Uuden vuoden naposteltavaa – Naudan tartar

lauantaina, joulukuuta 26, 2015Joulupyhät livahtivat, niin etten edes kerennyt päästä tunnelmaan. Siinä on taas omat hyvät ja huonot puolensa. Melkein kolmen vuoden kotona oleskelun jälkeen, töihin paluu hieman vauhditti päiväjärjestelyjä, mutta samoin kuin viime vuosina jouluvalmistelut ovat sujuneet rauhallisissa merkeissä.  En kyllä muutenkaan ole ikinä osannut stressata joulun alla mistään muusta kuin ruoasta. Yleensä en järjestä mitään erityisiä joulusiivouksia ja joulukuusen koristelu, pipareiden leivonta ja muut pienet varsinkin lapsille tärkeät jutut hoidetaan rauhassa kun ehditään. Juhla-ateria syödään minun siskollani, ja siinä antimet kerätään nyyttäri periaatteella jo monena vuonna hyväksi todetun kaavan mukaan. Vaikka järjestelyt sujuvatkin näin mutkattomasti, ylimääräisiä suunnitelmia oli kuitenkin turha tehdä. Parasta joulussa on yhdessä oleminen ilman sen kummempia aikatauluja.

Joulupöytä on meillä aika kaukana suomalaisista perinteistä. Minun äidin puolelta tulleiden traditioiden mukaan pöydässä pitää olla ainakin sen 12 erilaista sorttia ruokaa, jotka meillä koostuvat enimmäkseen laajasta kalapöydästä ja väliruokana toimivista varenikeista, jotka ovat eräänlaisia täytettyjä taikinanyyttejä. Tänä vuonna päätettiin kokonaan skipata lämmin liharuoka, minkä roolin yleensä on hoitanut kokonaisena paistettu ankka. Vuosien kokemuksena oppimme, että sen syöminen kaiken muun jälkeen voi mennä jo kidutuksen puolelle. Nämä ruoat jaksavat ilahduttaa meitä vuodesta toiseen eikä muutoksia menuun ole ainakaan lähivuosina odotettavissa.

Muutaman päivän päästä on kuitenkin toinen iso juhla, jonka ruokatarjonnan suhteen suomalaiset eivät ole yhtä yksimielisiä. Uutena vuotena syödään niin hummereita kuin nakkeja ja hyvä niin! Ajattelin, että leivän päällä tarjottava naudan tartar, jotta kokeilin valmistaa vähän erilaisella reseptillä, voisi olla aika sopiva tarjoiluvaihtoehto juhlaan. Tarpeeksi juhlava mutta kuitenkin erittäin helppo valmistaa.

Naudan tartar

300 g naudan sisäfileettä, veitsellä hienonnettuna
1,5 tl raastettua piparjuurta
puolikkaan sitruunan mehu
muutama tippa Tabasco-kastiketta, maun mukaan
2 öljyssä säilöttyä sardellia hienonnettuna
iso kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
1 rkl basilikan lehtiä hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl kapriksia
4 cocktail kurkkua hienonnettuna
0,5 salottisipulia hienonnettuna
suolaa ja pippuria

1 patonki viipaleina
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
n. 2 rkl oliiviöljyä

  • Levitä patonkiviipaleet uunipellille ja sivele oliiviöljyllä. Paista leivät kuumassa uunissa kunnes ne saavat hieman väriä ja rapeutta. Ota leivät uunista ja hiero hieman pintaa valkosipulinkynnellä.
  • Sekoita kaikki tartar ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna seoksen hieman maustua jääkaapissa. Tarjoa paahdettujen leipäviipaleiden päällä. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram