Tomaatti-sitruunasalaatti
torstaina, marraskuuta 06, 2014
Siitä
on aikaa kun viimeksi ostin itselleni kokkikirjan. Viime kuussa kuitenkin
kiinnostuin israelilaisen Yotam Ottolenghin kirjasta Plenty More, jonka reseptin bongasin
Optio lehdessä. Kyseisen reseptin hieno toteutus oli myös pari viikkoa sitten
Appelsiineja ja hunajaa blogissa. Myönnän, etten aikaisemmin ollut kuullut
kirjan tekijästä mutta selaillessa kirjan kuvia nettikaupassa halusin maistaa
jokaista sen annosta. Kirja keskittyy kasvisruokiin ja nopeasti tutkittuna aika
monen maan keittiö on siinä hienosti edustettuna. Nyt kun vihdoin kirjatoimitus
saapui ovelle, tuli tehtyä ensimmäinen koeannos. Ja odotukset täyttyivät!
Uskon, että näette vielä monia kirjan annoksia tässä.
Valmistin
salaatin tomaateilla ja paahdetulla sitruunalla. Seurasin aika hyvin reseptiä
paitsi jätin salvian pois kun ei kerran sellaista kotona löytynyt. Salaatin
maut olivat mausteiset ja talviset mutta kuitenkin tosi raikkaat. Ehkä
täydelliset tähän vuoden aikaan.
Salaatin
kastikkeena toimii granaattiomena siirappi (pomegranate molasses), ja koska en
löytänyt sellaista lähimarketista mutta yllätyksenä löysin granaattiomenan
mehun, päätin tehdä sellaisen itse. Huomasin, että tätä siirappia käytetään
aika monessa kirjan reseptissä ja luulen, että se säilyy jääkaapissa jonkun
aikaa.
2 sitruunaa leikattuna
ohkaisiksi puolikuun muotoisiksi viipaleiksi
3 rkl oliiviöljyä
½ tl sokeria
8 salvialehteä
hienonnettuna
400g kirsikkatomaatteja
½ tl jauhettua maustepippuria
pieni kourallinen
hienonnettua persiljaa
kourallinen hienonnettua
minttua
yhden granaattiomenan
siemeniä
1 ½ rkl granaattiomenan
siirappia
½ pientä punasipulia
ohuina viipaleina
suolaa ja pippuria
- Kiehauta pienessä kattilassa hieman vettä ja lisää siihen sitruunaviipaleet. Anna keittyä pari minuuttia. Kaada vedet pois ja sekoita sitruunoihin yksi ruokalusikallinen öljyä, ½ teelusikallista suolaa, sokeria ja salvialehdet. Kääntele varovasti ja levitä sitruunat pellille. Paista 170-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes sitruunat vähän kuivuvat.
- Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset, lisää loput öljystä, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jäähtyneet sitruunat ja sekoita varovasti.
500 ml granaattiomenamehua
1,5 dl sokeria
0,75 dl sitruunanmehua
- Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä pienellä voimakkuudella noin tunnin, niin että seoksesta tulee siirappimainen ja määrä on haihtunut noin 1,5 desilitraan. Säilytä jääkaapissa suljetussa purkissa.
3 kommenttia
Tuo kirja (ja muutkin Ottolenghin kirjat)ovat kyllä ihania ja inspiroivia:) Ja hei,tein tuota samaa salaattia,on pitänytkin postata se ,vaan vähän eri näköisenä ja erilaisena;D
VastaaPoistaItse asiassa nyt huomasin ettei se ollutkaan ihan sama salaatti mutta vähän samantapainen;D
VastaaPoistaSiinä kirjassahan on joka toisella sivulla ihania salaatteja! Kokeilin jo neljää erillaista..:) Tilasin myös Ottolenghin Jerusalem kirjan mutten ehtinyt vielä perehtyä siihen.
Poista