Adjika
perjantaina, marraskuuta 14, 2014
Adjika
on gruusialainen maustekastike, josta on selkeästi niin monta reseptiä kuin on
tekijöitäkin. Paneuduin hieman aiheeseen ja ainakin minun löytämäni tiedon
mukaan alkuperäisen kastikkeen resepti oli pelkästään paprikapohjainen. Nykyään
siihen melkein aina lisätään ainakin tomaatteja. Löytyy myös versioita
porkkanalla, omenalla, munakoisolla, pähkinöillä jne. Minä itse olen monesti
maistanut adjikaa ja muistan kun mummoni teki joskus siitä säilykkeitäkin. Mitä
hänen reseptinsä sisälsi, en tiedä, mutta ainakin äitini on hyväksynyt minun
tämän versioni kun maistoi sen, pyysi sitä jopa mukaansa.
Monessa
reseptissä neuvottiin, että adjika valmistetaan lihamyllyllä, ja vaikka hetken
harkitsin yleiskonetta, myönsin kuitenkin itselleni, että sillä ei tule
samanlaista koostumusta kuin mummolla. Tämä oli hyvä syy kokeilla ensimmäistä
kertaa yleiskoneeni lihamyllyosaa, joka on ollut minulla vuosia kaapissa.
Tykkäsin lopputuloksesta tosi paljon. Suunnitelin, että käyttäisin kastikkeessa
tuoretta piparjuurta mutta se unohtui kauppaan. Onneksi kaapissa oli juuri sen verran
piparjuuritahnaa, että sain pelastettua tilanteen. Minulla oli vähän vaikeuksia
pysähtyä kun maistoin kastiketta, ja vaikka oli tarkoitus syödä sitä vasta illalla
kanan kanssa ja jättää vähän jääkaappiinkin, söin aika reilun satsin sitä ihan
vaan lusikalla. Varmasti kokeilen jatkossakin tehdä adjikaa myös eri
mausteilla. Tällä kertaa valmista kastikettä tästä määrästä tuli noin puoli
litraa.
Adjika
250 g
suippopaprikaa (älä poista siemeniä) n. 400-500 g tomaatteja
10 valkosipulin kynttä kuorittuna
2 rkl piparjuuritahnaa
pieni pala punaista chiliä
2 rkl punaviinietiikkaa
½ ruukkua persiljaa
½ ruukkua korianteria
3 tl sokeria
2 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl öljyä
- Jauha tomaatit, paprikat, valkosipulit ja yrtit lihamyllyllä tai tehosekoittimella. Mausta.
4 kommenttia
Näyttää siltä, että minäkin lusikoisin tuota suoraan purkista! Tämä meni to-do -listalle :) Meidän kotona on tehty lapsuudesta asti sellaista piparjuurikalaa, mihin tulee tomaattinen piparjuuritahna, paprikaisempi tahna voisi olla kiva variaatio.
VastaaPoistaOlen aika varma, että tämä maistuis sinulle)))
PoistaIhana kastike,josta varmaan tykkkäisin vaikka tuossa on inhoamaani piparjuurta,mutta tuollaisena se varmaan menisi:)
VastaaPoistaKiitos! Itseasiassa piparjuuri ei ainakaan tässä versiossa hirveästi maistunut läpi.
VastaaPoista