Possu tonnato
tiistaina, joulukuuta 29, 2015
Moni
teistä on varmasti maistanut tai ainakin kuullut klassisesta italialaisesta
alkupalasta Vitello tonnato. Tämä Piemontesta kotoisin olevasta
vasikanpaistista valmistettavaa annosta tarjotaan yleensä kylmänä paksun
tonnikalalla maustetun majoneesikastikkeen kera. Lihan ja tonnikalan yhdistämistä samassa
annoksessa selitetään Piemonten liittoutumisella Ligurian kanssa, jossa
tonnikalaa on purkitettu.
Italialaisen
ruoan ystävien ei kannatta heti suuttua jos minun versioni tästä klassikosta
pahasti tappelee teille tuttujen makujen kanssa. Lähtökohtaisesti
pääraaka-aineen vasikan vaihtaminen porsaaseen tuntuu joiltakin varmasti tosi
väärältä. Itse taas pidin miten tämä köyhän miehen korvike tässä tapauksessa
toimi. Ehkä jopa tykästyin tähän kylmänä tarjottavaan possuun, jossa ulkofileen
yleisenä vaarana oleva kuivuus oli kaukana. Porsaan lihan sopivista
sisälämpötiloista voi olla monta mieltä, itselleni sopii täydellisesti hyväksi
todettu 62-astetta, mutta esimerkiksi Evira suosittelee porsaan
minimilämpötilaksi turvallisuussyistä 70-astetta. Tähän en ota kantaa ja
jokainen voi tehdä asian suhteen omat valintansa.
Paistetut
tomaatit ovat myöskin teoriassa täysin ylimääräinen lisäys annokseen, mutta
mielestäni tekevät siitä kunnon salaatin ja tuovat hieman raikkautta ja
savupaprikan mausteisuutta. Possu tonnato ei kaivannut kuin ehkä palan leipää
kylkiäiseksi. Voisin kuvitella, että tämä olisi erittäin sopiva vaihtoehto
buffet-pöytään, varsinkin kun kaikki komponentit voi tai pitääkin valmistaa
edellisenä päivänä.
Possu tonnato
500
g porsaan ulkofileettä
1
rkl suolaa
mustapippuria
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
voita
paistamiseen
1
kananmunan keltuainen
2
rkl sitruunanmehua
1,5
dl rypsiöljyä
0,5
dl oliiviöljyä
n.
50 g säilöttyä tonnikalaa
4
säilöttyä sardellifileettä
1,5
rkl paahdettuja pinjansiemeniä + hieman tarjoiluun
0,5
rkl kapriksia
suolaa
ja pippuria
250
g kirsikkatomaatteja
1
rkl oliiviöljyä
0,5
tl vahvaa savupaprikaa
suolaa
ja pippuria
kourallinen
basilikan lehtiä
- Sulata voi pannulla ja ruskista liha kauniin väriseksi. Paista 180-asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 62-astetta (Eviran suositus 70-astetta). Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero niitä lihaan. Kääri liha tiivisti ensin kelmuun ja sitten folioon. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
- Valmista kastike vatkaamalla tehosekoittimessa keltuainen ja sitruunanmehu. Yhdistä öljyt ja kaada ne ohuena nauhana tehosekoittimeen koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes kastikkeesta on tullut paksu majoneesi. Lisää joukkoon tonnikala, sardellit, pinjansiemenet ja kaprikset, hienonna. Ohenna kastike tarvittaessa tilkalla vettä. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä kastike jääkaapissa.
- Levitä tomaatit uunivuokaan ja mausta oliiviöljyllä, paprikalla, suolalla ja pippurilla. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes tomaatit alkavat halkea. Ota pois uunista ja anna hieman jäähtyä.
- Leikkaa ulkofileestä ohuita viipaleita ja asettele tarjoiluastialle. Annostele päälle majoneesikastike, paistetut tomaatit ja koristele pinjansiemenillä ja basilikanlehdillä.
0 kommenttia