Kurpitsakeitto kantarelliyllätyksellä

tiistaina, elokuuta 30, 2016


Kun 3-vuotias kysyy ruokakaupassa - onko nyt Halloween, ollaan selkeästi siirrytty syksyyn, ja vihannesosaston kauniit ja monimuotoiset kurpitsat sen paljastavat. Itse olen muutama vuosi sitten ihastunut myskikurpitsaan ja rakkaus sen kuin kukoistaa. Vaikka nykyään se on melkein ympärivuotinen herkku, ja itsekin valmistan sitä milloin sattuu, syksyllä se keittiössäkin puhkeaa omalla tavallaan kukkaan. Samettinen maku on vain kuin tehty syksyn hämäriin iltoihin.


Tällä kertaa pehmeä kurpitsakeitto sai kuitenkin lisukkeen, jollaisia on harvoin tarjolla, syksyn ehdottoman parhaimmistoon kuuluvat kantarellit.  Kevyesti paistetut kantarellit yhdistettynä kurpitsapaloihin ja paahdettuihin kurpitsasiemeniin ovat aikamoinen yllätys pehmeän keiton alla. 



Kurpitsakeitto kantarelliyllätyksellä 4:lle

n. 1 kg myskikurpitsa
3 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
n. 2 cm inkivääripala hienonnettuna
2 dl valkoviiniä
4 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

n. 4 dl kantarelleja
2 rkl paahdettuja kurpitsasiemeniä
2 oksaa timjamia (tai pieni ripaus kuivattua timjamia)
voita paistamiseen 



  • Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Siirrä neljännes kurpitsasta sivuun.
  • Pilko loput kurpitsasta pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja kuullotta kurpitsapalat, sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä pari minuuttia. Lisää kattilaan liemi ja kerma ja keitä n. 15 minuuttia kunnes kurpitsat ovat pehmentyneet. Soseuta keitto tehosekoittimessa sileäksi ja mausta tarvittaessa hieman suolalla ja pippurilla.
  • Leikkaa jäljelle jäänyt kurpitsa pieniksi kuutioiksi ja paista kantarellien ja timjamin kanssa voissa pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kurpitsasiemenet.
  • Asettele kantarelli-kurpitsapaistos lautasen pohjalle ja kaada kuuma keitto päälle. 


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram