Punasipuli-fenkoli tarte tatin
lauantaina, marraskuuta 22, 2014
Kokeiltuani
tomaatti tart tatinea innostuin näiden piirakoiden suolaisista versioista. Nyt
kun mies vähän aikaa sitten ilmoitti, että hän voisi kokeilla olla kokonaisen
viikon kasvisruolla, mietin tarkkaan missä muodossa tarjoaisin kasviksia. Ettei
vaan hänen innostus loppuisi lyhyeen. Heti voin kuitenkin kertoa, että se
jäikin aika lyhyeen, eikä kestänyt edes sitä viikkoa. Kuitenkin kun ehdotin
sipuli tatinea, se sai todella myönteisen vastaanoton ja itse piirakkakin
maistun oikein hyvältä.
Sellaisenaan
sipuli tarte tatin toimii erinomaisesti vaikka iltapalana tai lisukkeena.
Alkuperäinen resepti löytyy Michel Roux Jr:n kirjasta Cooking with Master Chef
– Food for your family & friends. Balsamicon ja sokerin yhdistelmä toimivat
tässä loistavasti kuten aina. Vähensin chilin määrän alkuperäisestä reseptistä
koska neljän kokonaisen punaisen chilin käyttö yhdessä piirakassa vähän
pelotti. Käytin vain yhtä chiliä ja minun makuun sitä olisi voinut olla
reilusti enemmän. Taas jouduin toteamaan, että kannattaa seurata reseptejä. Sipuleiden
lajikkeita varmasti voi vaihdella mielen ja saatavuuden mukaan, fenkoli ja
punasipuli toimivat kuitenkin erinomaisesti.
Punasipuli-fenkoli tarte tatin
250 g valmista lehti- tai
voitaikinaa
6 punasipulia paksuiksi
renkaiksi leikattuna
2 tuoretta fenkolia
kuuteen lohkoon leikattuna
1-2 punaista chiliä
1 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria
1 tl korianterisiemeniä
jauhettuna
60 g sokeria
3 rkl vettä
2 tl tuoreita timjaminlehtiä
tai 1 tl kuivattuja
3 valkosipulikynttä
hienonnettuna
100-150 g parmesaania
raastettuna
- Laita sipulit, fenkoli ja chilit uunipellille, pirskota päälle öljyä, balsamicoa, suolaa, pippuria ja korianteria. Paahda 190-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä välillä sipulit varovasti, jotta sipulirenkaat pysyvät ehjinä.
- Sulata taikina ja kauli sitä kannen halkaisijaltaan noin 28 cm kokoiselle tarte tatin vuolle.
- Jos teet tarte tatinin paistinpannussa voit tehdä tämän vaiheen suoraan siinä. Sekoita vesi ja sokeri pannussa. Kiehauta seos nopeasti ja anna keittyä sekoittamatta kunnes seoksesta tulee kullanruskea. Jos käytät piirakan paistamiseen toista vuokaa, kaada sokeriliemi sen pohjalle.
- Lämmitä uuni 200-asteeseen.
- Asettele kauniisti sipuli sokeriliemen päälle. Leikkaa chilit hieman pienemmiksi ja ripottele päälle. Mausta sipulit myös valkosipulilla ja timjamilla ja ripottele parmesaania päälle. Aseta taikina kanneksi päälle ja varovasti käännä taikinan reunat vuoan ja sipuleiden väliin. Tee taikinaan haarukalla reikiä.
- Paista uunissa noin 30-40 minuuttia kunnes taikina on kauniin ruskea ja kypsä. Anna piirakan jäähtyä vartin verran jonka jälkeen käännä se nopealla liikkeellä ylösalaisin tarjoiluastialle.
4 kommenttia
Olen saanut ystävä'n luona punasipuli tarte tatinia,mutta tuon fenkolin lisäys kuulostaa hyvältä:)
VastaaPoistaVarmasti olisi yhtä hyvä niinkin. Itse jostain syystä käytän viime aikoina aika paljon fenkolia.
VastaaPoistaTämän täytyy olla niiiiiiin hyvää! :)
VastaaPoistaEi huono ollenkaan! ;) Oikeasti suosittelen.
Poista