Uuden vuoden naposteltavaa – Naudan tartar
lauantaina, joulukuuta 26, 2015
Joulupyhät
livahtivat, niin etten edes kerennyt päästä tunnelmaan. Siinä on taas omat
hyvät ja huonot puolensa. Melkein kolmen vuoden kotona oleskelun jälkeen, töihin
paluu hieman vauhditti päiväjärjestelyjä, mutta samoin kuin viime vuosina
jouluvalmistelut ovat sujuneet rauhallisissa merkeissä. En kyllä muutenkaan ole ikinä osannut
stressata joulun alla mistään muusta kuin ruoasta. Yleensä en järjestä mitään
erityisiä joulusiivouksia ja joulukuusen koristelu, pipareiden leivonta ja muut
pienet varsinkin lapsille tärkeät jutut hoidetaan rauhassa kun ehditään.
Juhla-ateria syödään minun siskollani, ja siinä antimet kerätään nyyttäri
periaatteella jo monena vuonna hyväksi todetun kaavan mukaan. Vaikka
järjestelyt sujuvatkin näin mutkattomasti, ylimääräisiä suunnitelmia oli
kuitenkin turha tehdä. Parasta joulussa on yhdessä oleminen ilman sen kummempia
aikatauluja.
Joulupöytä
on meillä aika kaukana suomalaisista perinteistä. Minun äidin puolelta
tulleiden traditioiden mukaan pöydässä pitää olla ainakin sen 12 erilaista
sorttia ruokaa, jotka meillä koostuvat enimmäkseen laajasta kalapöydästä ja väliruokana
toimivista varenikeista, jotka ovat eräänlaisia täytettyjä taikinanyyttejä.
Tänä vuonna päätettiin kokonaan skipata lämmin liharuoka, minkä roolin yleensä on
hoitanut kokonaisena paistettu ankka. Vuosien kokemuksena oppimme, että sen
syöminen kaiken muun jälkeen voi mennä jo kidutuksen puolelle. Nämä ruoat
jaksavat ilahduttaa meitä vuodesta toiseen eikä muutoksia menuun ole ainakaan
lähivuosina odotettavissa.
Muutaman
päivän päästä on kuitenkin toinen iso juhla, jonka ruokatarjonnan suhteen
suomalaiset eivät ole yhtä yksimielisiä. Uutena vuotena syödään niin hummereita
kuin nakkeja ja hyvä niin! Ajattelin, että leivän päällä tarjottava naudan
tartar, jotta kokeilin valmistaa vähän erilaisella reseptillä, voisi olla aika
sopiva tarjoiluvaihtoehto juhlaan. Tarpeeksi juhlava mutta kuitenkin erittäin
helppo valmistaa.
Naudan tartar
300
g naudan sisäfileettä, veitsellä hienonnettuna
1,5
tl raastettua piparjuurta
puolikkaan
sitruunan mehu
muutama
tippa Tabasco-kastiketta, maun mukaan
2
öljyssä säilöttyä sardellia hienonnettuna
iso
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl basilikan lehtiä hienonnettuna
1
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
rkl oliiviöljyä
1
rkl kapriksia
4
cocktail kurkkua hienonnettuna
0,5
salottisipulia hienonnettuna
suolaa
ja pippuria
1
patonki viipaleina
1
valkosipulinkynsi halkaistuna
n.
2 rkl oliiviöljyä
- Levitä patonkiviipaleet uunipellille ja sivele oliiviöljyllä. Paista leivät kuumassa uunissa kunnes ne saavat hieman väriä ja rapeutta. Ota leivät uunista ja hiero hieman pintaa valkosipulinkynnellä.
- Sekoita kaikki tartar ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna seoksen hieman maustua jääkaapissa. Tarjoa paahdettujen leipäviipaleiden päällä.
0 kommenttia