Herukka-valkosuklaa murupaistos
tiistaina, elokuuta 23, 2016
Voihan
herukat! Nämä pienet ihanat vitamiinipommit. Jostain syystä niiden
ravintosisällöstä eikä mausta kukaan pidä niin suurta melua kuin
metsäkuningattaresta mustikasta, vaikka luulisin että vertailussa ne pärjäävät
toisilleen oikein hyvinkin. Kun ei ole oma puutarhaa, niin en näitä herkkuja
pääse helposti keräilemään, joten marjatiskiltä on taannoin tullut usein mukaan
litra niin punaisia kuin mustia viinimarjoja, kun päätös väristä ei ole ollut
helppo.
Laiskuudesta
en hirveästi monimutkaisia reseptiä ole jaksanut kehitellä, vaan valmistin helpon
ja aina melko varman murupaistoksen, joka viime aikoina usein esiintyy myös
englantilaisena nimellä crumble. Siinä on mielestäni selvästi lohturuoan
merkkejä, joka varmasti maistuu jo paljonkin syksyä muistuttavina iltoina. Kirpeiden marjojen yhdistäminen makeaan
valkosuklaan tasapainotti maut, ja ihanan suuret kaurahiutaleet antavat
paistokselle tosi hyvin rapeutta ja makua. Olen muutenkin viime aikoina
huomannut, että monessa taikinassa isot kaurahiutaleet nostavat taikinan eri
tasolle kuin perinteiset nopeasti kypsentävät kaurapuurohiutaleet.
Kun
lämpimään paistokseen yhdistää nokareen vaahdotettua kermaa tai vaniljajäätelöä
voi jo kipon kanssa kynttilävaloissa kipertyä sohvalle.
Herukka-valkosuklaa murupaistos
1
l herukoita (mustia ja punaisia)
1,5
rkl vehnäjauhoja
50
g sokeria
75
g voita huoneenlämpöisenä
150
g fariinisokeria
1
tl vaniljasokeria
100
g vehnäjauhoja
50
g isoja kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
100
g valkosuklaata pieninä paloina
- Valmista taikina hieromalla sekaisin voi, vehnäjauhot, sokerit ja kaurahiutaleet kunnes taikinasta muodostuu isoja nokareita. Lisää joukkoon suklaapalat ja sekoita. Siirrä taikina pakastimeen n. 20 minuutiksi.
- Sekoita marjoihin vehnäjauhot ja sokeri ja levitä uunivuokaan. Annostele marjojen päälle taikinamurut ja paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia kunnes taikina on kauniin kullanvärinen. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
1 kommenttia
Tuollainen crumble on aina herkullista.Itsekin tykkään mustaherukoista,ja onneksi niistä saa lähiseudun jättimarketista pakastealtaasta ihan kivaan hintaan.
VastaaPoista