Stroganoff - keliin sopiva!
tiistaina, marraskuuta 08, 2016
Viimepäivinä
moni on varmasti halunnut vain piiloutua kylmältä tuulelta ja käpertyä sohvalle
peiton alle. Minulle ainakin tämä äkkitalvi ei ollut kovin mieluisa yllätys,
mutta toisaalta en ole ikinä talvi-ihminen ollutkaan. Mielellään vaihtaisin
kovat pakkaset vaikkapa pimeään loskakeliin, kunhan kylmyys ei pure. Eikä tämä
varmastikaan johdu huonosta vaatetuksesta.
Kun
säälle ei voi mitään, tästä vuodenajasta voi yrittää nauttiakin. Koti-illat ja
tuhdit lämpimät ruoat ovat niitä talven harrasteita parhaimmasta päästä. Pitkään
haudutetut padat ovat omia suosikkeja, joiden mauille on lukuisia vaihtoehtoja.
Aina pataruoat eivät onneksi vaadi tuntien kypsymisaikaa, vaan herkullisia ja
syviä makuja syntyy helposti ja suhteellisen nopeastikin.
Beef
Stroganoff on perinteinen naudanlihasta valmistettu pataruoka, jota
luonnehditaan venäläiseksi klassikoksi. Reseptejä on tälle herkulle niin
monenlaisia, että on paha väitellä mikä niistä kuuluu niihin alkuperäisiin. Tänä
päivänä pataan yleisesti ottaen lihasuikaleiden lisäksi kuuluvat herkkusienet
ja sipuli, joita ei välttämättä alkuperäisessä versiossa ollut. Smetana on sen
sijaan tässä tapauksessa ehdoton must raaka-aine, mikä ei liene ole mikään
yllätys. Paksu smetana on perinteisesti ollut niistä yleisimmistä
raaka-aineista venäläisten herkkujen valmistuksessa. Tässä tapauksessa
kuitenkin valkoviini ja sitruunanmehu taittavat pahemman rasvaisen maun, joten
kokonaisuus pysyy tasapainossa.
Stroganoff
700
g naudan paahto- tai sisäpaistia
2
keltasipulia hienonnettuna
3
valkosipulikynttä hienonnettuna
300
g herkkusieniä viipaleina
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
70
g (n. 3 rkl) tomaattisosetta
2
tl paprikajauhetta
1,5
dl valkoviiniä
1,5
dl lihalientä tai vettä
2
rkl Dijon sinappia
2,5
dl smetanaa tai crème fraichea
1
rkl sitruunanmehua
kourallinen
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl worcestershire kastiketta
- Leikkaa liha noin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä öljy kasarissa ja ruskista lihat pienissä erissä. Siirrä lihat lautaselle.
- Kuullota sipulit ja sieniviipaleet kasarissa. Lisää joukkoon valkosipulit, tomaattisose ja paprikajauhe ja paista pari minuuttia.
- Siirrä lihat takaisin kasariin. Sekoita ja lisää valkoviini ja lihaliemi. Kypsennä kannen alla pienellä lämmöllä n. 20-30 minuuttia. Tarkista, että liha on mureaa ja mausta kastike sinapilla, smetanalla, sitruunanmehulla ja worcestershire kastikkeella ja mustapippurilla. Kiehauta ja tarkista maku. Sekoita joukkoon lehtipersilja.
2 kommenttia
Voi, nyt kun kirjoitit stroganoffista niin tuli mieliteko muuttaa tulevan viikonlopun ruokasuunnitelmia. Se on kyllä niin hyvää!
VastaaPoistaSe on! Vaikka en edes muista milloin olisin viimeksi syönyt..))
Poista