Adjika

perjantaina, marraskuuta 14, 2014


Adjika on gruusialainen maustekastike, josta on selkeästi niin monta reseptiä kuin on tekijöitäkin. Paneuduin hieman aiheeseen ja ainakin minun löytämäni tiedon mukaan alkuperäisen kastikkeen resepti oli pelkästään paprikapohjainen. Nykyään siihen melkein aina lisätään ainakin tomaatteja. Löytyy myös versioita porkkanalla, omenalla, munakoisolla, pähkinöillä jne. Minä itse olen monesti maistanut adjikaa ja muistan kun mummoni teki joskus siitä säilykkeitäkin. Mitä hänen reseptinsä sisälsi, en tiedä, mutta ainakin äitini on hyväksynyt minun tämän versioni kun maistoi sen, pyysi sitä jopa mukaansa.
Monessa reseptissä neuvottiin, että adjika valmistetaan lihamyllyllä, ja vaikka hetken harkitsin yleiskonetta, myönsin kuitenkin itselleni, että sillä ei tule samanlaista koostumusta kuin mummolla. Tämä oli hyvä syy kokeilla ensimmäistä kertaa yleiskoneeni lihamyllyosaa, joka on ollut minulla vuosia kaapissa. Tykkäsin lopputuloksesta tosi paljon. Suunnitelin, että käyttäisin kastikkeessa tuoretta piparjuurta mutta se unohtui kauppaan. Onneksi kaapissa oli juuri sen verran piparjuuritahnaa, että sain pelastettua tilanteen. Minulla oli vähän vaikeuksia pysähtyä kun maistoin kastiketta, ja vaikka oli tarkoitus syödä sitä vasta illalla kanan kanssa ja jättää vähän jääkaappiinkin, söin aika reilun satsin sitä ihan vaan lusikalla. Varmasti kokeilen jatkossakin tehdä adjikaa myös eri mausteilla. Tällä kertaa valmista kastikettä tästä määrästä tuli noin puoli litraa.
Adjika
250 g suippopaprikaa (älä poista siemeniä)
n. 400-500 g tomaatteja
10 valkosipulin kynttä kuorittuna
2 rkl piparjuuritahnaa
pieni pala punaista chiliä
2 rkl punaviinietiikkaa
½ ruukkua persiljaa
½ ruukkua korianteria
3 tl sokeria
2 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl öljyä
  • Jauha tomaatit, paprikat, valkosipulit ja yrtit lihamyllyllä tai tehosekoittimella. Mausta.


You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Näyttää siltä, että minäkin lusikoisin tuota suoraan purkista! Tämä meni to-do -listalle :) Meidän kotona on tehty lapsuudesta asti sellaista piparjuurikalaa, mihin tulee tomaattinen piparjuuritahna, paprikaisempi tahna voisi olla kiva variaatio.

    VastaaPoista
  2. Ihana kastike,josta varmaan tykkkäisin vaikka tuossa on inhoamaani piparjuurta,mutta tuollaisena se varmaan menisi:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Itseasiassa piparjuuri ei ainakaan tässä versiossa hirveästi maistunut läpi.

    VastaaPoista

Instagram