Tomaatti-sitruunasalaatti

torstaina, marraskuuta 06, 2014



Siitä on aikaa kun viimeksi ostin itselleni kokkikirjan. Viime kuussa kuitenkin kiinnostuin israelilaisen Yotam Ottolenghin kirjasta Plenty More, jonka reseptin bongasin Optio lehdessä. Kyseisen reseptin hieno toteutus oli myös pari viikkoa sitten Appelsiineja ja hunajaa blogissa. Myönnän, etten aikaisemmin ollut kuullut kirjan tekijästä mutta selaillessa kirjan kuvia nettikaupassa halusin maistaa jokaista sen annosta. Kirja keskittyy kasvisruokiin ja nopeasti tutkittuna aika monen maan keittiö on siinä hienosti edustettuna. Nyt kun vihdoin kirjatoimitus saapui ovelle, tuli tehtyä ensimmäinen koeannos. Ja odotukset täyttyivät! Uskon, että näette vielä monia kirjan annoksia tässä.

Valmistin salaatin tomaateilla ja paahdetulla sitruunalla. Seurasin aika hyvin reseptiä paitsi jätin salvian pois kun ei kerran sellaista kotona löytynyt. Salaatin maut olivat mausteiset ja talviset mutta kuitenkin tosi raikkaat. Ehkä täydelliset tähän vuoden aikaan. 
Salaatin kastikkeena toimii granaattiomena siirappi (pomegranate molasses), ja koska en löytänyt sellaista lähimarketista mutta yllätyksenä löysin granaattiomenan mehun, päätin tehdä sellaisen itse. Huomasin, että tätä siirappia käytetään aika monessa kirjan reseptissä ja luulen, että se säilyy jääkaapissa jonkun aikaa.

Tomaatti-sitruunasalaatti
2 sitruunaa leikattuna ohkaisiksi puolikuun muotoisiksi viipaleiksi
3 rkl oliiviöljyä
½ tl sokeria
8 salvialehteä hienonnettuna
400g kirsikkatomaatteja
½ tl jauhettua maustepippuria
pieni kourallinen hienonnettua persiljaa
kourallinen hienonnettua minttua
yhden granaattiomenan siemeniä
1 ½ rkl granaattiomenan siirappia
½ pientä punasipulia ohuina viipaleina
suolaa ja pippuria
  • Kiehauta pienessä kattilassa hieman vettä ja lisää siihen sitruunaviipaleet. Anna keittyä pari minuuttia. Kaada vedet pois ja sekoita sitruunoihin yksi ruokalusikallinen öljyä, ½ teelusikallista suolaa, sokeria ja salvialehdet. Kääntele varovasti ja levitä sitruunat pellille. Paista 170-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes sitruunat vähän kuivuvat.
  • Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset, lisää loput öljystä, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jäähtyneet sitruunat ja sekoita varovasti.


Granaattiomena siirappi (Pomegranate molasses)
500 ml granaattiomenamehua
1,5 dl sokeria
0,75 dl sitruunanmehua
  • Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä pienellä voimakkuudella noin tunnin, niin että seoksesta tulee siirappimainen ja määrä on haihtunut noin 1,5 desilitraan. Säilytä jääkaapissa suljetussa purkissa.



You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Tuo kirja (ja muutkin Ottolenghin kirjat)ovat kyllä ihania ja inspiroivia:) Ja hei,tein tuota samaa salaattia,on pitänytkin postata se ,vaan vähän eri näköisenä ja erilaisena;D

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa nyt huomasin ettei se ollutkaan ihan sama salaatti mutta vähän samantapainen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä kirjassahan on joka toisella sivulla ihania salaatteja! Kokeilin jo neljää erillaista..:) Tilasin myös Ottolenghin Jerusalem kirjan mutten ehtinyt vielä perehtyä siihen.

      Poista

Instagram