Kurpitsakeitto kantarelliyllätyksellä
tiistaina, elokuuta 30, 2016
Kun
3-vuotias kysyy ruokakaupassa - onko nyt Halloween, ollaan selkeästi siirrytty
syksyyn, ja vihannesosaston kauniit ja monimuotoiset kurpitsat sen paljastavat.
Itse olen muutama vuosi sitten ihastunut myskikurpitsaan ja rakkaus sen kuin
kukoistaa. Vaikka nykyään se on melkein ympärivuotinen herkku, ja itsekin
valmistan sitä milloin sattuu, syksyllä se keittiössäkin puhkeaa omalla tavallaan
kukkaan. Samettinen maku on vain kuin tehty syksyn hämäriin iltoihin.
Tällä
kertaa pehmeä kurpitsakeitto sai kuitenkin lisukkeen, jollaisia on harvoin
tarjolla, syksyn ehdottoman parhaimmistoon kuuluvat kantarellit. Kevyesti paistetut kantarellit yhdistettynä kurpitsapaloihin
ja paahdettuihin kurpitsasiemeniin ovat aikamoinen yllätys pehmeän keiton alla.
Kurpitsakeitto kantarelliyllätyksellä 4:lle
n.
1 kg myskikurpitsa
3
salottisipulia hienonnettuna
1
valkosipulikynsi hienonnettuna
n.
2 cm inkivääripala hienonnettuna
2
dl valkoviiniä
4
dl kasvislientä
2
dl kuohukermaa
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
n.
4 dl kantarelleja
2
rkl paahdettuja kurpitsasiemeniä
2
oksaa timjamia (tai pieni ripaus kuivattua timjamia)
voita
paistamiseen
- Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Siirrä neljännes kurpitsasta sivuun.
- Pilko loput kurpitsasta pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa hieman öljyä ja kuullotta kurpitsapalat, sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä pari minuuttia. Lisää kattilaan liemi ja kerma ja keitä n. 15 minuuttia kunnes kurpitsat ovat pehmentyneet. Soseuta keitto tehosekoittimessa sileäksi ja mausta tarvittaessa hieman suolalla ja pippurilla.
- Leikkaa jäljelle jäänyt kurpitsa pieniksi kuutioiksi ja paista kantarellien ja timjamin kanssa voissa pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kurpitsasiemenet.
- Asettele kantarelli-kurpitsapaistos lautasen pohjalle ja kaada kuuma keitto päälle.
0 kommenttia