loput öljystä. Anna salaatin maustua noin viisi minuuttia.
7 kommenttia
Tuo on tosi hyvä salaatti,olen itsekin sen tehnyt. Sitä teki Ottolenghi myös tässä ohjelmassa
VastaaPoistahttp://www.youtube.com/watch?v=UA8zfxj4fRU
Linkin takana koko ohjelma siitä kun Ottolenghi kävi Kreetalla
Tai vähän samantapainen salaatti;D
VastaaPoistaHyvä kyllä oli! Kävin muuten tänään Casa Italiassa, ihana paikka!
PoistaMä tykkään niin kaikista leipäpitoisista salaateista! Ja mun kantakodissa on joskus syöty dakoksia (...vai dakoseja? jaa-a)! Mutta vain niitä bruschettaversioita, olivat kyllä hyviä ja myös hyvin täyttäviä kaiken sen oliiviöljyn vuoksi ;) Korpuissa saattaa olla jotain spessua (tai sitten ei), mutta ulkomuistista en kyllä erottaisi tavallisesta täysjyväkorpusta.
VastaaPoistaSinä olet varmasti paremmin perehtynyt Kreikkalaisiin ruokiin, itselläni on aika perus turistin tietämys aiheesta;)
PoistaAidon dakoksen maun salaisuus - hyvän kreetalaisen oliiviöljyn lisäksi - on täysjyväohrakorppu. Rethimnonin seudulla bruschettaversio tunnetaan myös nimellä kukuvaija eli pöllö, koska mustat oliivit asetellaan silmiksi pyöreän ison korpun puolikkaan päälle.
VastaaPoistaTerv. Suometar
Minulla on valitettavasti kreikkalaisesta keittiöstä on ihan perus turistin tietämys ja kiitos kun vähän perehdytät! Onhan se näin, että aitoja makuja ei mistään kirjoista opi vaan maistelemalla :)
Poista