Kinuski-suklaapiirakka
tiistaina, marraskuuta 25, 2014
Viime
päivinä en ole paljon viettänyt aikaa keittiössä. Viime viikolla ensin poikamme
sairastui pahaan flunssaan ja sitten minä. Sairastaminen minulle on nykyään
aika erilaista kuin joskus ennen. Pieni kaveri ei tietenkään halua levätä ja
pysyä paikalla kipeänäkään ja vielä vähemmän haluaa ymmärtää, että äitikin
haluaisi vähän levätä. Tähän pitää tottua. Kuitenkin ennen kuin pahempi vaihe
iski, en jaksanut minäkään pysyä paikallani ja tein viikonlopun kunniaksi suklaa-kinuskipiiraan.
Minulla on nyt hirveä into kokeilla jouluisia reseptejä ja inspiraation sain
ruotsalaisesta Elle mat&vin – lehdestä, tein sen kuitenkin pienellä
muutoksella.
Suklaan
ja kinuskin yhdistelmähän ei voi mennä pahasti pieleen. Eikä se mennyt
tälläkään kertaa. Minun piti lisätä piirakkaan vielä mantelikrokantteja, joita
jäi minun krokantti-suklaamedaljonki kokeilustani yli. Nämä eivät todellakaan
ole välttämättömiä tässä reseptissä, sen verran paljon hyvää tavaraa siinä on
muutenkin. Mieheni ainakin rakastui tähän mutta vaikka kuinka paljon hänkin
rakastaa suklaata, tätä piirakkaa ei sen makeuden vuoksi paljoa pysty syömään
yhdellä istumalla. Eli yhdestä riittää monelle. Ainakin minun mielestä. 2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ dl mantelijauhoja
100 g kylmää voita
ripaus suolaa
1 rkl kylmää vettä
1 kananmunan keltuainen
- Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja suola. Lisää voi pieninä paloina ja vesi. Sekoita taikina nyppimällä ainekset sekaisin. Kun taikinasta tulee tasaista pientä murua, niin lisää keltuainen ja sekoita ensin haarukalla. Vaivaa taikinaa hieman käsin, jotta sitä muodostu tasainen sileä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna sen seisoa jääkaapissa noin tunnin.
- Lämmitä uuni 200-asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 26 cm suuruinen vuoka. Kauli taikinasta ympyrä, niin että sitä riittää vuoan reunoille noin kaksi senttimetriä. Asettele taikina ja leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina reunoista. Tee haarukalla taikinaan reikiä. Asettele folio tiukasti taikinan päälle ja kaada esim. kuivia herneitä painoksi. Paista uunissa noin 10 minuuttia. Ota herneet ja folio pois ja paista lisää noin 7-10 minuuttia kunnes taikina on kauniin värinen.
Kinuski
2 dl
sokeria
1½ dl
kuohukermaa75 g voita
(halutessa
2-3 rkl krokantteja)
- Kaada sokeri kattilaan tai pannulle ja anna sen karamellisoitua keskilämmöllä sekoittamatta. Lämmitä kerma erillisessä astiassa. Kun sokeri on sulanut ja on kauniin kullanruskea lisää siihen kerma koko ajan vispilällä sekoittaen. Lämmitä seosta vielä noin kolme minuuttia sekoittaen kunnes kaikki sokeri on sulanut. Lisä voi pieninä paloina ja sekoita kunnes se on sulanut.
-
Ota
piirakkapohja pois vuosta. Kaada taikinan päälle kinuskin ja anna jäähtyä
kylmässä noin tunti. Jos haluat voit ripotella kinuskin päälle krokantteja.
Suklaatäyte
250 g
tummaa suklaata hienonnettuna 1 ½ dl ranskan kermaa
50 g voita paloina
-
Laita
suklaa astiaan ja sulata se vesihauteessa. Lisää voi ja ranskan kermaa ja anna
sulaa suklaaseen hieman sekoittamalla.
-
Kaada
suklaaseos kinuskikerroksen päälle ja anna jäähtyä 1-2 tuntia. Halutessa
koristele piirakka siivilöimällä päälle kaakaojauhetta.
- Ennen piirakan leikkaamista ja nauttimista anna sen seisoa huoneenlämmössä hieman.
0 kommenttia